Nende vastu tõusis 10 000 pealine rahvamass, kes demonstrantidele nii kõvasti peksa andis, et osa neist ei taastu sellest ilmselt enam kunagi.

Sõnum oli selge – kapist väljatulek on võrdne surmaga ja mingeid vikerkaarevärvi paraade ei sallita.
Maalehe reisigrupi kohalik giid Natia ütles, et Gruusias ei ole tänasel päeval võimalik olla avalikult gay või lesbi. „See on perele kohutavalt suur häbi ja need inimesed sunnitakse varem või hiljem valima traditsioonilise abielu kasuks. Teisiti pole neil siin võimalik,“ rääkis Natia.

Tema sõnul on Gruusia ühiskond muutunud küll avatumaks, kuid peresuhetes jätkuvalt väga konservatiivne. Noortele ei valita küll abikaasat välja, kuid vanemate heakskiiduta abiellumine on pea võimatu. „Kui seda tehakse, siis lihtsalt vanemad ei suhtle enam lastega. Sellist asja vanem põlvkond ei aktsepteeri.“

Samuti on siiani luubi all noorte omavaheline läbikäimine. Seksuaalsuhted enne abielu on taunitud ning avalikult elavad koos väga vähesed.

Tänavatel läheduse näitamine on tabu ning kui mõned paarid end avalikus kohas väga vabalt hakkavad tundma, siis on kohe kohal mõni musta riietatud tädi, kes on valmis neile kepiga vastu pead koputama.

Samuti ei käi neiud ööklubides, sest sedagi ei peeta heaks tooniks. Kui aga noored on suhelnud juba terve aasta ning ikka veel abielluma ei hakka, langeb taas naisele vari – mis tal küll viga on, et pulmi juba ära ei tehta?

Väga raske on abielluda neil, kes on abielu lahutanud. Lahutus pole küll keelatud, kuid lahutatud naisega abiellumiseks on raske saada vanemate õnnistust. Ka leskede abiellumist ei peeta heaks tooniks. Sügavalt religioosses Gruusias püsib arusaam, et abiellutakse kord ja kogu eluks.
Tavaks on abielluda üsna noorelt. Kui neiu on 25selt veel vallaline, siis vaadatakse talle viltu ja arvatakse, et ega tema elust enam suurt midagi saagi.

„Gruusias on veel tänagi oluline, et pruut oleks abielludes süütu. Kui see nii ei ole, siis võivad teda oodata suured pahandused. Naised otsivad igasuguseid viise, et sellisest häbist pääseda ning tehakse isegi nn süütuse taastamise operatsioone,“ selgitas Natia.

Mõistagi võtaksid noored elu vabamalt, kuid kuni eelmisel, jätkuvalt konservatiivsel põlvkonnal on sõnaõigust, pole see sugugi lihtne.

Vanemad on küll kurvad, et paljud noored lahkuvad kodumaalt ja otsivad oma õnne mujalt, kuid panevad selle pigem töökohtade nappuse kui koduste rangete piiride arvele.