Üldvõitja on Taavi Tammik, kellele Tootsi vallavanem riputab kaela medali ja kingiv suveniirbriketi
Eleri Birk valmistub Sookolli jooksuks ja Piret Hallik-Sass, Turundustugi juhataja

Sookolli jooksul võis valida jooksu, koeraga jooksu või kõnnidistantsi. Lastele korraldati lühimaa jooksu, täpsusviskeid noolega ja palli heideti Lastefondi Mõmmiku süles olevasse ämbrisse.

Tootsi vald on valinud välja rabas kulgeva trassi. Trassi algus ja lõpp asuvad rabarongiga sõitjate vaateväljas ja nii saab jooksjaid ka rongist jälgida. Sel aastal tuli vihmade tõttu osaliselt läbimatuks muutunud rabarajalt viia jooksurada kõvemale kattele. Raja pehmed lõigud on märgistatud ja saavad järgmiseks aastaks tugevama põhja. Rajale lisatakse juurde pikkustki.

Jooksu võitjad pälvisid karika ja jooksul osalejaid autasustati medalitega järgmistes kategooriates: mehed I-III koht, naised I-III koht, juuniorid (kuni 12 a kaasa arvatud) poisid I-III koht, tüdrukud I-III koht, seeniorid (45+) naised I-III koht ja mehed I-III koht, koeraga jooks I-III koht. Lisaks autasustati võitjaid turbabriketiga.

Tootsi Sookolli jooksu võitis 6 km pikkusel distantsil Taavi Tammik, kes läbis raja 24 minuti ja 13 sekundiga, võttes võimsa vahega esikoha karika. Tammik osaleb ka eelseisval Pärnu Kahe silla jooksul. Teisena lõpetas Veiko Lille ajaga 26.52. Kolmandana lõpetas jooksu kogu raja Veiko Lillega koos jooksnud Vallo Peedu Lubi, kes oli parim ka seeniorite arvestuses.

Naiste arvestuses võttis esikoha Erika Neiman ajaga 32.47, teine oli Ane Mitt (34.07) ja kolmas Kaili Kask (38.34).

Juuniorite arvestuses olid parimad Helen Mändma (32.58) ja Kaarup Kask (38.32). Parim seenior naiste arvestuses oli Juta Mitt (46.56).

Koeraga jooksu võitis Margus Kask (30.58), kellest Listra jäi siiski pisut tahapoole. Kiiremad kõndijad olid Krista Kerde (47.46), Villem Päri (54.55) ja Anne-Ly Karpenko (55.54).

Jooksurajale minejad küttis kaelamurdvate trikkidega üles ekstreemrahvatantsurühm Viisuke. Lastega mängisid Lastefondi Mõmmik ja Sookoll. Aktiivsemad lastevõistlusest osavõtjad olid AveRiin Pedak, Roger Andreas Sadilov ja Adrian Alger Miil. Kõikidest osavõtutasudest 0,5 eurot läks Lastefondi toetuseks.

Sportliku päeva lõpetuseks tegid osalised rongisõidu rabasse ja vaatasid üle rongi kõrval kulgeva rabaraja osa. Raudteel on sõitma pandud endisaegne rabatööliste vagun koos „restoranvaguniga“, millega omal ajal töölistele süüa viidi. Nii jooksurada kui raudtee viivad Tootsi Suursoo väljadele 2 km kaugusel olevasse rabakeskusesse, kus toimusid omal ajal turbakogumistööd. Jooksurada kulgeb sealt edasi.

Rongisõidul olid kahes vagunis giidideks muuseumi tegevjuht Tatjana Puusepp ja Tootsi vallavanem Kalev Kaljuste. Tagasisõidul vahetasid reisijad vagunit ja vahetusid ka giidid. Nõnda sai väga asjatundlikku teavitust kohaliku elu kohta mõlemalt oma ala hästi tundvalt inimeselt.

Kellel oli huvi, võis kiigata koos giidiga ka briketivabrikusse rajatavasse muuseumisse.

Tootsi valla algatuse ja Rohelise Jõemaa koostöös sündinud rahvaspordipäeva sisulise korralduse eest kandis hoolt Pärnu Turundustugi ja projekti veab edaspidigi sama firma juhataja Piret Hallik-Sass, kellel on ka isiklik suhe spordiga nakatavalt eeskuju andev.

Järgmisel aastal toimub Tootsi Sookolli jooks 29. augustil ja poole pikemal rajal.

*