Sindi Gümnaasiumi hoone vaherahu aastapäeva lipuehtes

Sindi Gümnaasiumis on riiklikult tähtsate sündmuste sügaval mälus hoidmisel kindlaks kujunenud ettevõtmised, mille kestvus kinnistub traditsioonide jätkumisega aasta-aastalt üha tugevamini vana õppeasutuse alusteadmiste juurestikku.

Kuna algselt oli koolimaja saal ehitatud luterliku kiriku jumalateenistuste pidamiste pühapaigaks, siis avati 1924. aasta jaanilaupäeval kümne Vabadussõjas võidelnud sintlase mälestuseks sama ruumi seinal nimede tahvel. Samal päeval avati mälestustahvel Sindi EAÕK kiriku seinal. Kahjuks anti kuuekümnendatel kohalikust võimutäiusest korraldus mälestustahvli purustamiseks. Lõhutud plaadi tükid olevat väidetavalt maetud Sindi kalmistule. Hilisemad otsingud Sindi kalmistutel ei ole tulemusi andnud. Kiriku mälestustahvel on ainus taastamata Vabadussõja mälestis Pärnumaal.

Ka koolimajasse paigaldatud plaadi mahavõtmise ja võimaliku hävitamise kohta teated puuduvad. Kuid sellele vaatamata avati mälestustahvli koopia uuesti Sindi Gümnaasiumi aulas 2008 a 26. novembril.

Ajalooõpetaja Lembit Roosimäe ütles, et meie rahval on põhjust 3. jaanuarit alati väga tähtsaks sündmuseks pidada, sest eestlased on pidanud vähemalt 40-s sõjas võitlema võõras mundris ja ainult Vabadussõjas said nad sõdida oma iseseisvuse eest Eesti riiki esindavas mundris. Kui alguses mindi Venemaa vastu suurte kõhklustega, siis lühikese ajaga oli Eesti sõjavägi kasvanud suuruselt Euroopa teiseks armeeks Poola järel.

Sindi linnapea Marko Šorini hinnangul on rahvas paarikümne aastaga taas omariikluse mõttega sedavõrd ühte kasvanud, et seda võetakse kui iseenesest mõistetavat asja. Ometi on selle eest kunagi palehigis ja oma verd loovutades võideldud. Täna ei toimu võitlus mitte niivõrd välisvaenlastega, vaid kildkondlike huvide tasapinnal. Siiski on linnapea sõnul neid päevi, kus võime eriarvamused hetkeks kõrvale jätta ja tunnetada end päevapoliitilistest küsimustest kõrgemal seistes sama mõtte kandjatena. Selleks on kätte võidetud riigi hoidmine.

Mõte korraldada vaherahu aastapäeva ühiselt koos Paikuse vallaga ei ole midagi üllatuslikku, sest juba varem on tähistatud riigi sünnipäeva koos Sindi linnaga. Paikuse vallavanem Kuno Erkmann, kes täna küll ise ei saanud kohal viibida, sõnas Šorini mõtte jätkuks, et tulevikuski soovib nende vald Sindiga koostegemistes osaleda. Tulemas on vabariigi aastapäev, Tartu rahu jne., mis annavad uusi võimalusi ühiste mõtete teostamiseks.

Samal teemal: