Heili Palm-Vaikma; Kellukese Знаикй mudilased uudistavad jääskulptuuride tegemist

Jääfestivali üldkorralduse juht Piret Hallik-Sass on optimistlik ja usub, et peamine murelaps liuväligi saab esinemise ajaks kõlblikuks. „Jäämeistrid on samad, kes on aastaid ka Lastestaadioni liuvälja teinud, seega mitte algajad,“ tahab Hallik Sass olla meistritele kindel kui rääkis ilmastikuoludest, mis raskendasid korraliku liuvälja ehitamist. Tegelikult oleks soovitud juba eelmise nädala laupäeval esimesi uisusamme jääl proovida, aga täna hommikul võtsid mõned esinejad ka ise töövahendid kätte ja tulid ise appi. Etenduse „Talve Pühitsus“ lavastaja-koreograaf Heili Palm-Vaikma pühkis luuaga jääd ja eemal ootasid autotsisterniga vett toonud mehed luba uueks kastmiseks. Samal ajal hoidis üks tantsijaist mootorsaagi käes ja lihvis jääkonarusi maha.

Valli nõlva serval lõpetas tuleurni püstitamist Tallinna sepp Lembit Palm, kes ütles, et kõik detailid on valmistatud korduvkasutusse võetud materjalist. Konstruktsioonis näeb randaali tükke ja muud utiilistunud põllumajandustehnikat.

Jäälinna ehitiste vahel jalutasid Pärnu Lasteaia Kelluke venerühma Знаикй mudilased, kelle jalutuskäigud vallile on saanud päris igapäevaseks.

Veidi tuska valmistab üllatus, et bumerang nädalavahetusel kellegi hooletuse või hoolimatuse tõttu kildudena maha langes, ent juba täna õhtuks lubas Rait Pärg voolida uue bumerangi. Täna ongi Jääskulptuurisümpoosioni Icicle esimene tõsine tööpäev kuigi ettevalmistavad tööd olid tegelikult sama tõsiselt võetavad. Neli suurt jäätahukat saabusid Lapimaalt, aga viis risttahukat lõigati siitsamast Pärnu külje alt mahajäetud karjäärist. Jääd käisid toomas taoliste sündmuste lahutamatu kolmik Raivo Perandi, Üllar Kallau ja Rait Pärg. Nüüd annavad skulptorid jääle vormi Tallinna värava tagusel puiesteel.

Eestist töötlevad jäist materjali skulptuurideks Üllar Kallau, Rait Pärg, Liina Stratskas ja Eneken Maripuu. Soomest saabuvad täna Raimo Vahtera, Aila Vahtera, Harri Lehtinen ja Susan Paavola. Kõige kaugemalt, Islandilt, on juba kohal Ása Hauksdóttir. Tööde avamine toimub laupäeval, 18. veebruaril algusega kell 18.00.

„Täna õhtul kell 19.00 avanev jää- ja tuleetendus „Talve Pühitsus“ on muinasjutuline lugu lumest, jääst, tuulest ja tulest. Lisaks 50-le kutselisele esinejale osalevad ka vabatahtlikud tulekandjad,“ tutvustas Heili Palm-Vaikma juba lähitundidel toimuva hakkavaid kauneid ja põnevaid sündmusi. See on romantiline lugu talve ilust ja võlust, karmist pakasest ja sulast. Lavastus esitatakse 10 episoodina, mis kestab paarkümmend minutit ja on vaatajatele täiesti tasuta. 36 meetrilisel laiuval laval hõlmab kujundus jäälava, suurt lava jääga samal tasandil paiknevat suurt lava ja lumest eeslava.

Rait Pärg ja Üllar Kallau keskenduvad loonetööle asumiseks
Nii ei tee jäised temperatuuripügalad külma; Raivo Perandi teeb esimesed lõiked
Skulptor Ása Hauksdóttir Islandilt; Jääsümpoosion toimub Tallinna väravate tagusel puiesteel

Samal teemal: