Miks siin nii suur ja põhjalik töö omal ajal ette võeti või kes sellega hakkama sai, pole teada. Küll on teada, miks osal seintest on piltide asemel valged laigud. Nimelt okupeerisid Ahvenamaa, sealhulgas ka Kumlinge saare, omal ajal venelased. Aastatel 1741-1742 tegid nad siinsest kirikust koguni hobusetalli.

Kui venelased ning nende hobused lahkusid, asusid kohalikud naised seinu küürima, rikkudes nii ka osa piltidest. Seepeale otsustati küürimine lõpetada ning seinad hoopis lubjata. Aastate möödudes kustusid kunagi kiriku seinu ehtinud pildid kumningelaste meelest hoopis. Freskod leiti taas alles 1960. aastatel.

Freskode kõrval muudab Püha Anna kiriku eriliseks kappaltar, mille tiivad on valminud koguni mitu sajandit enne kirikut. Ka altarikapp ise on kirikust varasem, olles dateeritud aastaga 1440.

Kuigi kirikuõpetajat peab Kumlinge praegu jagama naaberomavalitsusega, tehakse siin ka usinat noortetööd. Nii on kiriku lähedal kolme kilomeetri pikkune nn pärliring, mida läbides on võimalik mõelda nii iseenda kui oma koha üle maailmas.

Nn pärlid on vihma ja tuulte käes seistes pisut tuhmunud, kevadel tahetakse aga ring luua uuesti ning uues kvaliteedis: nn pärlite jaoks ehitatakse pisikesed katusealused, mis muudavad mediteerimisringi hoopiski ilmastikukindlamaks.