Katariina Vaabel, üks tänavuse suursündmuse korraldajaist, räägib seoses tuleval laupäeval toimuva Sindi Rockiga, et juba 1966. aastal võttis Sindi poiss Väino Land nõuks oma kodulinnas kitarristide bänd kokku panna ja tekstiilivabrikus kohalikele noortele muusikat mängida. Toonasel vabriku juhtkonnal polnud selle vastu midagi ja esimene Sindi rokkbänd sai nimeks Vibro, kellega vaheldumisi hakkasid hiljuti valminud uues klubihoones mängimas käima ka Pärnu bändid.

Ajaloost kõnelemine meenutab Sindis sündinud ja õppinud Uno Palut, keda usutlesin ("Uno Palu rajas teed spordis ja muusikas", Pärnu Postimees, 9. veebruar 2008) tema 75. sünnipäeva eel. “1955-1957 ja võib olla ka 1958/59 oli keelatud rocki tantsimine igal pool, nii restoranides kui ka klubides ja ausalt öelda ei osatudki. Näiteks Sossis suruti viiekümnendatel aastatel vägisi balletitantse. 1955 aastal Tombis visati protestiks orkestrile peotäis kopikaid. Restoran Glorias võis huvilistele rock´n´rolli näidata esikus või WC´s, mitte tantsupõrandal. Muidugi peab ütlema, et huvi oli suur selle tantsu vastu, kuid vastavat muusikat ju ka ei olnud,” jutustas spordikuulsus.

1956. aastal võistles Palu kümnevõistlejana Melbourne Olümpiamängudel. Saavutatud 4. koht oli üle ootuste hea tulemus, millega noormees omandas kindla koha Eesti spordiajaloos. Vähem mäletatakse Eestis Palut rocki maaletoojana. Loodetavasti paremini Sindis. Nagu eelpool tsiteeritud mälestustes selgub, taunis tollane Nõukogude ideoloogia kõike, mis seostus lääne kultuuriga. Keelatud polnud üksnes rock, sama hoiak kehtis ka mitmete Ladina-Ameerika tantsude suhtes. Küla klubis, kus Uno Melbourne Olümpiamängudel õhtuti vaba aega sisustas, ei hoolitud loomulikult vähimatki selle totalitaarse režiimi käskudest ja keeldudest. Ei hoolinud ka Palu, sest rock’n roll oli haaramas uue vooluna maailma. Palu meelt ei suutnud mõjutada isegi mitte vene keelt rääkiv onuke, kes olevat noormehe poole pöördunud sõnadega ‘tovariš gospodin’ ja seejärel kõnetanud teda hoiatava manitsusega mitte järgneda manduva kapitalistliku ühiskonna kultuurile.

Vähe sellest, et talle ei läinud venelase keelitus korda. Palu tuli kängurude maalt tagasi venüülplaadiga „Rock around a`clock“, autor Bill Haley. Palu võttis naljatades rocki maaletooja au endale ja meenutas, kuidas ta pealinna noortele plaati mängitades üheaegselt ka kergelt õõtsuvaid samme õpetas. Isegi Arseeni Poolgas, kes oli viiekümnendatel tunnustatud ladina tantsude õpetaja, palus kümnevõistlejat tantsuõpetajaks. Muidugi külastas Palu Sinditki, kus sünnilinn olümpiasangarit raudteejaamas tervitas. Järgnevalt mindi Viirale, tolleaegsesse „kuuma“ kohvikusse. Seal pandi Palu plaadi keerutamisel taas pidu käima, aga miskipärast saabusid varsti rahvamalevlased pidulisi „jahutama“. Palu ei tahtnud sellest osast palju rääkida, sest tegelikult mingit pahandust ei tehtud. Arvatavasti jällegi seesama ideoloogiline leppimatus.

1957. a. viis Bruno Junk Roheliselt mandrilt toodud plaadi Eesti Raadiosse, kus rock võibolla kogu tollases Nõukogude Liidus esmakordselt raadioeetris võnkus. Seda kuuldes olevat Palut vallanud vapustav tunne.

Tosin aastat pärast seda, kui Sindi mehe poolt Eestisse toodud „Rock around a`clock“ esimest korda raadioeetris oli kõlanud, peeti esimest korda Sindi Rocki, mille 45. sünnipäeva nüüd üle riigi tähistama tullakse.

Katariina Vaabel tutvustab esinejaid. Legendaarne Sindi Rock toob teiste hulgas lavale Sindis alati teretulnud kodukandipoisid The Tuberkuloited, samuti esineb teatris ja teles hästi tuntud Jan Uuspõld oma bändiga.
Kontserdid toimuvad nii sise- kui välilaval. Väljapool maja kuuleb ansamblite Ühend-Fix, Los Libedos Vineros, Telly Addicts, Directors ja Syrius esinemisi tasuta. Seltsimajas sees esinevad Jana Kask & Mai Skizo, The Tuberkuloited, Pöölöy Gläänz, Legshaker, Jan Uuspõld ja Luxury Filters. Õhtu lõpetab DJ Tom Lilienthal.

Rockisündmust korraldab kodanikeühendus Sindi Sõprade Selts, kontsert algab kell 13.00 välilaval ja 19.00 siselaval.

Arvukama hulga külaliste vastuvõtuks väikelinna valmistub ka Krulli kohvik. Urmas Varris, kohviku omanik, ütles, et mõned eelmised suuremad sündmused on andnud väärtuslikke kogemusi, mida nüüd on hea varnast võtta. Roki toimumise ajaks on kohviku kõrval asuva lageda ala muru hästi madalaks niidetud. Sinna tekitatakse täiendav teenindusala, et kõik soovijad pääseksid väiksema ajakuluga sööma ja janu kustutama.

Samal teemal: