Kaheksanda koosseisu volituste ajaks ajutise komisjonina tegevust alustanud töörühma moodustasid Trivimi Velliste (esimees), Mark Soosaar (aseesimees), Peeter Saunpere, Valter Parve, Jaan Elken, Priit Herodes, Jaak Huimerind, Jüri Kuuskemaa, Tiina Tojak ja Einar Kelder, kellest viimane on nüüdseks lahkunud toonela teele. Komisjoni ülesandeks on ettevalmistuste tegemine riigi suurjuubeli väärikaks tähistamiseks Pärnus.

Velliste ütles, et veebruaris toimunud avaistungil lepiti kohe kokku tegevuse peasuundades, millest esimeste seas on mälestusmärgi rajamine Eesti Vabariigi väljakuulutajatele ja lahenduse leidmine olulise ajaloolise tähendusega Pätside kodumajale Raekülas. Kolmanda tegevussuunana kavatsetakse sõnastada ettepanekud olulisemate sündmuste korraldamiseks riigi sünnilinnas või selle ümbruses. Samuti peab komisjon vajalikuks ühe valdkonnana tegelda asjassepuutuvate trükiste, filmide, videomaterjali jms. kavandamise ning soovitamisega. Töörühm asus algusest peale üksmeelsele seisukohale, et tegevusse tuleb kaasata kogu avalikkus, mistõttu osa istungeid on huvilistele avatud. Edaspidi võimaldatakse arutlusi ka virtuaalses keskkonnas. Oluliseks peetakse noorte kaasamist.

Pikemalt peatus Velliste aruteludest koorunud mõttel leida riigi rajajate mälestusmärgile võimalikult kõrgetasemeline lahendus. „Ei piisa ainult komisjoni enda aruteludest, kuigi selle koosseisu kuulub nimekaid kunstnikke, kunstiloolasi arhitekte jt. Ka ei piisa lihtsalt avaliku võistluse väljakuulutamisest. Esmalt on vaja väga õnnestunult sõnastada lähteülesanne, mis nõuab üsna põhjalikku eeltööd,“ rõhutas Velliste volikogu liikmetele selgitusi andes. Praeguseks on sündinud mõte koostööst Kunstiakadeemia õppejõudude ja üliõpilastega. Viimasel komisjoni istungil osalenud dekaan Toomas Tammis väljendas valmisolekut korraldada eeloleval suvel oma üliõpilastele Pärnus õppelaager, kus katsetatakse erinevaid lähenemisviise ja lahendusi. Tudengid saavad vabad käed ja neid ei seota eeltingimuste ega etteantud ausamba asukohtadega. „Kuigi mälestusmärgi ühe võimaliku paigana on kõne all olnud ajaloolise Pärnu poeglaste gümnaasiumi (tänase Kuninga tänava põhikooli) esine, ei ole midagi veel otsustatud. Kõik teed on valla, kõik lahendused võimalikud,“ kinnitas Velliste.

EKA väljasõidusümpoosion kestaks umbes nädala ja tooks kaasa kulutusi, mis peaksid jääma linna õlgadele. Kuid Velliste sõnul „väärib mäng küünlaid“. „Saavutatav vaimne ja loominguline tulu peaks mäekõrguselt üles kaaluma vahetu majandusliku kulu. Sellise suvelaagri tulem võib osutuda otsustavaks panuseks ja algkiirenduseks komisjoni peamisele tegevusele.“

Märtsis külastati Raekülas asuvat perekond Pätsi kodumaja, millest hiljuti ilmunud Voldemar Pätsi mälestusteraamat „Tagasi koju“ kirjeldab värvika üksikasjalikkusega sajanditagust elu sealses paljunäinud majas. Hoone on pikki aastaid püsinud trööstitus seisus. „Ma ei tahaks küll Eestit võrrelda Ameerika Ühendriikidega – kaalukategooriad on erinevad. Kuid kindlasti võin ütelda: Konstantin Päts on Eesti Vabariigi George Washington!“ Esimees viitas ka soomlastele ja leedulastele, kes hoiavad oma riigi rajajate kodud korras.

Velliste teatas, et teisipäeval otsustas Eesti Muinsuskaitse Seltsi juhatus pöörduda koos Pärnu asjassepühendatud ühendustega (s.h. Raeküla Selts) Pärnu linna poole ettepanekuga algatada maja ajaloomälestisena riikliku kaitse alla võtmine.

Veel juhtis Velliste volikogu liikmete tähelepanu komisjoni aseesimehe Mark Soosaare väga jõulisele nägemusele Pärnu jõel, kuhu kavandatakse rahvusvahelist kunsti- ja kultuuriparki, mis haakuks silmapaistvalt teiste eelkirjeldatud suurte eesmärkidega.

Lõpetades peatus esimees mõne sõnaga koostööl riigiasutustega. „Peaksime juba varakult kavandama täpsemat koostööd meie linna ja Eesti riigi vahel, et ka tekkivaid kulusid õiglaselt ja jõukohaselt üheskoos kanda.“ Ta tõi eaks näiteks Kadriorgu rajatava mälestusmärgi Jaan Poskale. „Kavandivõistluse võitjad kuulutatakse välja Jaan Poska kunagises kodus just neil hetkil, mil meie siin viibime. Riigimehe 150. sünniaastapäev on 24.jaanuaril 2016. Ma loodan, et kõnesolev väljapaistev taies valmib pealinna ja Eesti Vabariigi tõhusas koostöös Jaan Poska suurjuubeliks.“

Samal teemal: