Sindi linna kaart illustreerivate vaadetega

Juba mõnda nädalat köidab Sindis asuva Olerex’i tankla kõrval paiknev linna kaart möödujate tähelepanu. Mõõtmetega 4 X 3,5 meetrit tahvlile on kantud tänavate võrgustik ja hulga suuri fotosid, mis loob Paide maanteed pidi liikuvale peatujale linnast meeleoluka pildi ning kutsub sellega lähemalt tutvuma.

Tegelikult paistab selle suuremõõtmelise värvilise stendi varjust välja märksa suurem ettevõtmine kui esmapilgul arvata oskakski. Kogu ettevõtmist veab Sindi linnapea Marko Šorin, kes on tegevusse kaasanud hulga linnavalitsuse töötajaid, samuti Sindi Muuseumi, Sindi Gümnaasiumi ja Sindi Linnaraamatukogu inimesi. Eesmärgiks on seatud asupaiga ajaloo ja nüüdisaja tutvustamine vahetu liikumisega linnaruumis, kus peamiseks teejuhiks vastava sisuga stendid.

Sindi linna arengukavas aastaks 2013 on seatud eesmärgiks koostada turismiobjekte tutvustav mitmekeelne infomaterjal ja paigaldada selgitavad tahvlid turismiobjektide (linnamaja, ANK, kirik ) juurde ning suunaviidad teede äärde. Samaaegselt toimub ka vastavate objektide audit ja korrastamine.

Sarnaselt Olerex’i juurde paigaldatud stendile tahetakse valmistada veel paar kaarti. Ühe asukohaks saab olema kolmnurk, kus Paikuse poolt tulles võib pöörata Pärnu maanteele. Teine leiaks koha Pärnu maantee ja Silla tänava ristmikul sellise arvestusega, et sillalt või Viira poolt linna sisenejad näeksid kaarti, millel on viited olulistele asupaikadele.

Lisaks kolmele suurele kaardile on veel kavandatud terve hulk kindla asukohaga seotud stende, mis kirjeldavad hoonet, asukohta või konkreetset tegevust selles paigas. Taolist valmis stendi näeb praegu Sindi Uue kalmistu peavärava juurde viiva allee alguses. Tegemisel on stend, mis paigaldatakse noortekeskuse hoone juurde. Järgnevalt jätkatakse sama tööga muuseumi, koolimaja, raekoja, kiriku ja paisu juures, aga kindlasti lisandub neid veelgi.

Stendide tekstilise osa valikuga teeb pidevat tööd muuseumi juhataja Heidi Vellend, kellel on ka mitmeid abilisi. Näiteks tuntud inimeste unustatud kalmude leidmisel ja nende isikuandmete täpsustamisel on suurt abi osutanud Tiina Tojak. „Töö infomaterjali koostamiseks on käinud juba käesoleva aasta algusest saadik. Siinkohal tahan väga tänada tõhusat kaasabi osutanud Pärnu Giidide Ühingu giidile Erika Jeretile ja tekstide tõlkimisel oma abikäe ulatanud Sindi Gümnaasiumi õpetajatele Tatjana Grigorjeva-Keerupile ja Silva Sikule,“ ütles täna hommikul uut stendi vaadanud Heidi Vellend.