Rahvarinde 25. aastapäeva tähistamiseks alustati täna õhtul üleriigilise kontsertuuriga „Ei ole üksi ükski maa“ Sindi seltsimajas, kus suurt saali täitnud rahvale esinesid Ivo Linna, Hanna-Liina Võsa, Maarja-Liis Ilus, Karl Madis, Koit Toome, Toomas Lunge ja ansambel Karavan.

Kontserdi külalisi tervitades ütles Sindi linnapea Marko Šorin, et kohe-kohe möödub 25 aastat Rahvarinde loomisest 1988.aastal. „Siis oli teine aeg ja võõras riigikord. Kuid kusagil eestlaste rinnus hõõgus juba säde, mis pidi üks kord lõkkele lööma ning süütama vabaduse tule. Hinges hõiskas ja ühes koos lauldi end iseseisvaks. See oli eriline aeg.“ Ta meenutas samal ajal tekkinud Rahvarinnet, millega eestlased näitasid, et meie eesmärgiks on iseseisev Eesti Vabariik. „Me ei haaranud relvi ja ei valanud verd – meie tee oli rahulik ja kindel. Tehti koostööd muinsuskaitse seltsi ja teiste organisatsioonidega, mis suunasid riigi taas vabade rahvaste hulka.

„Ma olin sel ajal 14-aastane ja mäletan mõndagi. Käisime Rahvarinde algatatud kampaania korras isaga Tori sovhoosi põldudelt kartuleid korjamas. Isa ütles, et see on meie panus vabaduse poole pürgimisel ja rohkem küsimusi teismelisel noormehel ei olnud. Korjasime terve päeva, minu panus oli 15-16 kasti nö Rahvarinde kartuleid. See oli töökas aeg.“

„Ja Balti kett. Miljon inimest demonstreerimas, et vabaduse aeg on käes. Sindi vabriku aktivistide eestvedamisel telliti buss ja sõideti varem kokkulepitud paika, kus võeti välja sinimustvalged lipud. Üht lippu hoidsin minagi ja tundsin selle üle uhkust. See oli ühtehoidmise aeg,“ kõneles Šorin, kelle viimastes sõnades jäi kõlama mõte, et nüüd on vaba rahva käes otsustamise ja tegutsemise õigus, mida on oluline teha targalt ja ausalt.

Mälestuseks tänasest õhtust kinkis Šorin Sindi linna poolt Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele väikese labida ja linna 75. juubeliks koostatud albumi „Sindi elu piltides“.
Kontsertuuriga jätkatakse homme Võru kultuurimajas Kannel, järgnevalt esinetakse Jõhvis, Valgas, Haapsalus ja Tallinnas. Kontserttuuri korraldab Hitivabrik OÜ. Teadaolevalt on kõik piletid tasuta kontsertidele juba välja jagatud. Sindis lõppesid piletid juba teisel jagamise päeval ja paljud soovijad pidid ukse taha jääma.

Delfi uudisele toetuvalt on kuues linnas toimuv kontsertuur osa Rahvarinde 25. aastapäeva tähistamise programmist, mida korraldab ja rahastab Tallinna linn, milleks 2013. aasta I lisaeelarvega eraldati tänavu 20. veebruaril Tallinna kultuuriväärtuste ametile selle sündmuse läbiviimiseks 120 000 eurot.

*