Käärid lindi lõikamiseks

Tööpäeva lõppedes lõikasid eile Sindi Lasteaia 40-kohalise laienduse pidulikuks avamiseks linti Pärnu maavanem Andres Metsoja, Sindi linnapea Marko Šorin ja Sindi Lasteaia direktor Viivi Palmissaar.

Linti lõikavad Andres Metsoja, Viivi Palmissaar, Marko Šorin

Koolieelikud koolimajas

Direktor ütles, et kummalisel kombel läheb Sindi Lasteaias lindilõikamiseks ikka ümmarguse arvuga tähtpäevadel. Lasteaia tegevuse 115. sünnipäeva aastal valmis ulatuslik kapitaalremont peahoones. Tänavu sai Eesti vanim järjepidevalt tegutsev 120-aastane lasteaed juurdeehituse Sindi koolimaja kunagises internaadi majas. Tegelikult tuli lasteaed mõnes mõttes vanasse kodusse tagasi. Kolis ju 1894-dal avatud Fröbeli metoodikal töötanud Sindi lasteaed 1901. aastal uude kolmekorruselisesse punastest tellistest ehitatud koolimajja. Nüüd on kaks koolieelset rühma tulnud koolimajja, kus tuleval sügisel koolipinki istuvad lapsed harjuvad suure majaga aasta jooksul kenasti ära. „Me ei pea enam tulema peahoonest spetsiaalselt lastele koolimaja tutvustama,“ rääkis direktor ühest kasulikust asjast, mida juurdeehitus lasteaiale on lisanud. Teisalt on tegemist ka kunagise tuhande õpilaskonnaga koolimaja otstarbekast kasutamisest ajal kui õppijate arvukus on märkimisväärselt vähenenud.

Palmissaar rääkis, et omal ajal kaaluti ka teisi võimalusi. „Nähes ette lasteaia kohtade nõudluse suurenemist kaalusime enne 2009. aasta kapitaalremondi algust juurdeehitust peahoone kõrvale. Kuid see viinuks maksumuse liialt kõrgele ja me polnud kindlad, et selline kava oleks saanud realiseeruda,“ Selgitas Palmissaar. Praegune lahendus on majanduslikult mitmeti otstarbekam. Lapsi toitlustakse kooli sööklas. Maja pidanuks nagunii kütma. Uue hoone ehitamisel oleksid paratamatult suurenenud ka kütmiskulud.

Mees, kes tähtsal hetkel alati puudub

Nagu tavaks, tänas direktor seegi kord ehituse valmimise nimel head tööd teinud inimesi tänukirjaga. Lisaks kinkis ta kõigile asjaosalistele lasteaia kujunemist ja elu tutvustava raamatu, mis koostati 120. sünnipäeva tähistamiseks. Juurdeehituse projekteerija oli arhitekt Margit Kõrts. Ehitas Pärnu REV. Eriliselt tunnustati Sindi Gümnaasiumi majandusjuhataja Mart Nõmme osavõtlikkust. Samad sõnad kuulusid Rein Arikole, kes abilinnapeana hoidis tegevuse pulsil sõrme peal peaaegu kõigil nädalapäevadel. „Ariko on väga tubli, kuid omapärane mees, kes tööd rassib hommikust õhtuni, aga kui jõuab tänamise kord kätte, siis pole teda mitte kunagi kohal,“ kiitis Palmissaar abilinnapead teatava kahetsusega.

Lasteaed jagab osalt katusealust koos pritsumeestega

Marko Šorin kinkis lasteaiale raamitud suure foto aastast 1917, millel tolleaegse mudilaspere näod. „Võibolla tunneb mõnigi põliste juurtega sintlane nendelt nägudelt ära oma vaarema või vaarisa näojooned,“ mõtiskles ajaloohuviline linnapea. Šorin juhtis tähelepanu sellelegi, et lisaks lasteaia laiendusele said Sindi vabatahtlikud tuletõrjujad oma kasutusse kaks garaaži päästetehnika hoidmiseks samas hoovipealses kõrvalhoones, kus asub ka lasteaia suur panipaik. Linnapea ise kuulub samuti Sindi priitahtlike pritsumeeste ühendusse ja laupäeval läheb ta koos teiste vabatahtlikega uutesse ruumidesse talgutele. Veel kinnitas linnapea, et täiendavate lasteaia kohtade loomiseks käib töö jätkuvalt edasi. Tema hinnangul on lasteaiakohtade probleemi lahendamiseks ka alternatiivne võimalus üldsegi mitte selle küsimusega tegeleda. „Sel juhul noored pered lihtsalt lahkuvad mingi aja pärast meie linnast ja kohtade probleem laheneks iseenesest, aga seda me ei tohi lasta mitte mingil juhul sündida,“ kinnitas Šorin.

Maavanemalt mett ja leiba

Andres Metsoja ütles, et Sindist väljapoole liikudes ei põrkuta lähiümbruses lasteaiakohtade nappusega kokku. Üksnes maakonna piiri lähedal Vändras plaanitakse koostööprojektina avada täiesti uus lasteaed. Jätkuv lasteaiakohtade vajaduse kasv näitab Sindis asukoha elujõulisust. Maavanem tundis head meelt, et ka Sindis vaadatakse naabritega parema koostöö tegemise suunas. „Paikusel, Sindi lähinaabruses asuv Pärnumaa suurim põhikool ja Sindis tegutsev kõige suurema rühmade arvuga lasteaed maakonnas näitavad seda, et see piirkond omab head arenguressurssi, millest tuleb kahe käega kõvasti kinni hoida,“ arutles Metsoja. Teades, et Sindis on edu nimel ühist asja vedades mitu puuda soola juba ära söödud ja ilmselt tuleb seda edaspidigi teha, tõi maavanem pidulikust päevast osavõtjatele vahelduseks Vändrast sooja leiba ja ökomett leivale peale määrimiseks. „Oluliste otsuste langetamise juures kipuvad inimesed vaidlema, sellest ei pääse üle ega ümber. Et oleks vahel ka magusam, siis selleks ongi mesi. Pakendil olevad sinimustvalged värvidki haakuvad selle majaga väga hästi, sest Sindi Gümnaasiumis kujundatakse väärtuslikku lipukultuuri lugu,“ ütles Metsoja üleantud kingitusele soojad sõnad juurde. „Jõudu ja jaksu, sest laste kasvatamine on üks raskemaid ja keerukamaid ülesandeid.“

Samal teemal: