Jätame tegevuse sisu saladuseks nende jaoks, kes pole veel tükki näinud, kuid teatava uudishimu tekitamiseks olgu nimetatud rollid, mida õpilased mängivad. Risto Roots on peremees, Eliis Reinola – hõbepaber, Andra Lemets – banaanikoor, Cristi Ansi – hallitanud leivatükk, Teve Kruus – tühi ketšupipudel, Hanna Rätsep – keefir, Helle Arop – vanaema maasikamoos, Mihkel Erik Mägi – kott makarone, Ranel Tasane – pool kilo vorsti.

„4. ja 5. klassi õpilased alustasid näidendi õppimisega paar kuud tagasi,” rääkis peale etendust Anniki Poom, kes on hiljuti tulnud Tori lastele loovat tegevust õpetama ja õpib ise huvijuhiks. Tori Rahvamaja juhataja Argo Juske kutsus Tori Rahvamaja Eksperimentaalteatri ellu kuus aastat tagasi. Praegu tegutseb algne TRET, milles löövad kaasa täiskasvanud ja tänased esinejad TRET3, kuhu kuuluvad noorema ealised õpilased. „Vahepeal oli ka TRET2, milles mängisid vanemaealised õpilased,” tutvustas Juske teatri ulatuslikku tegevust.

„Me pole professionaalid, korrektselt lavastatud tükke teha ei oska, seetõttu eksperimenteerime – vaatame, mis välja tuleb. Eksperimenteerides on ju teadagi tulemusi nii ja naasuguseid. Kuid õnneks on mõni etendus nii hästi välja kukkunud, et oleme auhindugi festivalidelt koju toonud või tellitakse lavastusi ikka ja jälle teistessegi maanurkadesse esitama,” kirjutas Kristiina Lõhmus (Jõgis) täpselt aasta tagasi Tori valla ajalehes „Kaldad”.

Kui ka täna nähtud õpilaste esinemist saab nimetada eksperimenteerimiseks, siis tegid nad seda väga heal tasemel. Anniki Poom ütles, et mitmes kohas kippus mõnel tekst ununema ja siis kaaslased abistasid. Nii tuli mängu improvisatsioon, mida vaataja õieti ei märganudki või pidas etenduse üheks kavatsetud osaks. Argo Juske ütles, et nemad TRET-is janti ei mängi. Janti polnud selleski loos, kuid tõsine tükk pakkus küllaga nalja ilma milleta oleks väikestele lastele üsna raske väga tõsistest asjadest kõnelda.

Pärast etendust lõigati ja jagati kringleid nii esinejatele kui vaatajatele. Selle eest olid hea seisnud kolme valla kahe erakonna 5 inimest, kes on algatanud projekti, mis tooks naabrite omavahelise läbikäimise veelgi lähemale. Reformierakonna liikmed Andry Agard Paikuselt, Üllar Laid Torist, Tiit Pääsukene Sindist ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna liikmed Anu Juurmann ning Helga Mitt Sindist tulid mõttele olla ka valimiste vahelisel ajal oma kodupaiga elanike jaoks kasulikud.

Nüüd on esimene kavatsus teostumas. Teatrikuu tähistamisega alustati eile, kui sama Tori Põhikooli õpilastest koosnev trupp esines Tori Rahvamaja täissaalile, mille seinu oleks pidanud laiemale lükkama, et kõik soovijad saanuks etendust näha. Ka täna tuli Paikuse vallamaja saali toole juurde tuua. Paikuselt suunduti otse Sindi Seltsimajja, kus juba kell 13.00 algas järgmine etendus. Sealgi jäädi publiku arvukusega rahule.

Järgmine kolme valla teatripäev toimub 18. märtsil. Kell 10.30. esineb Paikuse põhikooli näitering Paikuse vallamajas ja13.00 Sindi Seltsimajas. Samal ajal esineb Sindi kooliteater kell 13.00 Tori Rahvamajas.

Samal teemal: