Eile esietendus Paikuse Mesimummi Lasteaia töötajate poolt lavastatud näitemäng „Vapper keefir“, mille on kirjutanud Andrus Kivirähk. Täna hommikul mängiti sama tükki Paikuse Põhikooli 1. ja 2. klassi õpilastele, kellele paljudest oli see taaskohtumine endiste õpetajate ja armsaks saanud lasteaia hoonega. Tööpäeva lõpul mängitakse kolmandat korda ja homme hommikul külastavad etendust Paikuse ning Sindi algklasside õpilased.

Interneti Google otsingmootoris kuugeldades jõuab lühikese ajaga arusaamisele, et „Vapper keefir“ on väga mitmete harrastusnäitlejate lemmik näitemänge, mida õpitakse mängima paljudes Eestimaa paikades. Hea kui vaataja on saanud jälgida mitmeid lavastusi ja võrrelda improvisatsioonilisi erinevusi ka samade näitlejate esituses. Kuigi keegi neist ei kaldu sündmustiku peamises arengus kõrvale, on kõigil osatäitjatel võimalus end vabalt tundes tulla iga uue etteastega täiesti eripärases ootamatuses taas lavale.

Juhataja asetäitja õppe- ja kasvatustöö alal Leila Feldmann osutab Janika Tammele, kui küsin kes on peanäitejuht. Janika vastab aga, et tegelikult on näidend sündinud kõigi ühise ettevõtmisena ja tema osa polevatki kõige tähtsam. Küllap on siiski tema dramaturgia õpingud tulnud kasuks ka neile, kes nii süvenenult pole näitemänguga kokku puutunud. Kott Itaalia makarone, mida Janika mängib, on hea annus huumorit, mis hoiab laste suud pidevalt muigel. Tiina Kukk maasikamoosi rollis oma tagasihoidliku hoolitsusega muudab makaroni koti aga veelgi naljakamaks. Vivian Eggert on kostüümis kõige kandilisem, sest vapper keefir rändab ringi just sellises pakendis. Leila on pool kilo vorsti, Kadi Sepp – hõbepaber, Ene Mihkelson – banaanikoor kuningas Tarzan, Anne Kaar – tühi ketšupipudel ja Merilyn Vunk – hallitanud leivakooruke. Paikuse elanik Tiiu Lage õmbles kõigile osatäitjatele vastavalt rollile kõige paremini ära tuntavad kostüümid selga.

Kui tavaliselt on teatrietendust tutvustaval lehel osatäitjate nimede kõrval ka väike sisututvustus, siis Mesimummid toimisid veidi teisiti. Ühel neljandikul lehest on ristsõnamõistatus, mille võib lahendada pärast näitemängu nägemist, et meenutada meeldejäävamaid seiku ja nõnda paremini nähtu mällu jäädvustada. Nii näiteks küsitakse, kes ajas makaroni hulluks? Tegelikult on kogu lugu hulluks ajavalt pöörane tembutamine, kus jätkub nalja, tagaajamist ja õpetlikku meeldejätmist.

Tänutäheks nähtud vaeva ja toreda ettevõtmise eest kinkis lasteaia juhataja Eve Kalimulina esietenduse järel kõigile osatäitjatele kenad lilled savitassis.

Galerii: