Püha Jüri monument
EELK peapiiskop Andres Põder avab mälestustahvli brittidele; Eesti ja Ühendkuningriigi lipud

Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus tähistati esmakordselt veteranipäeva, millega mälestati välismissioonidel ja kodumaal langenud sõjaväelasi, avati mälestusplaat vabadussõjas osalenud Suurbritannia kodanikele, autasustati silmapaistvaid inimesi, läkitati õnnistussõnade saatel üle riigi laiali veteranide mälestustuld. Püha Jüri monumendi jalamile asetati pärjad ja Eesti Lipu Selts kinkis Pärnumaa kuuele koolile suured sinimustvalged lipud.

Pärg Ameerika Ühendriikidelt; Pärg veteranidelt

Jumalateenistuse viisid läbi EELK peapiiskop Andres Põder ja kaitseväe peakaplan Taavi Laanepere. Kõnedega esinesid kaitseminister Urmas Reinsalu, kaitseväe juhataja Riho Terras ja Christopher Bruce Holtby, Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa Ühendkuningriigi suursaadik Eestis.

Riho Terrase sõnul on kaitseliidu ja kaitseväe veterane praegu ümmarguselt 2500 ringis. Sõjalistel välisoperatsioonidel on kaitseväelased osalenud 1995. aastast saadik. Välismissioonid on toimunud Horvaatias, Bosnias ja Hertsegoviinas, Liibanonis, Makedoonias, Iisraelis, Süürias, Kosovos, Afganistanis, Malis, Adeni lahel ja Vahemerel, Iraagis, samuti Afganistanis.

Loeti ette 29 langenud sõjamehe nimed ja nede mälestuseks puhuti trompetil viisi "Head ööd". Kaitseväe orkester mängis dirigent Indrek Toompere juhatamisel "Jumal, Sul ligemal".

Koguduse juhatuse esimees Jüri Kask andis kolmele inimesele üle Eesti Sõjameeste Mälestuskiriku taastajate ühenduse Püha Jüri medali. Neist esimene oli Pärnumaalt valitud Riigikogu saadik Annely Akkermann, kelle otsesel vahendusel ja toetusel avati mälestustahvel brittidele. Samuti on ta korduvalt aidanud taotleda riigilt rahalisi vahendeid Eesti Sõjameeste Mälestuskiriku vajaduste tarbeks ja abistanud mitmesuguse nõustamisega. Medali said ka kaitseväe peakaplan kolonelleitnant Taavi Laanepere ja Christopher Bruce Holtby.

Altarileegist läidetud tuli läkitati tõrvikutes ja laternates riigi erinevatesse paikkondadesse. Sellega meenutati 670 aasta taguseid sündmusi, mille on legendina rahva meeltesse kirjutanud kõige paremini Eduard Bornhöhe, sest täielik ajalooline faktipõhisus puudub. Kuna mitmed tuled lubati viia rahvusvahelistel kalmudel langenud sõjameeste haudadele, siis sobitus kaunis tegu hästi tänavu esmakordselt tähistatava veteranidepäeva ja jüriöö mõtete valgusesse.

Pärast jumalateenistust asetati sõdurite kaitsepühaku ja langenud eesti sõjameeste mälestuseks Mati Karmini loodud „Püha Jüri võitlus lohega“ ratsamonumendi jalamile pärjad Riigikogult, Eesti valitsuselt, Ameerika Ühendriikide suursaatkonnalt, Läti Vabariigi kaitsejõududelt ja teistelt esindustelt.

Mõlemale poole monumenti olid üles rivistatud Pärnumaa erinevate koolide esindused, kes hoidsid Eesti lippe. Eesti Lipu Seltsi juhatuse esimees Trivimi Velliste tunnustas Pärnumaad erilise lipukultuuri kasvatamise eest ja luges ette koolid, kes on aasta kestel saanud lipu seltsilt kingituseks lipud, mis nüüd korraga sümboolsel viisil pidulikult üle anti. Lipukultuuri kasvatamises eriliselt silmapaistvateks koolideks on Sindi Gümnaasium, Pärnu Rääma Põhikool, Pärnu Ülejõe Gümnaasium, Pärnu Vanalinna Põhikool, Pärnu Vene Gümnaasium, Pärnu Ühisgümnaasium.

Pärnu Vanalinna Põhikooli direktor Pille Tahker avaldas seisukohta, et noortes lipukultuuri kasvatamine omab olulist rolli mitmes tähenduses. Ta tõi näiteks küsitluse tulemused, millest selgus, et kuni 20 % noortest sooviks Eestist lahkuda. Samas loodab direktor, et austuse sisendamine oma riigi võimsaimasse sümbolisse võiks õpilaste meelsust suunata rohkem sellele, mis aitaks hoida kinni oma maast, riigist ja rahvast. Nii omab sinimustvalge enamat praktilist väärtust kui üksnes emotsionaalse meeleolu loomine.

Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna liikmed jagasid kirikulistele sõdurisuppi.

Rääma kooli ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Eve Alu, kes saatis oma 7. klassi õpilasi, pidas Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus kogetut väga vajalikuks praktiliseks õppepäevaks, millest peaks edaspidi osa saama palju rohkem koolinoori.

*

*

Vladimir Klevtsov, Pärnu Vene Gümnaasiumi endine direktor on tulnud ühs oma kooli õpilastega kirikusse; Trivimi Velliste, Eesti Lipu Seltsi juhatuse esimees, annab Pärnumaa koolidele lipud kingitusena üle

Samal teemal: