Paikuse Põhikooli üheksandate klasside õpilased
Ille Riivits ja Helve Reisenbuk asetavad kingituseks valitud meened lauale; sissekanne muuseumi külaliste raamatusse

Paikuse abivallavanem Helve Reisenbuk ja kultuuritööspetsialist Ille Riivits olid eile keskpäeval rõõmsalt rahulolevad, kui jutustasid Seljametsa muuseumis teineteise võidu päeva kaunist algusest. Vallamaja töötajad kogunesid tööpäeva hommiku esimesel tunnil kohvikusse ja laulsid kauneid isamaalisi laule. Valdav enamik olid riietunud rahvusvärvidesse.

Rõõmsat ootuse elevust jätkus muuseumissegi, kuhu kutsuti Paikuse Põhikooli üheksandate klasside õpilased, ajalooõpetaja Mait Lind ja Urmas Saard Eesti Lipu Seltsist. Viimase ülesandeks oli pildiseeria taustal rääkida sinimustvalge lipu kui riigi võimsama sümboli teemal. Kümnekonna minuti sisse mahtusid üksikud olulised viited sellele, millele peaks Eesti lipu kasutamise juures esmast tähelepanu pöörama. Seinale suunatud kaadritelt avanes kohalviibijatel võimalus näha oma tuttavaid ja iseennast sündmuste keskel, kus nende valla noored ja täiskasvanud on osalenud. Paikuse valla noored on osalenud korduvalt mitmetes erinevates ettevõmistes, kus sinimustvalge lipp peaks asetsema aukohal.

Peaettekandega esinenud Mait Lind valis teemaks “Eesti riikluse arengulugu“, millega andis edasi tervikpildi riigi 95 aasta pikkusest teekonnast alates tema sünnihällist kuni tänasesse päeva. Lind esitas põhjuslikke seoseid iseseisvuse kaotamisest ja võrdlevaid näiteid teiste riikidega. Muuseumi ajalooliste müüride vahel mõjus kuuldu emotsionaalselt teisiti kui tavalisel kombel koolipingis istudes. Pealegi kuulsid nüüdisaegset ajalookäsitlust lisaks õpilastele ka mitmed täisealised huvilised, kes olid noortega liitunud. Teiste seas näiteks valla tuntud ja tunnustatud koduloouurija Elvy Ennis.

Muuseumi juhataja Laine Järvemäe tutvustas Eesti riigi erinevatest ajajärkudest kõnelevaid stende, mis olid spetsiaalselt priiusepäeva silmaspidavalt koostatud. Kuna ajalooline materjal on paigutatud väga esindusliku välimusega alusele, siis juba ainuüksi see sunnib külastajat olemasoleva sisuga palju põhjalikumalt tutvuma. Seinal asetseb kasutusest maha võetud Lennart Meri aegne presidendi lipp. Keskpäevane kogunemine lõpetati ühislaulmisega: „Kaunistagem Eesti kojad kolme koduvärviga, ... Eesti, Eesti, ela sa!“

Lahkudes said kõik osalejad kaasa priiuse põlistumise päeva märgi, sinimustvalge lindikese ja lipu seltsi koostatud voldiku, mis tutvustab kokkuvõtvalt Eesti lipu lugu ning lipu päevasid.

Samal teemal: