29. juulist 1. augustini peeti Tšehhi Vabariigis IV Praha folklooripäevad, milles osalesid juba teist korda ka esinejad Eestist. Arvukate rahvakultuuriharrastajate Riikar, Seltskond, Ilodus Kuljus, Helmekaala ja Bylina kõrval sõitsid festivalile samuti Pärnu vene rahvalaulukoor Sudaruški ja Sindi Seltsimaja slaavi segakoor Slavjanotška.

15 aasta vanune Slavjanotška ja 10 aastat noorem Sudaruški otsustasid pika teekonna ette võtta ühiselt. Kuna reisikulud ja esinemistasud moodustasid arvestatavalt kopsaka summa, siis hakati raha koguma väga varakult, sest erinevatest fondidest polnud võimalik toetust saada. Siiski toetas festivalil osalemist vähesel määral Sindi linn, millest oli Slavjanotška manager Niina Mozessovi sõnul kindlasti palju abi. Nii oli keset Euroopat kõrvuti teiste harrastus kooride, rahvamuusikute, muusikute ja tantsugruppidega esindatud ka väike Sindi linn. Üldse oli Prahas 57 kollektiivi enamikest Euroopa riikidest. Kindlasti oli Slavjanotškal oma salasoov eristuda mitte ainult teistest Eesti esinejatest vaid olla ka omanäoline ülejäänud riikide seas. Riike oli aga tõesti palju. Lähemad naabrid olid Venemaa, Soome ja Rootsi. Teised riigid, kellega tuli esinemispaiku jagada, olid Norra, Belgia, Küpros, Hispaania, Inglismaa, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Türgi, Sloveenia, Austria, Portugal, Taani, Sveits, Iisrael, Horvaatia ja muidugi sündmuse korraldaja Tšehhi. Esineti kahel päeval ja kahel laval.

30. augusti pärastlõunal esines Slavjanotška kahasse Sudaruški rahvalaulukooriga Vabariigi väljakul, kuhu oli püstitatud väiksem lava mõõtmetega 6 X 8 meetrit. Pealava asus raekoja platsil. Suurema lava põranda pind oli laiuti ja pikkust pidi paar meetrit avaram. Sellele väljakule pääsesid esinema vaid need, kes suutsid etteaste eest ise tasuda. Sindi koor oli selleks suuteline.

Täna said Slavjanotška koori liikmed endi etteastet kõrvalt näha. Meenutati paarikümne päeva tagust reisi ning esinemise elamusi koos muljete vahetamisega Sindi Seltsimaja väikeses saalis, kus vaadati videokaadreid, mille oli jäädvustanud Sudaruški laulukooriga kaasas olnud operaator. Aleksader Mozessov ütles, et kõigile anti aega täpselt pool tundi, millega pidi suutma kavandatud eeskava kenasti ette kanda. Sellega tuli Slavjanotška hästi toime. Ometi venis algselt määratud esinemisjärg umbkaudu kaks tundi edasi ja ootusärevuses tuli seista oma aega oodates keset kuuma lämbust. Sama häda olevat olnud siis kui igale kollektiivile anti enda tutvustamiseks aega paar minutid. Mõnedel aga olevat ajataju esinemisrõõmus kaotsi läinud ja nii libises ajagraafik kavandatust märksa pikemaks. Pahandamiseks ja tujurikkumiseks neist seikadest põhjust polnud, sest kõigil oli tahtmine endast märk maha jätta ja tunda end hästi. Vähemalt selline mulje jäi ekraanilt nähtud liikumisi vaadates ja laule ning musitseerimisi kuuldes.

Pole kahtlust, et pealinna elanikud ja turistid said Slavjanotška esinemist nautides suurepärase võimaluse imetleda venepäraseid kostüüme, aga ennekõike siiski mitmekesise repertuaariga slaavi laule, mida saatsid traditsioonilised muusikainstrumendid – balalaika ja akordion.

Aega jäi ka vana linna ehitusväärtuste ja mitmesuguste kultuuripäranditega tutvumiseks. Reisi õnnestumist kinnitab Aleksander Mozessovi jutus seegi teadmine, et loodusolud pöördusid linnas üleujutuseks alles vahetult peale folklooripäevade lõppu.

Juba reedel, 20. augustil ootab Slavjanotškat ees uus esinemine, sedakorda oma kodulinna rahvale ja külalistele, kes kogunevad Sindi Gümnaasiumi hoovile Ühtelaulmisele.

Viimati tegi Sindi Seltsimajast kauge välisreisi Sindi puhkpilliorkester, kes käis koos Suure-Jaani puhkpillimängijatega Brandenburgi jõululaadal.

Fotod: Ksenia Jürgenson

Samal teemal: