Pärnumaa Spordiliidu tegevdirektor  Kaiu Kustasson tervitab külalisi

Maavanema tervitus

Esmakordselt toimus aastalõpugala uue aasta alguses. Kultuuri- ja spordirahvast tervitades pidas Pärnumaa maavanem Andres Metsoja tähelepanuväärseks, et just 7. jaanuaril täitus legendaarse maletaja Paul Kerese sünnist 95 aastat. Pärnus oma noorusea ja õpingute aja mööda saatnud maailma suurkujust sai eestlastele rahvuslik iidol, legend, märk ja sümbol. Väidetavalt on male üheaegselt teadus, sport ja kultuur. Selles teadmises on maavanem veendunud, et kultuur ja sport moodustavad ühtse terviku, milles on üha enam teadust. „Pärnu Jahisadama arendus on hea näide, kuidas saab soovikorral omavahel põimida tõsist sporti ja kultuuri,“ tõi Metsoja lähedalt kujuka näite. Jüri Jaansoni teade tippspordist loobumisest ei tähenda tippsportlase unustamist ja sellepärast kuulusid maavanema erilised tänusõnad mehele, kes on oma sportlaskarjääri kestel hakkama saanud vapustavate tegudega.

Pärnu Noortekoor, juhendaja Anne Uusna klahvpilli taga

Pärnumaa kultuurkapitali auhinnad

Loome- ja spordiinimeste aastapreemiatega austamise algatas Eesti Kultuurkapitali Nõukogu 2006. aastal eesmärgiga innustada ja tunnustada maakondades nende erialast pühendumist. Eesti Kultuurkapitali tegevjuht Raul Altmäe ja Pärnu Ekspertgrupi esimees Matti Killing avasid auhindade üleandmise „Kultuuripärl 2010“ auhinnaga, mille omanikuks sai Johannes Noormägi, kes ise küll kahjuks kohal ei olnud. Pärnu spordikooli ja võrkpalliklubi treenerina on tema panus linna spordiellu tähelepanuväärne. Võrkpallilahingutes kaitsevad tema õpilased Eesti au ka rahvuskoondises. 45 aasta töö tulemusena on noored võrkpallurid saavutanud palju tiitleid ja nimetamisväärseid kohti. Samas on spordimees ka tuntud laulumees ansamblis Mihklipojad.

Kultuuritegija autasu pälvis Maarja-Magdaleena Gild, mis asutati 2007-al ja on oma nime saanud teadaolevalt vanima Pärnu käsitööliste gildi eeskujul. Alates 2009. aasta sügisest tegutseb gild Steineri ajaloolise aia kõrval oleva Uus 5 hoones, kus hoitakse au sees traditsioonilisi käsitöövõtteid ja kohalikku kultuuritraditsiooni. Gildi algatusel on toimunud „Teeme ise jõulud“, „Heade soovide puu“ ja taluturg. Möödunud aastal taaselustati Pärnu Gildipäevad. Ärklisaalis toimuvad näitused, kontserdid, etendused, tantsuklubi, oma silmaga on võimalik näha, kuidas valmivad Pärnu meistrite kätetööd.

Aasta säravaimaks kultuurisündmuseks peeti Eliisabeti kiriku barokkoreli valimist. „See on üks keerukamaid instrumente , mille inimene on suutnud Jumala abiga välja mõelda,“ kirjeldab Pärnu Eliisabeti koguduse peaorganist Jaanus Torrim. Oreli sisemust vaadates võrdleb Torrim muusikariista inimese sarnasusega. „Mootor on kui süda, mis pumpab verd ja õhku, lõõtsad on kui kopsud, igasugused keerukad torukesed on kui veresooned, viled on nagu häälepaelad ning oreli puit on nagu meie aju, mis kõike seda juhib.“ Orelit võib nimetada nii barokk-, koori- kui vitraazoreliks või ehitaja nime järgi Kriisa oreliks. Registrite loetelu on koostatud selliselt, et oleks võimalikult hea mängida barokkmuusikat. Rohkearvulised keeleregistrid on oreli ühed kallimad elemendid.

Pärnumaa spordiauhinnad

Maavanem Andres Metsoja ja Pärnumaa Spordiliidu juhatuse esimees Kuno Erkmann andsid üle spordiauhinnad. Pärnumaa ekspertgrupi sporditegija preemia ja Pärnumaa spordisündmuse nimetuse pälvis rahvusvaheline noorte jalgpallivõistlus Pärnu Summer Cup, kelle missiooniks on Eesti ja Pärnu jalgpalli edendamine. Igal suvel tuuakse Pärnusse suur hulk välisvõistkondi, kellele tutvustatakse Pärnut oivalise spordi ja turismi sihtkohana. 2010. aastal pidasid 96 võistkonda 302 mängu, mida vilistasid 22 kohtunikku. Võistkonnad olid lisaks Eestile veel Soomest, Leedust, Lätist, Venemaalt ja Ukrainast. Auhinda vastu võttes ütles Tarmo Meresmaa: „Loodan, et see tunnustus on hea märk edaspidiseks koostööks linna ja riigi vahel.“

Järgmine ekspertgrupi preemia läks Pärnumaa aasta arendajale Pärnu Jahtklubile purjespordikooli ja juurdeehituse valmimise eest. Jahtklubi on eelmise aasta kevadest täiesti uue ilmega. Jõeväravat teatakse ka hea meelelahutus- ja söögikohana. Purjespordikooli uute ruumidega paranesid treeningu ja töötingimused. See annab omakorda lootust, et siinsetelt vetelt uusi suuri saavutusi juurde sünnib. Auhind paluti vastu võtta Egon Elsteinil, kes on Pärnu Jahtklubi kommodoor, edukas ettevõtja ja hotelli Strand ainuomanik. Tema sõnul väärtustavad nad kõige enam viimaste tegemiste seas just purjespordikooli tegevust.

Pärnumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Eeri Tammik andis üle Pärnumaa Omavalitsuste Liidu noore sportlase stipendiumid. Jalgpallur Kairi Himanen on Pärnu jalgpalliklubi naiskonna koosseisus Eesti meister, omab MM valikgrupis rahvuskoondisega 4. kohta ja alates 19 aastastest EM valikgrupis 3. kohta. Vaatamata oma kiirusele ja täpsusele vajab ta loomulikult ka meeskonnakaaslaseid. Ilma nendeta oleks keeruline kui mitte võimatu mingeid tulemusi sellel alal saavutada.

Teise omavalitsuste liidu noore sportlase stipendiumi sai purjetaja Elise Umb, kellel on väga head tulemused 470-klassi purjetamises. Ta kuulub Eesti koondisesse ja on arvatud olümpiamängude kandidaadiks. Praeguse treeningu eesmärgiks on seatud osalemine 2012. aasta Londoni Olümpiamängudel. Väga edukaks osutus 2010. aasta hooaeg. 470-klassis jõudsid eestlased läbi aegade kõrgeima tulemuseni, saavutades EM-il 7. koha ja maailmaedetabelis 10. koha.

Pärnumaa Omavalitsuste Liidu noore sportlase stipendiumi omanik ja aasta juuniorsportlane on Karina Kotkas, kes tegeleb laskespordiga juba alates seitsmendast eluaastast. Eesti Laskurliit peab teda parimaks noor- ja juuniorsportlaseks. Tema nimel on Eesti noorte rekord harjutuses 40 lasku õhupüssist ja juunioride rekord 60 lasku lamades. Omavalitsuste liidu stipendium omistati talle ka 2008. ja 2007. aastal. Tema treener on Alar Palk. Väärib tähelepanu, et eduka sportlasena on ta olnud suuteline ka väga eeskujulikult õppima. Karina Kotkas lõpetas Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumi kuldmedaliga ning praegu õpib Tallinna Ülikoolis inglise keelt ja kultuuri.

Tõstamaa vallavanem Toomas Rõhu andis Tõstamaa valla aasta tegija, Pärnumaa Omavalitsuste Liidu noore sportlase stipendiumi ja aasta noorsportlase nimetuse auhinna kergejõustiklasele Liina Laasmale, kes asub Eesti naiste odaviske edetabelis esimesel kohal. Kahel korral parandas ta 2010. aastal Eesti juunioride rekordit. Tõstamaa keskkoolis õpib üksnes neljadele ja viitele. Ta on hästi kõrgelt motiveeritud sportlane ja suhtub treeningutesse väga püüdlikult. Sellisena on ta iga treeneri unistus. Tema treener on Jaan Tamm.

Murdmaasuusataja Andrus Veerpalu on aasta meessportlane, kes samuti ei saanud kutsutute hulgas viibida, kuna asub treeninglaagris. Ta on esimene talisportlane, kes jõudis sini-must-valge lipu all olümpiavõiduni.

Aasta juuniorsportlaseks tunnistati purjetaja Rando Randmaa, kelle treenerid on Tõnis Vare ja Mati Hool. Kolme aastaselt merepisikuga nakatunud noormees pärjati 2010. aasta kevadel Poolas DN-klassi jääpurjetamises juunioride maailmameistriks. Armastuse mere vastu on ta pärinud oma perekonnalt. Isa on öelnud, et alguses konkureeris poeg üksnes tugeva tuule ja sileda jääga, kuid nüüd suudab iga ilmaga esimeste seas lõpetada. Praegu õpib jääpurjetaja Eesti Mereakadeemias laevajuhtimist.

Sõudja Reet Palm tunnistati aasta spordiveteraniks. Treenerist nooruslik sõudja ja Pärnu Sõudekeskuse Kalev liige on kunagine tuntud Eesti tippsportlane, kelle säravaimateks saavutusteks jäävad 1970-tel saadud MM-i pronks ja Nõukogude Liidu meistrivõistluste medali võitmine. Sõudmine on tema kirg tänaseni. Reet Palm osaleb enamikel Eesti sisestel võistlustel ja teeb kaasa rahvusvahelistel regattidel. 2010. spordiaasta parima veterani tiitli tagasid Euroopa veteranide meistrivõistlustel võidetud kaks kuldmedalit.

Krossisõitja Toivo Nikopensius pälvis aasta tehnikasportlase nimetuse. Mehe 38 tegevusaasta saavutuste üleslugemine läheks pikale. Ta ise on öelnud, et pole olnud mahti kõiki aastatega teenitud tiitleid kokku lugeda, kuna elab üksnes tänases päevas ja on harjunud vaid ettepoole vaatama. Vaatamata tugevale konkurentsile ja võimalikele tehnika altvedamistele on ta saavutanud Euroopa meistritiitli seenioride klassis. Veel kõvemaks meheteoks tuleb pidada 15 aasta kestel tehtud starte „Gotland Grand National“ maratonil, kus üle 3000 osaleja seas on ta saavutanud edukaid tulemusi. Toivo Nikopensius on ka ainus, kes suudab ühel võistlusel võistelda nii kahe kui neljarattalisega.

Aasta invasportlane on Ilvi Vare, kes saavutanud kõrgeid kohti kurtide Eesti Meistrivõistlustel. Kuna talle meeldivad loodus ja metsarajad, siis seepärast ongi valinud endale orienteerumise spordiala. Teda tuntakse tagasihoidliku kuid väga sihikindla inimesena, mis ongi sellel alal hästi vajalik isikuomadus. Veel on tema iseloomustamiseks öeldud sedagi, et kui kõik oleksid nii südamlikud, nagu see naine, oleks maailm päästetud.

Aasta noortreeneri nimetuse pälvis korvpallitreener Rait Käbin. Mait iseloomustab oma venda rahuliku ja tasakaalukana ja kõiges väga põhjalikult tegutseva inimesena. Kolleeg Maret Link hindab tema abivalmidust ja tunnetab selle mehe kõrval töötades turvalisust. Rait Käbin armastab oma tööd ja on noortele heaks eeskujuks.

Aasta sporditoetaja tiitel omistati 1997-st aastast tegutsevale ja pärnumaisel kapitalil põhinevale Port Arturile, kelle firmamärk ja nimi on muutunud spordiettevõtmiste sünonüümiks. Samuti on firma algatanud mitmeid heakorra ja taristusprojekte.

Pärnu linna parimad sportlased

Pärnu abilinnapea Jane Mets andis üle Pärnu linna parimate sportlaste auhinnad. Pärnumaa ja ja Pärnu linna aasta naissportlase tiitli pälvis sõudja Kaisa Pajusalu, kes treenib Pärnu Kalevi Sõudekeskuses treener Ulvi Lutoshkini käe all. 2009. ja 2010. aastal võitis ta alla 23 aastaste maailmameistrivõistlustel hõbemedali. 2010. aasta Euroopa meistrivõistlustel saavutas 6. koha. Kaisa Pajusalu sihiks on edukas esinemine Londoni Olümpiamängudel.

Sõudja Joosep Laos pälvis samuti Pärnumaa ja Pärnu linna aasta noorsportlase tiitli. Tema treenib Reet Palmi hoole all Pärnu Kalevi Sõudekeskuses. 2010. aastal võitis ta Eesti meistrivõistlustel 5 kuldmedalit ja saavutas alla 23 aastaste meistrivõistlusel 12. koha. Tema innustajaks on saanud vanemad vennad, kes samuti sõudmist harrastavad. Vanem vend Jaan on kogunud mitmeid medaleid juunioride klassi rahvusvahelisel tasandil.

Purjetajad Maarjaliisa Umb ja Elise Umb tunnistati Pärnumaa ja Pärnu linna aasta võistkonna nimetuse vääriliseks. Õdede lapsepõlv möödus Kihnu saarel. Nii ei karda nad juba lapsest saadik merd, tuult ja suuri laineid ning on võitleja hingega tahtejõulised sportlased.

Pärnu Jalgpalliklubi naiskond nimetati Pärnumaa ja Pärnu linna aasta pallimänguvõistkonnaks. Treener Jüri Saar ütleb, et PJK naiskond leidis nii kogemuste kui ka nooruse õnneliku koostöö. Võistkonna ühise pingutuse tulemusel löödi kõige rohkem väravaid nii Eesti Meistrivõistlustel kui ka karikavõistlustel ühtekokku 82 korral. Võistkonnal on ka kõige pikem ja ühtlasem varumängijate pink.

Käepigistused PJK naiskonna sportlastele ja treener Jüri Saar võtab vastu abilinnapea õnnitluse

Sõudetreener Matti Killing on Pärnumaa ja Pärnu linna aasta treener, keda võib õigusega pidada Pärnu spordielu üheks alustalaks. Ta on läbi erinevate tegevuste panustanud spordi arengusse kümneid aastaid. Tänavu paistis ta silma sõudmise paarisaerulise kahepaadi Allar Raja ja Kaspar Taimsoo juhendajana. Meeskond võitis Euroopa meistrivõistlustel hõbemedali ja maailmameistrivõistlustel 8. koha.

Kergejõustiklane Laura-Maria Oja tunnistati Pärnu linna parimaks tütarlapseks. Loodetakse, et kergejõustiku Eesti noortemeistrist sirgub uus sprinditäht, sest selle sporditüdruku trump on kiirus.

Sõudja Allar Raja tunnistati Pärnu linna parimaks meessportlaseks ja Sindi linna aastate tegijaks, mille puhul andis autasu üle Sindi linnapea Anu Vassvik. Allar Rajal on sõudmise paariskahese EM hõbemedal. Eelmisel superaastal võitis ta MM pronksi ja EM kulla koos Viljandi sportlase Kaspar Taimsooga. „Sindi spordipäevade 2010“ patroonina ütles Allar Raja sintlastele ja külalistele, et spordist tuleb osata rõõmu tunda ja alati ei pea eesmärgiks olema võit. „Osavõtt ja tegevuse nautimine on spordi puhul väga olulised ja oma konkurentidesse ning meeskonnakaaslastesse tuleb alati suhtuda austusega!“ Muu hulgas ütles Allar Raja Pärast auhinna kätte saamist, et tema eeskuju on Jüri Jaanson ja soovitas inimestel mitte meelt heita sellepärast, et üks suurkuju on tippspordist loobunud. „Kindlasti jätkab Jaanosn sõudmist!“

Särainimeste preemiad

Pärnumaa Rahvakultuuri Särainimeste preemiad andsid üle Pärnumaa Rahvakultuuri Keskseltsi tegevjuht Jekaterina Põldots ja Eeri Tammik. Rahvakultuuri aastapreemia vääriliseks tunnistati särav rahvakultuuritegija Ulla Helin, kes on 2010. aasta Pärnumaa tantsupeo „Tuli minu südames“ idee autor ja lavastaja ning 2011. aasta XI Noorte tantsupeo 1. klasside liigijuht.

Kultuurikorraldaja aastapreemia sai Õnnela Teearu, kes on rahvusvahelise akordionifestivali korraldaja, akordioniõpetaja ja tantsurühmade kontsertmeister. Õnnela Teearu asutatud on ansambel Tremolo ja tema juhendab ka rahvapilliorkestrit. Ta on peo hing ja vedur ning ilma temata ei möödu ükski Kilingi-Nõmme pidu.

Autasude üleandmine Õnnela Teearule ja Elvi Piirile

Surju valla aastate tegija nimetus anti raamatukogu juhataja Elvi Piirile. Autasu üleandja oli Surju vallavanem Evi Kukk. Surju raamatukogu juhataja on oma ametit pidanud alates 1978-st aastast. Raamatute laenutamise kõrval toimuvad raamatukogus raamatute ja käsitöö näitused, näitusmüügid, lugemistunnid ja erinevad kultuurisündmused.

Pilte meeleahutuslikust programmist

Breikarid Terminatorz on saate Eesti talent 2010 finalisitid.

Folkloorirühm Viisuke 8 kutti esitasid folk-akrobaatilise kava Kardo Ojasalu juhatusel.

Tantsutrupp Lancy