Steineri aia taluturu hooaeg on avatud

Neljandat aastat Steineri aias toimuv Pärnu taluturg avas tänasega selle suve uue hooaja, mida käesoleval aastal korraldavad esimest korda Stella Laur ja Karin Lasn Maarja-Magdaleena Gildist.

Esmalt valab Herdis Elmend banaani jooki
Seejärel murrab nõgesesmudija tagaaiast kõrvenõgese ja lõpuks pakub Maarja-Magdaleena Gildi majajuht nõgeseteed terviseks

Taluturg kutsub kõige eheda, maitsva ja ausa kaubaga kauplema ning ka ostlema iga kuu esimesel ja kolmandal laupäeval. Selle hooaja järgmised turupäevad saavad seega olema
16. juunil, 7. ja 21. juulil, gildipäevade ajal nii 3. kui 4. augustil, 18. augustil, septembris aga 8. ja 22. kuupäeval.

Pärnu taluturg erineb tavapärasest kauplemise platsist sellega, et värske talukauba kõrval pakutakse ka meelelahutust. Täna lahutasid meelt ansambel Tõmba-Jüri ja tantsukollektiiv Kungla Rahvas. Viimane haaras oma tantsutuuridesse ka turule tulnud ostlejad, mis peletas ilmast tingitud põue kippuva jaheduse vähemalt viivukski eemale.

Kui keegi tantsukeerutusele vaatamata ikkagi sooja riiete vahele ei saanud, siis võis astuda Herdis Elmendi laua juurde. Väga sõbraliku naise letil auras veekeetja „Siin on värske naat, kõrvenõges, spinat, roheline lehtsalat, lehtpeet ja banaan – see on kõige vastu väga hea, alates konnasilmadest kuni nohuni välja,“ rääkis Elmendi, kes vastas küsimusele enda ameti nimetuse kohta hetkelise mõtlemise järel, et on Steineri aia nõgesesmudi tegija. Küllap torkas Maarja-Magdaleena Gildi majajuhile see veider kuid täpne nimetus pähe sellest, et oli just Steineri aia äärest murdnud suure kõrvenõgese, selle kuuma vette pistnud ja seejärel palunud mul droogi kangust nuusutada. Kui nõgese lõhn läbi nohuse nina lõõride aistmismeeli suutis erutada, palus ta mul suure tassitäie teed sealsamas ära juua. Kahtlesin, kas kuum kõrvenõges ikka kohe mõjub? „Usku peab samuti olema,“ selgitas nõgesesmudija ja nii ma leti äärest usku sisendades lahkusin, et uudistada ka teisi kauplejaid. Tegelikult Elmendi ei kaubelnudki vaid oli suur heategija, kes täiesti tasuta segas erinevaid rohtusid tervislikuks toitumiseks ja joomiseks. Mitte ei mäleta, kas taipasin teda ka tänada või lahkusin sootuks tänamatult.

Järgmisena kohtasin kedagi ammust tuttavat, kellel jäi 2 eurot suitsurahast puudu, aga minust ta suurt heategijat ei leidnud. Hoopis põnevam oli kuulda meega kauplejaid. Seda, et Vahur ja Ülle Talimaa mesinikeperet 2007. aastal aasta mesiniku tiitliga on pärjatud, nad ennast tutvustades ei öelnud. Kuid jutt oli selletagi usutav, asjalik ja väga huvitav. Talimaad on Eesti üks suuremaid mesitarude pidajaid, lisaks sellele hooldavad nad Kurgjal C.R.Jakobsoni talumuuseumi mesilat, kus on kasutusel ammustel aegadel tarvitatud tarud. Nende ehitus on teine ja nii omavad ka museaalset väärtust.
Kitsejuustu ja Eestimaise kitsepiima seepide leti ääres oli sedavõrd suur rahvasumm, et seda müüki otsustasin järgmisel korral lähemalt takseerida. Niipalju jõudsin siiski silmadega haarata, et käsitsi valmistatud toode on patendeeritud kasuliku mudelina nr...

Põnevat huvi äratas tervendav ja masseeriv spelta nisukesta padi. Nisu on kasvatatud ja kestad kooritud Vigalas.

Ostjatega vesteldes selgus, et soovitakse eeskätt kala-, liha-, piimatooteid, samuti aedvilju. Korraldajate sõnul on mitmed kaubelnud esimesest taluturust peale ja mõned pole seni kordagi Steineri aias peetud turule tulemata jäänud.

Stella Laur ja Karin Lasn rääkisid turufännidest, kelle vahel loositakse iga turupäeva lõpul välja korvitäis toitu. 20 euro väärtuses toit ostetakse Steineri aias kauplejailt. Sedakorda osutus võitjaks Katrin Kose, keda küll ei õnnestunud kohe peale loosi tulemuse teatavaks saamist õnnitleda, aga kindlasti saab ta korvi kätte kui helistab telefonile 52 11 704. Taluturu korvi poetati 1 kg tatrakruupi, rabarbereid, Sepa mahetalu maitsestamata jogurtit, kitsepiimast karamelli, Mesila Talu mett, ürdi-sepikut, suitsusauna sinki ja suitsutatud latika.