Mati Mettus uudistab varajasel hommikutunnil Sindi ühisveevärgi ehituse viimase etapi algust

Mati Mettus: „Midagi pole tulnud ilma omavalitsuse poolse initsiatiivita ja järjekestva pingsa tööta. Kui poleks olnud töökat meeskonda, endist abilinnapead Rein Arikot ja Ranno Mellise taolist väga head koostööpartnerit, siis ei saaks me täna koos linnarahvaga rõõmustada, et töö hakkab käega katsutava tulemuseni jõudma.“

Vastavalt Sindi Linnavalitsuselt saadud kaevetööde kooskõlastusele võib Water Ser Lääne-Eesti OÜ sulgeda alates tänasest linna tänavaid, kus alustatakse vee- ja kanalisatsioonitorustike rajamisega. Sindi abilinnapea Marko Šorin selgitas, et lepingu järgi kohustatakse tööde teostajat tööpiirkonda jäävaid elanikke teavitama paar-kolm nädalat enne kaevetööde algust. Vajalikku infot jagatakse tööde käigu kohta linna ajalehes ja veebi teadetes. Möödunud nädalal jõudsid teated elanike postkastidesse.

Täna hommikul alustati Raudtee ja Piiri tänava nurgal, järgnevalt suundutakse Piiri, Põllu ja Pärna tänavatele. Üldse paigaldatakse vee- ja kanalisatsioonitorustikke 55-el tänaval 49 kilomeetri pikkuselt ja ehitatakse 16 reoveepumplat. Ehituse kestvuse tähtaeg algas 11. jaanuaril ja lõpeb täpselt 22 kuu möödumisel. Seega on ehitustöödele määratud 660 päevast kulunud juba 20 päeva. Water Ser Lääne-Eesti OÜ töödejuhataja on Mario Pärn.

Tööde kogumaksumus on käibemaksuta üle 4,5 miljoni euro (ca 71 miljonit EEK-i).

Täna hommikul tööle sõites tegi Mati Mettus väikese haagi sisse, et oma silmaga kaeda suure ettevõtmise jõudmist sellisesse etappi, kus pikk asjaajamiste käik on jõudnud kopa maasse löömise hetkeni. „Kohe ei suudagi meenutada päris algust. Igal juhul Ranno Mellisega, kes on praegugi suurprojekti juht, alustasime Sindi Linnavalitsuse ja selle alluvuses oleva Sindi Veega meeldivat koostööd vist juba 2004. aastal. Ranno Mellis töötas projektijuhina 17 väikelinna programmi juures, millega tegeles OÜ Ekoekspert,“ püüdis Mati Mettus ootamatule küsimusele asjaajamiste alguse kohta mingit pidet mälus otsida. „Ühisveevärgi rajamise murdepunktiks kujunes tol ajal parasjagu vastandlikke arvamusi tekitanud reovee peapumpla linnale tagasi ostmine Qualitexi käest. Mõistsime tookord, et linna üldise kanalisatsioonivõrgustiku häireteta funktsioneerimine on eeskätt ikkagi munitsipaalhalduses mõeldav, mitte ei pea asjaga tegelema ettevõte, kellel kanalisatsiooniteenuste pakkumisega väga vähe ühist,“ meenutas Mettus olulise sammu astumist, sest just tähtsa sõlme munitsipaalomandisse võtmine tegi alles võimalikuks 17 Eesti väikelinna vee- ja kanalisatsioonimajanduse renoveerimise programmiga ühinemise. „Nimetatud programmi koosluses saime monofunktsionaalsete asulate programmiga ca 300 000 krooni toetust Qualitexilt rajatiste väljaostmiseks,“ rääkis Mettus, kes selgitas ostu juures peamist, et ilma munitsipaalomandisse tulekuta poleks olnud mõeldav osaleda 17 Eesti väikelinna vee- ja kanalisatsioonimajanduse renoveerimise programmis. Mettuse sõnade kohaselt rajati selle programmi abil veetoru Reiust Sinti ja pumbajaam ühendati olemasolevasse võrku.

„Esimesi töid rahastasid taanlased, nüüd saab kasutada Euroopa Liidu toetust, aga midagi pole tulnud ilma omavalitsuse poolse initsiatiivita ja järjekestva pingsa tööta ja kui poleks olnud töökat meeskonda, endist abilinnapead Rein Arikot ja Ranno Mellise taolist väga head koostööpartnerit, siis ei saaks me täna koos linnarahvaga rõõmustada, et töö hakkab käega katsutava tulemuseni jõudma,“ on endine Sindi linnapea tänulik tegusatele inimestele, kellega ta sai pikalt väga vajalikke arendusi linnas kujundada.

Käsiloleva projekti teostamine on Sindi linnale kui tellijale teiste analoogsete kõrval praegu juba kolmas. 2009. aasta suvel kirjutasid Sindi Linnavalitsus ja Sihtasutus Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) omavahel sõlmitud laenulepingule alla, mis kindlustas ehituseks tarviliku linnapoolse rahastamise.

Ranno Mellise korraldamisel läbi viidud projekteerimishanke võitis AS Sweco Projekt, kelle töö valmis 2010. aasta varakevadel. Selle järel korraldati ehitushange ja loodeti alustada kaevetöödega juba läinud aasta kesksuvel – seda juhul, kui pakkujate vahel vaidlema ei hakata. Paraku läks teisiti ja rohkete punnimiste tulemusel kandus tööde algus hoopiski käesolevasse aastasse, sest alles jõulukuu 20. kuupäeval allkirjastasid Sindi Vesi AS juhatuse liige Ants Tormilind ja OÜ Water Ser Lääne-Eesti juhatuse liige Argo Auväärt Sindi linna vee- ja kanalisatsioonitorustike rekonstrueerimis-ehitustööde lepingu.

*

*

Samal teemal: