Viljar Vallimäe

Tänasel Pärnus toimunud kaheteistkümnendal Jüri Jaansoni nimelisel Kahe Silla Jooksul võitis esikoha Viljar Vallimäe ajaga 0:26:54.0. Samaaegselt jooksuga peeti ka esimene Kahe Silla regatt, mille üldvõitjaks tulid kahesel kajakil Margit Kaljo ja Merike Rahnik.

Margit Kaljo ja Merike Rahnik

Tallinna Nõmme Sportkeskus.ee klubi au eest jooksnud Vallimäe suutis säilitada väga head tempot kogu ca 9 km pikkuse teekonna kestel, jättes enda selja taha teisena lõpetanud Nikolai Vedehini finišiajaga 0:27:14.4 ja ajaga 0:27:20.7 kolmandaks jäänud Tartu Kalevi spordiklubi jooksja Kaur Kivistiku. Siinsete jooksjate väledust proovinud Keenia jooksja Hilary Bon saavutas Keio Kitse ja Sergei Tšerepannikovi järel kuuenda koha.

Eesti Linnajooksude sarja kuuluva Kahe Silla Jooksu kiireim naine oli ajaga 0:31:43.4 tartlanna Jekaterina Patjuk, kes võitis Jaansoni rajal õrnema soo esindajaid ka möödunud aastal. Eestit Londoni olümpial esindanud maratoonar Evelin Talts jooksis naistearvestuses ajaga 0:32:02.9 teisele kohale ja kolmandana finišeerus ajaga 0:33:17.9 Egle Mätas.

Viljar Vallimäe tutvustas end 25-aastase noormehena, kes on pärit Jõgevamaalt Palamuselt. „Tänase päeva vorm oli hea. Muidugi arvestasin teistega, aga juba alguses oli kavatsus kõigile ära teha. Eesmärk oli teha kiire algus ja kõrvetada kohe nii palju kui võimalik. Must poiss ja mõned eestlased tulid kaasa, aga nad tegid muidugi endale liiga sellise algustempoga. Kõige paremini pidas Kaur vastu. Keenia poiss jäi maha Papiniidu silla bandusel ja

pärast silla treppidest alla jooksmist tekkis juba väike vahe konkurentidega. Minul tempo oluliselt ei langenud kuigi Papiniidu sillalt maha jooksmise järel muutus rada künklikuks, kohati libedakski ja tuul puhus näkku. Nii ma teisi maha raputades finišeerusingi,“ kõneles Vallimäe pärast seda kui kuldse läikega medal kaelas rippus.

Vallimäe edukalt kulgenud jooks polnud juhuslikku laadi ootamatu üllatus. Juunis võitis ta 2. Eesti Ööjooksu poolmaratoni distantsi. Valitsevale poolmaratoni Eesti meistrile polnud vastast ka EMT Järvejooksude 2012 sarja lõpetamisel 40. jooksul ümber Ülemiste järve, kus Vallimäe kaitses 14 km pikkusel järveringil uuesti eelmise aasta võitu. Kui lisada 11. augustil võidetud Narva Energiajooks, siis pole võimatu, et tänasele suurepärasele

jooksmisele võib järgneda sama hea tulemusega jooks veel ka 9. septembril, kui peetakse SEB Tallinna Maraton ja Sügisjooks. Siiski on Vallimäe sõnades tagasihoidlik ja ütleb lihtsalt: „Eks siis paistab...“

Ratastoolisõitjaist oli nobedaim ajaga 1:26.43 Aleksandr Jakimov.

Sprinterite esimese vahefiniši võitis

Kesklinna silla Ülejõe poolses otsas selle aasta Eesti meistrivõistluste 400 meetri tõkkejooksu võitja Aarne Nirk Tartumaalt.

Bestri poe vahefiniši eriauhinna omanikuks sai Jaan Jänes Mulgimaalt.

Nagu eelnevalt arvata võis, finišeerusid Jüri Jaanson ja Pavel Loskutov sekundilt üheaegselt, võttes ajaga 0:37.09 kohad 185 ja 186. Seevastu sõudja Allar Raja jooksis välja paremuselt 35. aja.

esikoht kuulus Alice Tärglale ajaga 57.36. Naistearvestuse esikoha kahesel süstal kindlustasid endale aga Margit Kaljo ja Merike Rahnik tulemusega 45.32, mis andis visadele naistele ühtlasi regati üldvõidu. Teistega võrdväärsetel alustel võistles ühesel matkasüstal ka üks invasportlane. Janek Koltsov finišeerus ajaga 57.54. Aerusurfi klassis moodustasid esikolmiku regati ühe korraldajana Andri Soosaar (aeg 1:11.14), Tarvo Liik (1:11.40)

ja Mihkel Ausmaa (1:12.43).

Kahe Silla regati korraldajad olid koostöös Kahe Silla klubiga MTÜ Paikuse Aerutamisklubi ja MTÜ Pärnu Surfikool. Neist esimest esindab peakorraldajana Roland Šimanis ja teist ühendust Andri Soosaar. Päeva lõppedes leidis Šimanis, et hakatusega võib rahule jääda ja tänastest kogemustest saab järgmisesse aastasse võtta kaasa kasulikke tähelepanekuid.

Muuhulgas möönis ta, et osavõtjate arvukus võinuks elavam olla ja võistlema peaksid ka matkakanuud, mida seekord üldse polnud. Tema hinnangul võiks sellele distantsile lasta 40 kuni 80 alust.

Regati teekonnal abistas kohtunikke, vetelpäästjaid ja sündmust kaameratega kajastavaid inimesi kaatritega firma OÜ Catwees, kelle üheks tegevuseks on ka Honda kaatrite müük. OÜ Catwees juhatuse liige Toomas Ollesk ise alustas sõudmisega 12-aastaselt ja on saavutanud kunagise Nõukogude Liidu tasandil häid tulemusi ning tulnud 14 korral Eesti meistriks. Eelöeldust tulenevalt on ka paremini mõistetav, miks pärnakas meelsasti Kahe Silla klubi uut algatust soovib toetada. Ollesk ütles täna ühe kaatri rooli istudes, et Kahe Silla regatist peaks kujunema samasugune järjepidev

traditsioon, nagu seda on olnud tosin aastat kestnud Jüri Jaansoni nime kandvad jooksud ja Catwees soovib edaspidigi olla selle ettevõtmise toetaja.

Kahe Silla Jooksu peakorraldaja Vahur Mäe sõnul osales sportlikul puhkepäeval 1530 jooksjat. Seega märkimisväärselt rohkem kui Kahe Silla Jooksu ajaloos eales varem on osaletud. Stardikoridorist läks Jaansoni rajale ka 445 käijat-kepikõndijat. Teist aastat järjest oli ratastoolisõidu stardis10 sportlast. Veel tuleb osalejate üldarvule juurde liita eelmisel päeval peetud Kahe Silla lastejooksude 331 pisemat spordisõpra. Kahe Silla regatist võttis osa 8 aerusurfarit ja 16 süsta. Kõiki Kahe Silla Jooksu erinevates sündmustes osalejaid kokku arvestades saab tulemuseks 2340 aktiivset spordisõpra, kes tegid aktiivselt kaasa nii laupäeva vihmas kui pühapäeva päiksepaistes ja hootises tuules. Võrdluseks,

et eelmisel korral oli samal sportlikul ettevõtmisel umbes 1800 osalejat.

Kahe Silla jooksu täpsemate tulemustega saab tutvuda aadressilt www.2silda.ee Pärnu Kahe Silla klubi tänab kõiki osalejaid, vabatahtlikke, toetajaid ja partnereid! Kohtumiseni 21. oktoobril, Kahe Staadioni jooksul!

Jooksmine regatiga samaaegselt

Samal teemal: