Pärnu lahe- ja jõevee vastastikune jõuproov

Täna hommikul Oslo kohalt Soome poole liikuv tsüklon lõpetab lühikese rajupausi ja tugevnev edelatuul võib EMHI sünoptiku Merike Merilaini hinnangul päeva teisel poolel saavutada tuuleiilide maksimumkiiruseks 23–27 m/s. Pärnus prognoositakse merevee tõusupiiriks +130cm, 30.detsembri öösel kell 2 ning kriitilise meretasemeni +160cm tõenäoliselt ei jõua. Samuti jääb see meretaseme tõus alla eelnevatele. Kriitiline meretase on kokkuleppeline nivoo mille ületamisel ujutatakse üle märkimisväärne ala Pärnu linnas ning kohalik omavalitsus koos Päästeametiga võtab tarvitusele meetmeid inimeste ja vara kaitseks ning üleujutuse tagajärgede leevendamiseks.

TTÜ Meresüsteemide Instituudi vanemteadur Tarmo Kõuts ütleb, et kriitilise veeseisu läheduses täpse meretaseme ennustamine Pärnus on väga raske, kuna arvestada tuleb nii merelt pealepressiva vee kui jõega. Vaadates graafikult (http://on-line.msi.ttu.ee/?jaam=parnu) näiteks üleeilseid veetaseme kiireid üles-alla võnkumisi, siis neid ei suutnud mudelarvutused kuigi hästi ennustada. Taolised järsud ja suured kõikumised tulenevad jõe ning mere vastastikusest jõukatsumisest,“ selgitab vanemteadur, kes ei olnud üleeile ka ise lõpuni päris kindel, millise piirini vesi kiire tõusu faasis kella 18-ne paiku ikkagi tõuseb. „Üldiselt on meie prognoosid olnud 5-10 cm täpsusega, aga tuleb sedagi ette, et ennustusega eksitakse ka 30 cm ulatuses. Pole midagi teha - loodus on ja jääb keerulisemaks kui seda kirjeldav matemaatika, mis arvutab prognoose numbrilise mudeli abil. Loomulikult täpsustame meretaseme ennustust jooksvalt mõõteandmetega.“

Tarmo Kõutsi sõnul on detsembris olnud mitmeid kordi mil meretase on kriitilise taseme +160 cm lähedale jõudnud, ent seda siiski mitte ületanud. Meretaseme prognoose tehes tuleb kriitilist taset eelkõige silmas pidada ikka selleks, et Päästeamet teaks õigeaegselt tegutsema hakata. „Igas prognoosis leidub mingi osa määramatust ja sellega peame arvestama kui sõnastame prognoose. Kui on võimalus veetaseme kriitilise nivooni jõudmiseks, siis selle ka selgelt välja ütleme, mis ühtlasi on ametkondadele valmisoleku märguandeks. Kriitilise meretaseme arvulise näitaja suhtes meil seisukoht puudub, hetkel on see number selline, aga kui kehtestatakse uus, siis orienteerume sellele.“ ütles Kõuts.

Samal teemal: