Fotodel: 1) Floriane Rigaud räägib oma Eestis viibimise kavadest, 2) Priit Kask ja Floriane teevad koostööd

Ürituse sihiks seatakse rahvamajade tegevuste tutvustamine ja müük, omavahelise suhtluse hoogustamine, paikkondade kultuurielu elavdamine, harrastajate isetegemise esiletõstmine ja väärtustamine, samuti rahvamajade jätkusuutlikuse tõestamine. Mess on suunatud väga erinevatele sihtgruppidele: rahvamajad, ürituste korraldajad, kontserdi- ja teatriinstitutsioonid, õppurid, kultuurialast haridust andvad õppeasutused ja ametkonnad, turismfirmad, poliitikud, kaupade ja teenuste pakkujad, ajakirjandus.

Messi õpitubades toimuvad presentatsioonid ja koolitused erinevatel teemadel, korraldatakse arutlusi. Maakondadele eraldatakse 18 m2 suurused messiboksid, mida iga osaleja saab oma tahtmist mööda kujundada. Igale maakonnale antakse kava jaoks aega 10 minutit väikesel laval. Kogu esitlus kantakse üle teisele korrusele paigaldatud suurele ekraanile. Loomulikult kuulub messi juurde ka seltskondlik osa. Korraldatakse messisimman bändide esinemistega, jagatakse suupisteid ja suheldakse niisama vabalt.

Huvipakkuvad on 5-7 minutilised kollaažid rahvamajadest ja nende kollektiividest, mis saab kokkupandud rahvamaja omal valikul.
Rahvamajade messi eel plaanitakse külastada kõiki maakonna rahvamajasid (seltsimajad, kultuurimajad), et teha tutvustav video. Film vändatakse kuni 100 minutit pikk ja iga rahvamaja jaoks eraldatakse ca 2 minutit. Esialgse kavandi järgi tõuseb maakonna kaardilt esile vald kus rahvamaja asub, koos rahvamaja nime ning asukoha nimetamisega, millele järgneb seltsielu tutvustav sisu. Filmi materjal peaks jõudma mustalt lindile hiljemalt jaanuari lõpuks.

Praegu toimub filmimine Pärnumaal, mida koordineerib Pärnu Noorusemaja juhataja Uudo Laane. Operaatori tööd teeb Floriane Rigaud, kelle kodu asub Kesk-Prantsusmaal Clermont’is, täpsemalt Ferrand’is. Prantslanna viibib 9 kuud Euroopa Vabatahtlike Teenistuse (European Volunteering Service) ühenduse lähetusel Pärnus, kus ta töötab ilma töötasuta Noorusemajas. Kohapeal tuleb teda kindlustada vaid öömaja ja toitlustamisega. Laane sõnul on koostöö temaga väga laiaulatuslik ja kestab praeguse kava kohaselt kuni 15. juunini. Operaatori töö on vaid üks väike osa kogu tema suurest tegutsemise innukusest. “Kuna ta on õppinud Ülikoolis meediat ja inimestega suhtlemise kunsti, siis saab ta kaameraga rahvamajades liikudes suurepäraselt hakkama,” räägib Laane.

Eile viibis Floriane terve päeva Sindi Seltsimajas, et jäädvustada väikelinna seltsielu ühe hoone katuse all. Valik oli selles mõttes juhuslik, et filmile jäid need tegemised, mis esmaspäeviti tavaliselt toimuvad. Nii tabas kaamerasilm Slavjanotška vene koori, tantsurühma Murueided, kantritantsijaid, kõhutantsijaid ja ansamblit Akordion & Co. Kui palju sellest mõne minuti pikkusele katkele mahub, jääb operaatori meisterlikuse asjaks.