Fotol: Üllar Kallau muretseb ettevalmistuste pärast

Üllar Kallau tundis muret lume puhtuse pärast ja kiitis Sindi lumelinna ettevalmistust. Tema sõnul on Sindi seltsimaja juurde veetud lumi nii valge, et võtab pisara silma. Pärnus veeti platsile ka libedusetõrjeks kasutatud kemikaaliga segatud lund. Otsustati siiski ka selle lume kohale jätta ja kuhjati väljaku keskele kõrgeks mäeks. Kohe nimetati see Munamäeks, mis on samuti üks Pärnu linna sümboleid. Kuna esialgselt loodetud 7 kuni 10 meeskonna asemel registreeris end 19 võistkonda, siis tuli lund tublisti juurde vedada.

Kallau selgituse kohaselt on praeguseks loobutud esialgselt kavandatud bastionide ehitamisest ja hansalinna objektide ehitamise kõrval võib ehitada ka muud. Olgu need siis kilpkonnad, krokodillid või mis tahes elukad. Lumest ehitust teostatakse kahel viisil. Ühel juhul kogutakse lumi rakise sisse. Vahetult enne ehituse alustamist võetakse lauad ümbert ja hakatakse ülearust lund eemaldama kuni valmib kavandatud kujund. Teisel juhul pannakse lund juurde. Just seda moodust kasutataksegi seekordsel lumelinna ehitusel. Kopamehed on lubanud nii laupäeval kui pühapäeval suuremahulisemat labidatööd vähendada. Sellepärast soovitas Kallau kõigil tulla juba homme hommikul kella üheksa-kümne paiku kohale, et töökoht välja valida ja vajadusel paluda kopameest, kes teeks suurema tooriku enamvähem valmis. Jüri Soo jagas isiklikke kogemusi viimistlustööriistade arsenalist. Kaasa võib võtta käsisae, kirve, tillukese labida, peenrakõbla. Ämbrit ei tohi unustada, sest kuiv lumi vajab pidevat niisutamist. Guaššvärvidki võivad kaasas olla, aga nende kasutamisega peaks ettevaatlik olema. Et tegemist on palju veega, tuleb tingimata panna kätte hästi paksud kindad ja võtta kaasa ka kuivi kindaid tagavaraks.

Pühapäevaks jäetud kolm kuni neli tundi on suuremate tegemiste jaoks liialt napp aeg. Kuna lumelinna avamine toimub kell 15.00, siis hakkab zhürii liikuma kusagil alates kella 14.00-st. Konsultatsioonile tulnud inimesed näisid ettevõtmisse suhtuvat täie tõsidusega. Mitmetel olid kavandid paberile valmis joonistatud ja palusid tehnilisi nõuandeid Kallault, kes omab suuri lumest ehitamise kogemusi. Paberile olid kantud kõrge torniga luterlik kirik ja keskaegne Punane Torn, aga ka muud huvitavat.

Võistlustele on registreerinud end koolide kõrval ka Pärnu Linnavalitsuse meeskond. Rääma põhikooli direktor Elmo Joa oli kohal kahe võistkonna esindajana. Võistkonnad „Rääma Gildi 7B Tsunft” ja „Rääma Gildi 9B Tsunft” on ka varem osalenud lumelinna ehitusel. Tänagi olid direktoril ettevalmistatud joonised kaasas, et täpsustavaid näpunäiteid saada ja tehnilisi üksikasju selgitada. Lumelinna ehitavad ka Pärnu kodutütred, Pärnu noorkotkad ja teised esindused.

Kogu tööprotsessi peamine juhendaja on Üllar Kallau, kes mõlemal päeval kõigile vajalikke juhiseid jagab. Samuti abistab Jüri Soo.

Meelelahutust pakuvad Kaie Seger ja linedance trupp, kes näitavad, mis on LumeLine. Kadri Salumaa juhendamisel näeb Pärnu Noorte Vabaajakeskuse esituses tänavatantsu. Pärnu Kunstide Maja tantsulapsed Janne Ristimetsa juhendamisel tantsivad 4 tantsu.

Lions Club pakub glögi, kakaod ja suppi. Meeskondade toitlustamise on võtnud enda peale Naiskodukaitse.

Praeguseks on teada, et zhüriisse kuuluvad kunstnik Pusa, maalikunstnik Mari Kartau, skulptor Rait Pärg ja keegi linnavalitsusest.

Korraldajad on Pärnu Linnavalitsus, Port Artur, Pärnu Noorte Vabaajakeskus, Maarja-Magdaleena Gild, Pärnu Kunstikool ja Pärnu Kunstide Maja.

Toetavad Strand SPA & Konverentsihotell, SPA Estonia, YIT Ehitus AS, Rautakesko AS, Autoekspert kauplused (KG Knutsson AS), Bauhof kauplused (Ehitus Service OÜ), AS ELWO, AS Pärnu Vesi ja Punane Torn.

Samal teemal: