Sindi Gümnaasiumi noortele on 2010. aasta õpilasmaleva suvi lõppenud. 28. juunist kuni 9. juulini töötas maleva I rühmas 17 õpilast ja 12. kuupäevast kuni 23-ni osales II rühmas sama arv töökaid kätepaare. Töid juhendasid Tatjana Grigorjeva ja Mart Nõmm.

„56-st sooviavaldusest saime kahjuks rahuldada vaid 34, igal aastal on tunduvalt rohkem tahtjaid kui suudame vastu võtta,“ rääkis Sindi Gümnaasiumi majandusjuhataja Mart Nõmm. Valikute tegemisel eelistati neid, kes on juba varem oma tublidusega millegi poolest silma paistnud. Näiteks osalenud enda initsiatiivil 1. mai talgutel, aga ka eelmiste aastate töökamad õpilasmalevas osalenud pääsesid käesoleval aastal eelistatult väljavalitute nimekirja

Tööd rabati väga erineval viisil ja paljudes kohtades üle linna. Kommunaali juhataja Oleg Pulsti haldusalas toimus linna üldkoristus, haljaspindade niitmine ja trimmerdamine. Kõik linna kaunistavad lillepeenrad rohiti umbrohust puhtaks. Kalmistuvaht Aare Künnapas andis õpilasmalevalastele kätte rehad ja luuad ning juhendas jäädavate puhkepaikade korrastamist. Bussipeatustest ja seintelt eemaldati võimaluse piires sinna mittesobivad grafitid. Tatjana Grigorjeva on nõutu ja murelik sodijate tegevuse pärast: „Ühed näevad palju vaeva seinu rikkuvate joonistuste maha pesemisega ja seejuures ei saa olla sugugi kindel, et juba järgmisel päeval ei vaata samadelt seintelt vastu uued sirgeldused.“ „Palun ärge tehke seda,“ koputab ta kõigile mõtlematult kritseldajatele südamele.

Kui eelnimetatud tegemistest võivad nähtavad jäljed kiiresti kaduda, siis oli ka töid, mis muudavad linna ilmet pikaks ajaks või osutuvad koguni teatava märgilise tähendusega ettevõtmisteks. Liikudes koolimaja territooriumil ringil, näeb alates 1. mai talgutest saadik kuni tänaseni pidevat muutust kaunima vaate kujundamisel. Tegelikult on sellega algust tehtud juba varem, aga kohe pole osanud kõike tähele panna. Viimased hästi märgatavad tööd on tehtud sellel suvel õpilasmalevlaste osavõtul. Tööstuse tänava ja kooli staadioni vahele jääv kraav on puhastatud, põhi ja kaldaservad joonlaua täpsusega sirgeks lõigatud. Kuivanud ja ilmetuks muutunud kuusehekk on välja juuritud. Selle tulemusena avaneb avar ja ilus vaade hästi hooldatud jalgpallimuruga staadionile. Kõigi nende vajalike tööde tegemise peamiseks eelduseks on tugevad musklid ja vastupidavus palavate päevade karmuses.

Kas keegi teab, kus asub Sindi liikluslinnak? Kui teabki, siis on ilmselt enamik neist selle teadmise unustuse hõlma minetanud. Tänu Sindi Gümnaasiumi virkadele õpilasmaleva noortele on liikluslinnak varjusurmast välja kaevatud. Kui Tatjana Grigorjeva ja Mart Nõmm pead kokku panid ning mõtlesid, mida kasulikku veel võiks ära teha, leidsid nad, et Kooli pargi territooriumil olevad liikluslinnaku asfalteeritud teed tuleb vabastada kolmandiku osas kinni kasvanud rohumätastest. Nüüd on asfalt puhastatud ja valge värviga joonitud nõnda nagu päris linnatänavatel. Paigaldamist ootavad veel 8 liiklusmärki. Paras paik esimeste sõidukogemuste õppimiseks rollerijuhtidele või jalgratturitele.


Ka käesoleval suvel jätkati koolimaja siseseinte maalimisega. Sellega tehti algust möödunud aastal uue osa koridorides. Nüüd maaliti uut ja vana osa ühendavas trepikojas seintele vahtralehti, mis on kooli visuaali peamine element. Kunstiõpetaja Tatjana Grigorjeva juhendamisel tegid seinamaalinguid õpilased Lisette Kandima, Valeria Januškevitš ja tänaseks juba paar kuud vilistlane Eveli Iloste.

Kuid õpilasmalevlaste töösuvi ei koosnenud üksnes 5 tunni pikkustest tööpäevadest, mille sisse mahtus pool tundi lõuna puhkust. Kõikidele malevlastele korraldati kanuuumatk Reiu jõel. ja grillipidu. Grilliõhtu maitsvate vorstide eest öeldi suured tänud Rakvere Lihakombinaadile. AS A. Le Coq Tartu Õlletehas toetas omalt poolt üritust maitsvate karastusjookidega. Mõlema rühma ühissündmusena käidi maleva eelviimasel päeval Perona Bowlingus keeglit mängimas.

10. juulil toimus Valgerannas traditsiooniline Pärnumaa õpilasmalevate kokkutulek, kus osalesid, ka Sindi noored. Olenemata võistlusalast saavutasid Sindi õpilased üksnes diplomi väärilisi kohti. Võrkpallis ja mälumängus tuldi 3. kohale. 1. koht võideti vanema vanusegrupi pendelteatejooksus, mis ongi läbi aastate kujunenud Sindi esinduse edukamaks alaks. Ka eelmisel ja varajasematel aastatel on selles võistluses tuldud esimeseks. Teisest kohast kehvemale tulemusele pole aga kunagi jäädud. Taidluskavas esineti vanemas vanusegrupis nõnda silmapaistvalt, et saavutati žürii hinnangul taas 2. koht nagu eelmiselgi korral. Samuti läks hästi laulukonkursil, vanemas vanusegrupis hinnati Merilyn Ollepi juhendamisel koostatud laulu 3. koha vääriliseks.

Konkursil „Ettevõtlik ja kaunis malevaküla“ korraldasid Madis Lohu ja Kardo Kase militaarse suunitlusega harjutuskatsed, mis tõi vaatama ja osalema vast kõige arvukama hulga inimesi. Ekstreemsed treeningharjutused läbisid edukalt rühmajuhid Mart Nõmm ja Tatjana Grigorjeva, kes olid esimesed raja läbijad. Ettevõtlikus külas õpetasid Sindi noored õpilastele väga vajalikke esmaabi võtteid.

Malevakomandörid tänavad hea koostöö eest Sindi Linnavalitsust ning Sindi Kommunaali juhatajat Oleg Pulsti.

„Kahtlematult on oluline roll Sindi õpilasmaleva töösuve kordaminekus härra Mati Sutil,“ ütlevad nagu ühest suust Mart Nõmm ja Tatjana Grigorjeva. Jõõpre põhikooli direktor Mati Sutt veab juba 27. aastat järjest õpilasmalevate tegevust kogu Pärnumaal. Seoses veerandsajandi täitumisega õpilasmalevate tegevuse algusest, mille juures Mati Sutt oli aktiivne eestvedaja, tunnustas 2008. aastal lastega tehtava eduka töö eest teda ÜRO Lastefond (UNICEF) Sinilinnu aastapreemiaga.

Samal teemal: