Pärnu linnas Vana-Sauga tänaval asuv Päikesejänku oli 2005. aastal maakonnas esimene lasteaed, kus avarale õuealale värvis Liiklusohutuse keskus OÜ värvilised jooned kaasaegse liiklusõppeväljaku jaoks maha. Sama on soovinud ka paljud teised lasteaiad. Kuna soovijaid jätkub pidevalt rohkem kui suudetakse rahuldada, siis on taotlusprojekte kirjutatud erinevatele tegijatele isegi paaril kolmel korral.

Sindi Lasteaia õppealajuhataja Reine Tänav oli täna väga õnnelik, et kolmandal katsel õnnestus saada jaatava vastuse ja vaatas tööde käiku uudishimuliku pilguga pealt, sest värvilised sirged ning looklevad jooned teedel olid tõepoolest põnevat mängu tõotavad. Selleks, et nende joonte ja märkide abil paremini lastele mängulisi liikumisharjutusi õpetada, viibis Reine Tänav 6. septembril Tallinna Kadaka Lasteaias, kus toimus Eesti Statoili ja Maanteeameti ühise liikluskasvatusprojekti raames korraldatud liikluskasvatusalane õppepäev. Uue liiklusõppeväljaku saavatele lasteaedade õpetajatele tutvustati õppeväljaku ülesehitust. Koos Kadaka lasteaia lastega näidati, kuidas tutvustada lastele liikluse aabitsatõdesid lõbusate liikumismängude abil. „Liikumisraja kasutamiseks on Maanteeameti liiklusohutuse osakonna poolt valminud ka vastav õppe DVD, mille järgi saavad lasteaialapsed paremini harjutada, aga kindlasti on oodatud ka õpetajate endi panus huvitavaks fantaasiaks,“ rääkis Reine Tänav.

Nüüd avaneb peatselt sama võimalus ka Sindi ja Jänesselja lasteaedadel. Näiteks väikese raadiusega ringi sees sõitmine harjutab lastes tasakaalutunnet ja õpetab tillukest ratturit oma sõiduvahendi suurust aimama. Joonimiseks kasutatakse kolme värvi: punane, roheline, kollane. Üldjuhul on need samastatavad ka fooritulede keelava, lubava ja vahepealset käsklust mõtestava signaaliga. Värvid pakuvad hulgaliselt võimalusi mitmesuguste liikumismängude läbiviimiseks: punaste, roheliste, kollaste rühmade vaheline liikumine, piki joont sooritatavad tasakaaluharjutused ja palju teisi lihtsamaid või keerukamaid liikumismänge võimaldavad muuta liikumise põnevalt tegusamaks.

Koostöös Maanteeametiga on Statoil kahel eelneval aastal heategevusprojektiga rajanud 20 liikluskasvatuse õppeväljakut erinevatesse lasteaedadesse üle riigi. „2009. aastal välja kuulutatud konkursile saatis oma osalemissoovi rohkem kui sada lasteaeda, mistõttu 2010. aastal uut konkurssi ei korraldatud,“ selgitas AS Eesti Statoil kommunikatsioonijuht Jaanus Pauts. Käesoleval aastal kaasati senisest enam projekti ka kohalikke omavalitsusi, kes annavad tagatise loodavate liiklusväljakute järjepidevaks hooldamiseks. See kohustab aastate möödudes märgistust vajadusel ka taastama.

Projekti raames oli lasteaedadel võimalus Statoililt taotleda liiklusõppeväljaku rajamiseks rahalist toetust. Suve alguses väljakuulutatud konkursile saadeti taotlusi pea kõikidest maakondadest.

Esitatud taotluste alusel valiti välja lisaks Pärnumaa kahele lasteaiale veel Tallinna Kristiine Lasteaed ja Lepistiku Lasteaed-Algkool, Kohtla-Järve Lasteaed Mesimumm, Viljandi lasteaiad Midrimaa ja Mängupesa, PAIde Lasteaed, Muhu ja Kihelkonna lasteaiad Saaremaal ning Triinutare lasteaed Kaius, kuhu minnaksegi heade ilmade püsimise korral viimasena. Pärnumaa oli tegemise järjestuses eelviimane.

Maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenbergi sõnul on äärmiselt tähtis, et lapsed tunneksid juba varakult liikluse toimimise põhimõtteid. Liiklusohutuse keskus OÜ pole üksnes värvipintsliga tööde teostaja, vaid aitab olenevalt lasteaedade õuealade erinevast ruumilisest omapärast leida parimad joonimise ja märkimise lahendused. Kuna tegemist on laiema tähendusliku liikumisõpetusega, mille üks peamisi osasid on muidugi ka liiklemine teedel ja tänavatel, siis omavad töid teostava firma töötajad ka väga asjatundlikke teadmisi kogu kõnesoleva metoodika valdkonnas ning suudavad olla lasteaia õpetajatele paljus heaks nõuandjaks. Nad (soovides nimed jätta mainimata) ütlevad, et neil on selles vallas väga hea pikaajaline koostöö Urve Sellenbergiga.