Järgmised esinemised toimuvad 20. augusti keskpäeval Tartus Raekoja platsil ja 21. kuupäeval Viljandis Vabaduse platsil, sama päeva õhtul kell 17 antakse kontsert Suure-Jaani lauluväljakul. Rahvusvahelise orkestri peadirigent on poolakas Adam Wolanski. Eesti poolne dirigent on Rein Vendla. Suure-Jaanist pärit metsasarvemängija ning Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli 2. kursuse õpilane Tauri Kiisma dirigeerib samuti kaks pala. Valgevene dirigent on Denis Klimovich. Kõigi kontsertide kavas on ka vigurmarssimine, millesse on kaasatud 12 Poola neidu ja keda juhendab poolatarist koreograaf Maria Gierasimiuk.

Programmi „Euroopa Noored” raames algatatud projekt käivitati 2006. aastal Tomasz Czarnecki eestvedamisel Poolas. Eesti poolne projekti juht on Suure-Jaani Vallavalitsuse avalike suhete spetsialist Leili Kuusk, kelle initsiatiivil samal aastal projektiga liituti. Möödunud aastal toimus kontsert ainsana Pärnumaal samuti Sindis. 2006. aastal on esinetud ka Pärnus. Kõik senised esinemised on jätnud kuulajatele-vaatajatele alati väga sügavalt emotsionaalse mulje, millest tasub kindlasti uuesti osa saada.

Täiendatud fotodega tänaselt kontsertilt

Rahvusvahelise puhkpilliorkestri kontserdi avas tänusõnadega Sindi volikogu esimees Aleksander Kask. Ta tänas eriliselt Leili Kuuske, kes on Wersalinka projekti Eestis juba 5 aastat väsimatult vedanud. Mõistetavalt oli ta tänulik ka oma kandiga tihedalt seotud Rein Vendlale, kes samuti rahvusvahelise orkestri ees helid kaunilt kokku sobitab. Aleksander Kask ei varjanud uhkust, et käesoleval aastal alustati rahvusvahelise koosseisuga toimuvat kontsertide sarja Eestis just Sindis. „Võtame aplausiga külalised vastu ja oleme tänulikud selle eest, mis meile kingitakse.“ Kontserdi lõpu osas jagas ta tantsutüdrukutele suured Kalevi šokolaadi kompvekkide karbid.

Ootusepäraselt nauditav oli tantsutüdrukute esinemine ja lõpetuseks kontserdiga ühine vigurmarssimine. Leili Kuusk avaldas arvamust, et ka Eestis võiksid olla oma mažoretid. Nimetus on tuletatud prantsuse keelest ja ta sooviks, et ka eesti keeles leitaks sellele sõnale sobiv vaste või koguni mõni uudissõna. „Võibolla on slaavi päritolu tütarlapsed hakkajamad ja tuleks tantsuhuvilisi otsida kusagilt Ida Virumaalt, näiteks Kohtla-Järvelt kui Sindis, Suure-Jaanis või Pärnus tahtmine puudub,“ mõtiskles Leili Kuusk tõsise soovi üle, et ka Eestis võiksid olla 12 samasugust kuni 15 aastast tütarlast, kes esineksid koos puhkpilliorkestriga.

Kontsertkavas toimuvat tutvustas lähemalt Rein Vendla, kellel on alati tavapäraselt peen huumor taskust võtta. Korralduslikust küljest jättis esinemine väga hea ja kõrgetasemelise mulje. Isegi ilmataadiga oli kõik täpselt kokku lepitud, sellepärast tegi Sindi Seltsimaja juhtaja Priit Kask hommikul asjatult ettevalmistusi suures saalis, et vihma korral sees kontsert läbi viia. Viimaks andis Rein Vendla lubaduse, et kindlasti tahetakse hea Sindi publikuga kohtuda ka järgmisel aastal. Et rahvusvaheline sündmus taas Sindis teoks sai, selle eest on hoolt kandnud Suure-Jaani vald, Pärnu linn ja Sindi linn.


Samal teemal: