Käesoleva aasta mais ostis seni Pärnus Lille tänaval tegutsenud Pajo AS uue tootmispinna Sindi linnas, mis võimaldab tootmist laiendada ca kolmekordselt. „Oleme ümberasumist kavandanud juba pikemat aega kuni leidsime meie vajadusi kõige paremini rahuldava uue tootmispinna Pärnu maantee äärde jäävas peaaegu lõpuni väljaaehitatud angaaris,” selgitas Pajo juhatuse liige ja tegevjuht Urmas Savi eilsel kohtumisel avarat tootmispinda näidates, lisades, et juba sel nädalal hakatakse kohaletoimetama kalleid äsjaostetud trükiseadmeid. Just trükiseadmete ääretult kõrge hind on sundinud uue asukoha valikut väga tõsiselt kaaluma, sest kogu tehnika installeerimine trüki etevalmistamiseks moodustab ligikaudu kolmandiku sisseseade hinnast. Nii poleks sagedased ümberasumised sugugi ettevõtjale taskukohased. Selle teadmisega arvestades võib oletada, et tekstiililinnana tuntud Sindis kerkib peagi esile uus tööstusharu, mis pakub Eestis arvestatavat konkurentsi Tallinnale, Tartu Kroonpressile ja Viljandi Printpressile. Pajo AS on Eesti Trükitööstuse Liidu liige, kuhu kuulub 18 trükikoda ja 6 tarnijat.

Urmas Savi usub, et masu põhi on jalge all tunnetatav ja madalamale enam ei

minda. „Kasutasime juhust ja ostsime pankrotistunud firma trükitehnika ära,” rääkis Savi, kes on kindel, et majandussurutise ajal tehtavad õiged otsused, juhuslike kokkusattumuste oskuslik ärakasutamine ja julged investeeringud peaksid looma edaspidiseks majanduse elavnemiseks head eeldused. Tippjuht omab trükitööstuses pikaajalisi kogemusi, alustades elektroonikuna ja jätkates alates 2000st aastast juba tootmisjuhina. Tallinnas töötas ta kuni 2006. aastani Reusner AS trükikoja juhina.

Pajo viimase paari aasta käive on olnud 27 miljoni krooni piirimail. „Meil on olnud viimase aja kõige kiirem mahuline kasv. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on kvartalikasv näidanud 5% tõusu,” ei varjanud Savi eduka majandamise näitarve. Praegu läheb eksporti 30% toodangust. Lähema paari aasta plaanis on viija ekspordi osakaal 50%-le.

Praegu kasutab ettevõte 30 töötajat. Kuigi kulutused tööjõule jäävad

paberile ja masinatele tehtavate maksete suhtes alles kolmandale kohale, ei maksta spetsialistidele ka mitte väga madalat palka. „Vajame oma ala hästitundvaid oskustöölisi, keda valmistame ise ette ja saadame ka õppima,” rääkis Savi, kes tunneb rahuldust uute õppimisvõimaluste avanemise pärast Tallina Polütehnikumis, kus nüüd saab õppida hoopis paremal tasemel trükkali kutseoskust. Uue eriala sisseviimine on toimunud trükiliidu eestvedamisel. Tootmise suurendamine tekitab vajaduse vähemalt 10 uue töötaja järele. Võimalik, et need tublid hakkajad inimesed leitakse Sindi linnast.

Uute inimeste leidmise kõrval tuleb hetkel tegeleda muidugi paljude kiiret lahendust nõudvate küsimustega. „Selles osas vajame mõistvat ja edasilükkamatut riigi poolset toetust,” rääkis Savi, kes näeb viimase aja tendentside paranemist. Näiteks varem tuli Eesti Energialt oodata tulemust 9 kuud. Praegu loodetakse saada elektri lisavõimsus juba septembri alguseks hoonesse. Savi peab heaks märgiks ka Sindi linnavalitsusega kulgevat mõistlikku asjaajamist. Samuti vaatab Pajo AS optimistliku pilguga Euroopa Struktuurifondile esitatud taotlusele.