Sanitar -  Riina Soomre ja Valdek - Toivo Pulk

Kui Sindi seltsimaja kunstiline juht Riina Soomre võttis lugeda Andrus Kiviräha kuut näidendit sisaldava raamatu „Vombat“, hakkasid mõtted „Kaheksa varbaga kuningas“ juurde jõudmisel kiiresti liikuma. „Juba lugemise ajal idanes soov seda tükki laval mängida. Mõtlesin kohe, et Toivo Pulk võiks olla mulle parim partner, kellega koos lavatükk rahva ette tuua,“ rääkis Soomre täna õhtul pärast hästi õnnestunud peaproovi enne laupäeval toimuvat Pärnumaa harrastusteatrite festivali.

„Kaheksa varbaga kuningas” on loodud kahele tegelasele. Uskumatult lepliku loomuga sanitar läheb kaasa elus piinleva elupõletajast Valdeku mänguga, mis keskendub Shakespeare'i kuningas Leari veidratele tahtmistele. Lugu saab alguse sellest, et Valdek oli jäänud purjuspäi talviselt külmal ajal surnuaeda magama. Sealt viidi mees haiglasse, kus kaks külmavõetud varvast pidi ära amputeerima. Mis edasi juhtuma hakkas ja milliseks loo puänt kujuneb, seda on vaatajal põnev jälgida.

Ehkki Riina Soomre ja Toivo Pulk on üksnes harrastusnäitlejad, teevad nad tänase proovietenduse vaatajate arvates mõnelegi elukutselisele silmad ette. Kordagi ei märganud vaatajad komistusi või kui neid ka oli, siis oskasid nad sellest täiesti märkamatult üle minna. Kumbki näitleja andis võrdväärselt oma parima ega jätnud publikule hetkekski aega igavlemiseks. Ja kui oleks saalis viibinudki mõni lootusetu unimüts, siis Valdeku ootamatud sööstud liikumises ja kõne esitamise dünaamilisus oleks ka tollel vaatajal viimase une laugudelt minema peletanud. Soomre ütles, et mõned episoodid tulid tallegi ootamatul momendil, mis tegelikult muutis etenduse veelgi loomulikumaks.

Imetlust valmistab ka näidendi selgeks saamise väga lühike aeg. Paari sõnul alustati kolme nädala eest. Soomre ütles, et harjutatud on peaaegu kõigil päevadel. Paberilt loeti teksti vaid esimesel päeval, hiljem heideti see kui segav asi kõrvale ja edasi jätkati vabas improviseeringus. Küllap sellest ka hästi tajutav lavalise liikumise vabadus ja sõnade seadmise nauditav voolavus.

Juba laupäeval, 28. aprillil võivad, ülalkirjutatu tõepärasuses veenduda kõik teisedki harrastusteatrite huvilised kui alates keskpäevast astuvad Häädemeeste, Tori-Jõesuu, Mädara ja Vändra teatritegijate kõrval lavarolli ka Sindi kaks tublit harrastusnäitlejat.