Tiiu Siim, Energia talu perenaine

Traditsiooniliselt tähistab erakonna IRL üleriigiline naisühendus IREN igal aastal naistepäeva kogunemisega mõne piirkonna klubis, kus kuulatakse tublimate naiste edulugusid ja tunnustatakse silmapaistvamaid naisettevõtjaid olenemata erakondlikust või ühiskondlikust kuuluvusest. Tänavust naistepäeva tähistati Viljandi Pärimusmuusika aidas.

IREN tähistas naistepäeva Viljandi Pärimusmuusika aidas
Gunnar Mändmets, laulja ja Simm Sebastian Säga, soolokitarr, Kalev Välk, trummid

Naistepäeva peomeeleolu hoidsid üleval ja lõpuks tõstsid emotsioonid päris tippu Viljandi gümnaasiumi kümnenda kuni kaheteistkümnenda klassi noormeeste ansambel Past Soda, koosseisus Gunnar Mändmets – laulja, Simm Sebastian Säga - soolokitarr, Ott-Jaanus Heile - saatekitarr, Oskar Ilves - basskitarr, Kalev Välk – trummid. Poiste mänedžer on sama kooli õpetaja Ave Abroi.

Keizo Obuchi külastas 20.000 kodu

Heiki Raudla kinnitas taaskordselt oma sõna kasutamise oskust. Kui enne Raudla esinemist rääkisid IREN-i esimees Annely Akkermann ja Kaia Iva mõne sõnaga valimiste tulemustest mitte eriti rõõmsates nootides, siis mehe jutt sundis naiste muremõtteid unustama ja tõi laia naeru näole. Rohked näited elust enesest koondasid tähelepanu tõsidusele, mille paremale meelde jätmisele aitas kaasa jutu sisse poetatud pidev naljavoog.

Töö Viljandi linnapeana, volikogu ja riigikogu liikmena, siseministri nõunikuna, ajakirjanikuna Sakalas ja Maalehes, arendusjuhina, õpetajana, kultuuriloolasena, ajaloohuvilisena, karikaturistina ja veel paljudes muudes ettevõtmistes on andnud hindamatu mitmetahulise kogemuse, mis väärtustab eriliselt iga öeldud sõna. Ka näide Jaapani peaministrist Keizo Obuchi'st, kes pärast ühte põrumist käis paarikümne tuhande kodu ukse taga, et vabandada. Sellise teguviisiga saavutas poliitik järgmistel valimistel ülieduka tulemuse. Kuid naljakalt öeldud mitmed teisedki tõsised mõtted tuletavad ennast meelde ilmselt veel pikalt ka pärast naistepäeva.

Oma eduloost rääkisid kolm naist

Aastaid inglise keele õpetajana töötanud Margit Kirss soovis oma elus midagi uut ja huvitavat proovida. Innustatuna isiklikust suurest kirest Itaalia ja eriti Sitsiilia köögi vastu asutas ta 2014. aastal Viljandis esimese autentse Itaalia restorani Cassata. Margit on ettevõtluses uustulnuk, kuid usub ja loodab kvaliteetse toitlustusettevõtte jätkusuutlikkust väikelinnas ning tituleerib end ise rõõmsalt „Kõrtsiemandaks“.

Malle Raus on kinesioloogia maaletootja Eestis. Saksamaal kinesioloogia alase hariduse omandanud ja 2001. aastast kinesioloogia instruktorina töötav ettevõtja jagab oma teadmisi kogu Eestis,  kuid alaliselt pakub kinesioloogilise nõustamise teenuseid Viljandis.

Anu Johani on hobitalunik Väike-Vasara talus. Ta on Viljandimaa OTT (otse tootjalt tarbijale) algataja ja aktiivne tegevliige, pühendunud ning pidevalt oma teadmisi täiendav ökoloogilise mõtteviisi kandja.

Oskamatus alluvana tööd teha

Järvamaalt esitati eduka naisettevõtjana tunnustamiseks Türi valla Kabala külas tegutsev Merle Lönnforsi OÜ Pääsu. Ettevõtlusega alustas Lönnfors 1994. a Tallinnas. Paar aastat hiljem kolis ta tolleaegsesse Kabala valda. Lönnforsi suunas ettevõtlusse oskamatus alluvana tööd teha, sest talle meeldib ise oma aega planeerida ja edasi minekut otsustada.

Ettevõte asub tema kodus Türi-Viljandi maantee ääres, Kabala ristis. Koduhoovis asub lisaks kasutatud mööbli, riiete ja kodutehnika poele, mis ongi OÜ põhitegevuseks, ka tema poja juhitav rehvitöökoda.

Kaubaga täidetud äriruumid tekitavad vajadust suurema pinna järele. Juba käesoleva aasta suve lõpul avatakse avaramate ruumidega kauplus. Ostlema tullakse Läänemaalt, Peipsi äärest, Saaremaalt ja Pärnust.

Ettevõtja ja poliitikuna ka paljude hobide harrastaja

Kaja Kreisman on AS Kiviõli Kaubahoov üks omanikest ja pearaamatupidaja alates aastast 1993, OÜ Valdus juhatuse liige ja juhataja, Forgarden OÜ üks omanikest ja MTÜ Spordiklubi Kodulinn asutaja ja juhatuse liige.

Koos abikaasa Mehisega astus ta Kaitseliitu ja praegu läbivad nad sõduri algõpet. Aastast 2008 on ta aktiivne lionsklubi liige. Hobidena harrastab koorilaulu, mäesuusatamist, võrkpalli, kergejõustikku, matkamist, rattasporti ja maalimist. Ta on nelja lapse ema ja kahekordne vanaema.

Kreisman on olnud Kiviõli volikogu esimees ja linnapea, praegugi linnavolikogu liige, aastatel 2013-2014 esindas Ida-Virumaad Riigikogus.

Raamatupidaja, õpilane ja Leelo abiline

Järvamaalt esitati eduka naisettevõtjana tunnustamiseks Türi vallas tegutseva raamatupidaja ja käsitöölise Pille Marandi. Ta töötab raamatupidajana alates aastast 1994. Ettevõtlusega alustas ta 2008. aastal, kui jäi kolmanda lapsega lapsepuhkusele. Tänasel päeval pakub tema Uuetooma OÜ raamatupidamise teenust kümnele firmale. Sama osaühing teeb ka e-poes käsitöömüüki.

Marrandi juhib Türi Aianduse ja Mesinduse Seltsi pikkade traditsioonidega kangaringi. Alates eelmise aasta sügisest õpib ta Olustveres tekstiilitööd ja soovib spetsialiseeruda kangakudumisele. Ta käib oma kootud kleitidega, villaste pleedidega ja kaunite kaltsuvaipadega ka suurematel Eesti laatadel: Küüslaugufestivalil, Türi lillelaadal ja Palamuse laadal. Viimasel turismimessil Tourest kaunistasid Järvamaa stendi just Marrandi ilusad vaibad.

Marrandi abistab üleriigilise neidudekoori Leelo tegemisi. Tema õde Külli Kiivet on koori dirigent, aga Marrandi teeb koori raamatupidamist ja abistab koori välissõitudel.

Energia talu

Viljandimaal Suure-Jaani valla Vihi külas asub Energia talu, mis on Eesti suurim ja taasiseseisvumisaja üks vanemaid mahetalusid. Talu perenaine on Tiiu Siim. Selles talus on loodud terviklik taimemaailm, kus lisaks ravimtaimede kasvatamisele pakutakse ekskursioone taimeaeda ning spaa mõnusid ravimtaimedega. Energia talu teesegusid saab osta apteekidest üle Eesti, samuti Prisma ja Selveri poekettidest.

Energia talu on populaarne koolituste ja firmaürituste korraldamise paik. Euroopa Liidu toetuste abil on viimastel aastatel tehtud suured investeeringud: kõrge vaatetorn, Jaapani teemaja ning puidust seminari ja spaamaja. Teemaja märgiti ära parima puitehitise konkursil 2010. aastal. Samas majas on kolmel viimasel aastal korraldatud Suure-Jaani Muusikafestivali kontserte. Energia talu pälvis üleilmsel kvaliteedipäeval 2010. aasta EAS-i turismiarenduskeskuse diplomi „Märk kindlast arengust“.

Lisaks oma põhitööle Energia talus suudab Tiiu Siim panustada väga palju kohaliku elu edendamisse. Ta oli Suure-Jaani muusikafestivalide algataja ja paljudel aastatel peakorraldaja. Loetelu tema kultuurilisest tegevusest on pikk. Tiiu Siim on olnud Suure-Jaani muusikafestivali raames toimunud kahe üleriigilise vaimuliku laulupäeva rongkäigu ja liikumise korraldaja. Kultuurialast tegevust tunnustati 2007. aastal Suure-Jaani valla kultuuripreemiaga ja Viljandimaa Rahvakultuuri auhinnaga 2010. aastal.

Samal teemal: