12. juunil möödus 90 aastat Kalju põhikirja registreerimise päevast, mida peetakse tänase õigusjärgse Sindi Spordiklubi Kalju asutamise daatumiks. Päeva esimene pool algas Kalju lipu piduliku sissetoomise, spordiklubi presidendi Helle Arteli ja Sindi abilinnapea Marko Šorini tervitustega. Järgnevalt esitasid Sindi noored lõbusaid sporti jäljendavaid klippe aladest, mida samas pidid nii amatöörid kui tõelised tegeijad ka tegelikus väes läbi naeru, pisarate ja higi realiseerima. Õhtul toimus Sindi Spordiklubi Kalju presidendi vastuvõtt oma liikmetele ja külalistele.

Sindi Gümnaasiumi spordisaali kaunistasid 9 sinimustvalget lippu, millest iga üksik sümboliseeris üht aastakümmet. Saali vasakus taganurgas olid koha võtnud XX sajandi kahekümnendate stiilis rõivastunud teadustajad Leila Feldmann ja Ain Keerup. Osutades Sindi linnale olulise organisatsiooni 90-le tegutsemisaastale, rõhutati sissejuhatavas mõttes just tegutsemist, sest osaledes üleriigilistel võistlustel tuleb kõige olulisemaks pidada saavutatud tulemusi. Oma saavutuste poolest ei pea aga Kalju vähimalgi määral silmi mahalööma. Soovimata pidupäeval eriliselt peatuda probleemidel, toodi siiski välja rahanappus. „Nagu ikka, on see valitsuse poolt lahendamatu ülesanne,“ öeldi välja kogetud tõdemus, mille juures nenditi, et kõigele vaatamata peab Kalju ise hakkama saama ja saabki. Hakkama saadakse tänu sõprade toetusele.

Lipu sissetoomine

Külalisetteaste tegi Sindi Avatud Noortekeskuse Kullemitirtsud võimlemisrühm, kes juuni lõpul läheb esinema Tallinnas toimuvale maailma noorte spordimängude avapeole. Selle järel kandis Kalju lipu sisse Sindi linna aasta inimene Juhannes Kask, keda saatsid Siiri Univer, Ülle Miil, Samil Kurbanov, Janet Tamm, Hendrik Tamm ja Madis Tähiste.

Siiri Univer on 2009. aasta Maailmameister sangpommis, 2009. aasta Euroopa Meistrivõistluste II koha omanik noorte arvestuses ja III koha omanik juunioride arvestuses, omab Euroopa CUP III kohta ja 2008. aasta Maailmameistrivõistluste ja Euroopa meistrivõistluste noorte arvestuses II kohta.

Ülle Miil – Maailma Meistrivõistlustel sangpommis 2009. aasta naisveteranide II koht ja naiste III koht, Euroopa Meistrivõistlustel naistele III koht ja naisveteranide I koht, Euroopa CUP III koht, 2008. aasta naisveteranide Maailmameistrivõistlustel naisveteranide II koht.

Hendrik Tamm – Euroopa Meistrivõistlustel 2009. aastal rahvusvahelises kabes kadettidele 8. koht, 2008. aasta Euroopa meistrivõistlustel noortele 15. koht ja pääs 2010. aasta Euroopa Noorte Meistrivõistlustele.

Janet Tamm – Euroopa Meistrivõistlustel 2009. aastal rahvusvahelises kabes kadettidele 19. koht, Euroopa Meistrivõistlustel 2009. aastal rahvusvahelises kabes kadettidele 19. koht, 2008. aasta Euroopa Meistrivõistlustel noortele 21. koht ja pääs 2010. aasta Euroopa Noorte Meistrivõistlustele.

Samil Kurbanov – 2008. aasta Euroopa Meistrivõistlustel poksis noortele 9. koht.

Madis Tähiste – 2008. aasta Euroopa Meistrivõistlustel sangpommis veteranidele I koht.

Erik Volosko ei jõudnud küll lipu toomise tseremooniale, kuid olgu temagi nimetatud. Rahvusvahelisel turniiril poksis saavutas ta I koha ja osaleb nädala pärast Euroopa Juunioride 2010 Meistrivõistlustel Ukrainas.

Tõstmine

Sindi Gümnaasiumi algklasside õpetaja Eneli Arusaare juhendamisel esitasid sama kooli õpilased ja vilistlased lühikesi episoode spordialadest läbi aegade.  Kuus trikinäitlejat olid Kadri Jaakson (2002. a vilistlane), Sven Anderson, Viktoria Januškevitš, Siiri Univer, Alex Feldmann ja Mari-Liis Sillaste. Aleksander Kase ajal peeti viievõistluseid surumises kahe käega, tõukamises parema käega, tõukamises kahe käega, rebimises vasaku käega ja rebimises kahe käega. Kolmevõistlused toimusid Karl Utsari ja Jaan Taltsi aegadel: surumine, rebimine ja tõukamine. Tänapäeval on vaid rebimine ja tõukamine.

Seda kõike oli hõlbus teha ja naljakas vaadata näitlejate paroodias. Aga meenutame, et Karl Utsar, kes on sündinud ja õppinud Sindis, tegi tõstmises tõsist tööd palehigis ja suure järjekindlusega. Karl Utsar oli 7 kordne Eesti Meister tõstmises ja püstitas 37 Eesti rekordit. 1970. aastal tõi Nõukogude Liidu Meistrivõistlustelt kulla ja järgmisel aastal Euroopa Meistrivõistlustelt pronksi. Ta on kuulunud 10 aasta jooksul maailma esikümnesse. Juhannes Kask tuletas meelde, et Utsar oli NSV Liidus tõstjate uue koolkonna rajaja.

Kõigile soovijatele võimaldati rinnalt tõukamist. Raskuseks anti pool kehakaalust.

Ujumine

Kalju ajaloos on olnud väga populaarne ujumine, sellel ala on saavutatud kõrgeid tulemusi. Kuldujuja tiitli täitsid klubi liikmetest Hilda Kumm-Laanejärv, Arnold Murro ja Jüri Miil. Omaaegsetel Sindi veespordipäevadel ujuti üle jõe edasi-tagasi kordade arvu peale, kõnniti vee all kivi käes ja tehti muid trikke. Kuna praegu Sindis bassein või eeskujulik ujula puudub, siis ei tehtud praktilisi ujumise harjutusi vaid lepiti ujumist imiteerivate teatevõistlustega.

Maadlus

Meenutamaks, et Pärnumaa esivõistlused maadluses toimusid Sindis, korraldati soovijatele mustlasmaadlus. Põnevust pakkusid isa ja poeg Mihhail Šorin ning Marko Šorin. Selili matil ja jalg võistleja jala taga võitis Sindi abilinnapea oma isa. Mõlemad on kanged mehed ja Kalju liikmed, kes Sindile au ja tuntust toonud. Mustlasmaadluse üldvõitjaks tuli naistest Meeta Allika.

Kaikavedu

Poks

Demonstratsioonpoksis nägid vaatajad noori algajaid, edasijõudnuid ja päris tugevaid mehi. Lahtises poksiringis oli kohtunikuks Aleksander Mozessov ja kongi lõi Juri Mozessov. Et poksist ka midagi lõbusat leida, seoti Janet ja Hendrik Tammel silmad kinni. Kumbagit juhiti nöörist sikutades ja sõnalisi juhiseid andes. Siiski ei seatud neid omavahel vastakuti vaid kumbki läks vastu nägijatele kindameestele.

Püramiidid ja raha kogumine tõsise spordi tegemiseks

Lisaks erinevatele võistluste korraldamisele ja osavõtule võistlustest tegeldi Kalju algaastail ka heategevusega. Selleks, et teenida raha, õppisid sportlased püramiide tegema ja käisid esinemas nii Sindis kui ka maakonna seltsimajades. Sindi elanike korraldatud korjanduse tulemusel saadi raha Kaljule lipu muretsemiseks. 1936. aasta 22. juunil toimus pidulik tseremoonia, mille toimumisel annetasid elanikud Kaljule lipu. Seda lippu hoidsid Nõukogude okupatsiooni perioodil alles Salme ja Jüri Agel, kes 21. jaanuaril 1990 aastal andsid lipu taasloodud seltsile uuesti tagasi. Sama lipp on praegu hoiul Eesti Spordimuuseumis. Ka juubelipäeval korraldati korjandus. Kalju algaastail võisteldi lausa perekonniti. Kui perekonnas juba keegi oli andnud käe spordile, siis pidid ka noored kaasa tulema. Nii tegelesid tõstmise ja poksiga 7 venda Toomsalud ja 5 venda Künnapased.

Sangpomm

Sangpommi zongleerimist tegid Ülle Miil ja Siiri Univer. Ka sellel alal võisid soovijad kätt proovida. Julgeid pealehakkajaid leidus palju.

Sangpommi tõste tulemused on järgmised: Mehed kasutasid 16 kg raskust pommi. Allar Vaet tõstis 51, Siim Miil 42 ja Andres Vaet 32 korda. Naised kasutasid 12 kg raskust pommi: Ülle Miil tõstis 36 ja Siiri Univer 30 korda. Teised naised tõstsid 8 kg pommi: Pille Viies 46, Birgit Reidma 43 ja Eveli Iloste 40 korda.

Kabesimultaan

Mitmekordne Eesti meister Hendrik Tamm, kes on kahel korral osalenud ka Euroopa Meistrivõistlustel, andis 11-el laual kabesimultaani, millest võitis 7 mängijat. Maie Saarman, Marko Šorin ja Mihhail Šorin saavutasid viigi ja üksnes Nikolai Mešenko jäi alistamatuks.

Jõumehe võistlus

Staadionil peeti kolmest osast koosnev jõumehe võistlus: raudkohvrite kandmine ümber tähise, veoauto rehvi kantimine 5 korda edaspidi ja sama palju tagasi, viimasena kaubiku vedamine. Meestest oli kiireim Siim Miil, teiseks jäi Marek Jürgenson ja kolmandaks Andres Vaet. Naistest tuli esimeseks Ülle Miil, teiseks Viktoria Januškevitš ja kolmandaks Pille Viies.

Spordisaalis hoiti käes limonaadi pudeleid ja 16,5 kg raskust õllekasti. Õllekasti suutis kõige kauem käes hoida Allar Vaet.

Naise kandmine

Naise kandmises võistlesid Siim Miil ja Siiri Univer. Kuna rohkem mehi polnud valmis naist kandma, siis võttis Victoria Januškevitš Annabel Leotootsi kukile. Võistlus koosnes takistusjooksust, palli jalaga tagaajamisest ja naela paku sisse löömisest.

Õhtune sündmus

Õhtul toimus külaliste ja Kalju liikmete vastuvõtt tervituspokaaliga. Eneli Arusaare seades esitasid Sindi Gümnaasiumi algklassi õpilased tantsulise näitemängu „Merineitsi“, mis kujundlikult meenutas spordiklubi Kalju noorusaega. Tänukirjade ja meenete üleandmisega peeti meeles klubi liikmeid ja abistajaid. Süüdati küünlad kõigile liikmetele, kes on alates taasloomisest sportlaste seast lahkunud. Erinevad tegevused vaheldusid jalakeerutamisega. Vaba mikrofon võimaldas meenutamisi ja tervitusi. Teiste hulgas saabus Kaljut tervitama Sindi linnapea Anu Vassvik, kes kinkis hästi suure lillekorvi.

Õhtu sündmused jäädvustas pildis Helen Parmen

Samal teemal: