Endal õnnestus olla kohal kolmes tegevuspaigas. Sain meeldiva elamuse brittide muinasjutte kuulates, šoti tantse vaadates, Ülle Jantsoni ja Jaano Martin Otsa musitseerimist kuulates ning viimaks ka Reet Kromeli vestlusest ja laulmisest osa saades. Milliseks jäi aset leidnud päevade üldmulje korraldaja poolt vaadatuna ja missugune on olnud senine tagasiside?

Erika Jeret:

Korraldajana oli mul hea meel, et õnnestus kavandatud esinemised, seminarid ja kohtumised läbi viia nii nagu plaanis ja vaid üks töötuba jäi ära õpetaja haiguse tõttu. Osalejate arvu on veel raske hinnata, ehk võinuks neid rohkem olla, aga Sindis olin väga meeldivalt üllatunud arvuka publiku üle. Tagasiside meie ettevõtmistele on olnud ääretult positiivne.

Suursaadik Christopher Holtby osalemine rõhutas kindlasti ettevõtmise tähtsust. Kas Briti suursaatkond osutas ka mingit väga praktilist abi ja kuivõrd ta sooviks seda ka järgmisel aastal teha?

Erika Jeret:

Saatkond korraldas meie loomeettevõtjate seminari peaesineja Maggie Broadley Eestisse toomise ja koos Briti nõukogu töötaja Ursula Roosmaaga kavandasime tema Eestis viibimise ajal muud külastused. Ma loodan, et kuuleme selle külastuse tulemusel sündivatest koostöösidemetest ja -projektidest peagi.

Saatkonna töötajad külastasid mitut kooli Pärnu linnas ja maakonnas ning rääkisid noortega erinevatel teemadel.

Saatkond toetas lisaks ragbimatši ja briti äriseminari toimumist ning korraldas vastuvõtu.

Milliseks kujunes koostöö Pärnu ja Sindi omavalitsustega?

Erika Jeret:

Valdav enamus ettevõtmisi toimus tasuta ja ka esinejad või läbiviijad tasu ei küsinud.

Nelja päeva tegevuskava oli kirev. Kui palju jäi aega lihtsalt vaataja rollis olemiseks?

Erika Jeret:

Vaatajana nautisin esinemisi Cafe Grandis, kus oli hästi huvitav ja silmaringi laiendav ettekanne Pärnumaa laevaehituse, laevasõidu ja merehariduse ajaloost koos Pärnu ja Ühendkuningriigi vaheliste sidemete otsimisega. Luuleõhtu romantismiajastu luulest oli põnev ja vahemuusika valiku tõttu ka üsna kummastav. Kuursaalis jõudsin reede õhtul šoti tantse tantsida ja meeste kilti ja selle selga panemist näidata. Kuna kahjuks ühtki Eesti tartani värvides kildi kandjat Pärnusse ei tulnud ja kaasatoodud kildi omanik oli haige, siis „laenasime“ sobivat kasvu mehe, kelle peal kildi kandmist ja juurdekuuluvaid aksessuaare näidata. Ma usun, et see näis natuke naljakas, kui kildi talle teksade peale sättisime ja muidu sokiääre alla käivad lipsikud samuti püksisääre peale kinnitasime, aga vähemalt said vaatajad ilusa kildikomplekti kandmisest aimu.

Reedel olin kaasatud loomeettevõtjate seminaril, kus esines Maggie Broadley ja hoolitsesin tema eest ka laupäeval. Tegemist jagus, aga ka pealtvaatamise ja osalemise rõõmu.

Millal algab järgmisel aastal toimuvate Briti päevade ettevalmistus?

Erika Jeret:

Konkreetset ettevalmistuse kohta öelda on veel vara. Saadik küll viitas, et nad on ka järgmisel aastal meie jaoks olemas kui jälle midagi korraldame. Meil tuleb kiiresti esmaste plaanidega edasi minna, et omavalitsus, olgu see Pärnu, Sindi või veel mõni teine, jõuaksid oma eelarvetesse kultuuritöö reale raha eraldada. See on küll juba kindel, et Paikuse koolis toimub järgmisel sügisel Suurbritannia-teemaline viktoriin nagu sel aastal oli gümnasistidele üleriiklik võistlus Pärnu Ühisgümnaasiumis.

Samal teemal: