Sindi pais mõjutab mitte üksnes Pärnu jõe valgala ja Pärnu lahe kalavaraude arvukust. Kuna aastatel 1975-1977 ehitatud uue paisu kõrvale ehitatud kalatrepp rajati täielikus asjatundmatuses, siis ei pääse siirde ja poolsiirde kalad kaugemale ülesvoolu kudema. Selle tulemusena vähenevad kalavarud kogu Liivi lahes, sest ka Daugava jõele rajatud hüdroelektrijaamade tammide kõrval puuduvad toimivad kalatrepid. Nõnda pole Sindi paisu puhul tegemist kitsalt ühe või paari üksiku valla keskkonna probleemiga. Kalavarude vähenemise seisukohalt ulatub küsimus Eesti vetest kaugemalegi.

Alates paisu valmimisest on ilma mõisliku lahenduseni jõudmata tänini tegeletud. Selleks on tellitud põhjalikke uurimusi, koostatud lahendusi pakkuvaid projekte, korraldatud foorumeid, kirjutatud artikleid ülduse teavitamiseks, loodud eri aegadel mitmesuguseid survegruppe. Vaatamata kõigele pole ikka veel midagi lootustandvat toimumas.

Möödunud aasta novembris võttis Hans Soll nõuks luua survegrupp, kes hoiaks arengul silma peal. Pöördujate esindajana lähetas ta 26. novembril kirja keskkonnaministrile Jaanus Tamkivile.

Pöördumises juhiti tähelepanu, et aastakümneid kestnud erinevad uuringud Pärnu jõele rajatud Sindi paisu mõjust vesikonna kalavarudele on viinud alati ühele tulemusele. Uuringud kinnitavad paisu hukatuslikku mõju kalavarudele Pärnu jõgikonnas ja Liivi lahel. Teisendades kunagiste uuringute lõpptulemusi tänasesse päeva, saadakse tulemuseks sadadesse milojonitesse küündivaid kahjunumbreid. Eelkõige on vaatluse all lõhe, jõesilm, meriforell, siirdesiig, vimb, teib, säinas, latikas ja angerjas.

Sama kiri meenutas, et Eesti on Euroopa liiduga ühinedes võtnud rea keskkonnaseisundit parandavaid kohustusi. Direktiivide ja raamdokumentide põhjal koostatud arengukavad ja lisauuringud on viinud selleni, et 2005. a. 10. märtsil keskkonnaministri poolt kinnitatud Pärnu alamvesikonna arengukava pidanuks tooma Sindi kalatrepi rajamiseks olulise raha eralduse 2008. aastal. Teadaolevalt on koostatud vastava ala detailplaneering ja tammi omanik avaldanud valmisolekut kalatrepp koos väikese hüdrojaamaga valmis ehitada. Mingitel põhjustel pole siiski edasiminekut märgata.

Pika ootamise järel saabus jaanuari teisel poolel minister Tamkivi vastus, mis üldsõnastuses räägib järjekordsest keskkonnaministeeriumi poolt algatatud projektist. Projekt pealkirjaga „Vooluveekogude ökoloogilise kvaliteedi parandamine” hõlmavat muu hulgas ka Sindi paisu. Eelprojekteerimise ja keskkonnamõju hindamise käigus on vaadeldud seitset mõeldavat võimalust, mil viisil tagada siirdekalade takistusteta liikumine Sindi paisust ülesvoolu. Esimeses kvartalis kavatsetakse korraldada Sindi paisu omanikuga sobiva lahenduse leidmiseks läbirääkimine.

Euroopa Liidu liikmena kujundab ka Eesti riik Euroopa veepoliitikat, mille eesmärgina tagatakse aastaks 2015 kõikjal ranniku- ja põhjavete hea seisund. Selle all mõeldakse ka jõeelustiku vaba liikumist jõge mööda üles ja alla.

Minister selgitas, et ühe võimalusena peetakse mõeldavaks paisu võõrandamist, kuid omaniku hinnapakkumine polevat riigile vastuvõetav.

Ministri kirjast ei selgu, millised võivad olla sanktsioonid ja kes konkreetselt hakkab vastutust kandma, kui võetud eesmärke täita ei suudeta? Muret tekitav küsimus on igati põhjendatud, sest eurotrahvid hakkavad kollitama juba 2013. aastal. Kas siis laiutatakse samasuguselt käsi nagu suhkrutrahvi puhul?

Et ähvardavaid sanktsioone ennetada ning kalade ja kalastajate heaks tõepoolest midagi tõsiselt tulemuslikku ärateha, on loodud survegrupp otsustanud ohjad pingul hoida. Järgnevalt on 31. märtsiks Pärnu raekoja saal reserveeritud, et kutsuda kokku foorum, kus kohtuksid nii omaniku kui riigi poolsed esindajad, aga ka kõik kalavarude pärast südat valutavad huvilised.

Tänasel järjekordsel nõupidamisel arutas survegrupp tõsises töises meeleolus küsimusi, millega täpsemalt hoida märtsi viimasel päeval toimuval arutelul näppu pulsil.

Samal teemal on viimasel ajal kirjutatud veel:
1) Sindi paisu kalatrepp vajab uusi lahendusi http://www.kalev.ee/est/parnu/sindi/?news=968846&category=46
2) Lugeja kiri: Sindi paisust http://www.parnupostimees.ee/?id=87503
3) Endel Purju: Vabastame siirdekalade rändetee http://www.parnupostimees.ee/?id=84241
4) Hans Soll: Ikka ja jälle Sindi paisust http://www.parnupostimees.ee/?id=69791