Ainulaadse lugejareisi loosimises osalevad kõik, kellel on 20. maiks sõlmitud kas otsekorraldusleping või vormistatud vähemalt kuuekuuline Maakodu tellimus.

Reisiprogrammi pani just meie jaoks kokku reisifirma Comtour, giid on Itaalias elav Urve Kärpuk.

Toscanas kolame mööda väikelinnu ja külasid, kuhu suured reisigrupid tavaliselt ei satu, sest tahame teile näidata UNESCO maailmapärandina kaitstavat küpressialleede, viinamägede ja oliivisaludega maastikku; vanade villade aedu, kus siiani aimub renessansi mõju, ja keskajal kerkinud mägilinnakesi.

Regulaarstiil tuli aiakunsti Itaaliast ja Euroopa aedade õitseng algas XV sajandil Frienze ümbruse küngastelt. Sealsetest villa-aedadest on meie programmis villa di Castello, villa Petraia, villa Pratolino, villa Gamberaia. Bandinelli veinimõisa aed Geggianos. Näeme Pius II suveresidentsi aeda Pienzas jpm. Vanade aedade säilitamisest riiklikul tasemel räägib meile San Quirco d'Orcia linnakeses aga Itaalia ajalooliste aedade arhiivikeskuse juht Uno Saniga. Aiakultuuri oleme täiendanud Toscana omaste toitudega, kindlasti proovime seal tühvleid, lambapiimajuustu ja veine.

Lugejareisi programm:

Pühapäev 25.09

Kell 12.45 koguneme Tallinna lennujaama, lendame Helsingi kaudu Rooma. 

AY 108 G 25SEP 7      TLLHEL HK40 1355              1440 1515 

AY 783 G 25SEP 7      HELFCO HK40      2              1620 1845  

Kell 18.45 jõuame Rooma FCO lennujaama ja kohtume giidiga.

Bussiekskursioon (2t) läbi õhtustes tuledes Rooma.

Majutus Rooma kesklinnas „Cilicia" hotellis*** (aadress: Via Cilicia, 7)   www.hotelcilicia.com (Hotelli lähedal on hea restoran, kus soovijad saavad omal käel õhtust süüa).

Esmaspäev 26.09  

Pärast hommikusööki sõidame Tivoli linnakesse, kus külastame vetemängudega kuulsaks saanud Villa d'Este aeda. Kunstikogujast kardinal Ippolito d'Este lasi arhitekt Pirro Ligoriol oma residentsiks ümber kujundada vana kloostri. 1570ndaist aastaist peale on siin ilmetlemas käidud viiele trassiastangule kujundatud aedu. Terasseaeda liigendab rangelt geomeetriline jalgradade, kaldteede, treppide ja varikäikude süsteem. Erilise võlu annavad aiale purskkaevud: ringi jalutades ei kao veevulin hetkekski kõrvust. Pilku püüavad Rometta e Väike Roma, Saja purskkaevu tee (Viale delle Cento Fontane, seda on võrreldud sajapealise vettpuskava lohemaoga), Apollo ja Orpheuse kujuga Vesiorel (Organo Idraulico), Bernini loodud Fontana Bicchierone. Vetemänge täiendavad skulptuurid ja grotid. Aed uhkeldab pillavate veekaskaadidega paigas, kus vett tegelikult ei olnud. Purskkaevud saavad vee maa-alusest kanalist.

Tivolis jääb aega omal käel lõunat süüa.

Pärastlõunal Toscana poole sõites peatume etruskide rajatud  Chiusi linnakeses. Soovijad jõuavad käia arholoogiamuuseumis, kus näeb nende matmisurne, kalmeehitisi jm (pileti hind 4 EUR).

Edasi sõidame Fiesole mägilinnakesse. Majutus hotellis „Villa Bonelli" (aadress: Via F. Poeti, 1)      http://www.hotelvillabonelli.com

Õhtusöök  Fiesoles omal käel.

Teisipäev  27.09 - renessanssaedade päev

P.Hobhouse'i "Aianduse ajalugu" kinnitab, et regulaarstiil tuli aiakunsti Itaalias ja Euroopa aedade uus õitseng algas 15. sajandil just Frienze ümbruse küngastelt. "Suletud ja sissepoole suunatud keskaegne aed pööras näo ümbritseva välismaailma poole. Arhitektid võtsid omaks uued ideed proportsioonidest ja perspektiividest, aed ja maja moodustasid ühtse terviku ja olid maastikuga seotud..."

Frienze ümbruses ja Arno jõe kaldanõlvadel külastamegi mitut kunagi Medicitele kuulunud villa-aeda.  Vaatame, kui palju on neis alles renessanssaiale omasest selgest telgsümmeetriast ja aiaruumide jaotusest, täisnurksetest kvartalitest koosnevatest lilleparteritest, terrassidest, vetemängudest jm. Nende aedade hiilgeaja on Giusto Utensi õnneks jäädvustanud Villa di Artimino jaoks tehtud lünettmaalingutel. 

Villa di Castello kuulus Medicite suguvõsa toonasele jõukamale harule 1477. aastast ja väidetavalt telliti Botticelli kuulsad maalid "La Primavera" ja "Veenuse sünd" just selle villa ehteks. Eriti armastas seda paika aga Toscana suurhertsog Cosimo I. 1550ndail lasi ta G.Vasaril renoveerida maja,  skulptor N. Tribolo hakkas ümber kujundama vanamoeliselt müüridega piiratud aedu. Terrassidele kujundatud pukspuuhekkide ja lilleparteriga aeda liigendab purskkaevudega rõhutatud kesktelg. Uhked skulptuurigrupid ja vetemängud pidid sümboliseerima Medicite ajastut jõukas Toscanas. Kõike kavandatut siiski ei teostatud, sest Cosimo I hakkas Frienzes oma pearesidentsiks kujundama Pitti paleed ja Boboli aedu. Mitmed Medicid oskasid ise hoolitseda oma viinapuude eest ja olid innukad taimekogujad: villa Castello üheks väärtuseks on siiani suur tsitruseliste kogu. Aia uuendamine jätkus ka suurhertsogite Ferdinando I ja Cosimo III. ajal.

Mõnda Castello aeda kavandatud skulptuuri näeb tänapäeval naabruses asuva villa Petraia aias. Villa Petraias on tulevase suurhetsogi Cosimo II koduõpetajana veidi aega elanud Galileo Galilei. Kahte jalutuskäigu kaugusel asuvat valdust seob allee ja 1829. aastal kujundatud romantiline maastikupark. Toscana suurhertsog Ferdinando I lasi 1590ndail aastal arhitekt Bernardo Bontalentil vana kindlusehoone villaks ümber ehitada, veidi lihtsama aiakavandi tegi siia samuti skulptor Triboli. Nõlvakule kujundatud aia lilleparter, vetemäng jm paiknevad kolmel terrassil.

1860ndail aastail oli villa Petraia Itaalia kuninga Vittorio Emmanuele II lemmikelupaik, mida ta jagas ilusa Rosina e morganaatilise abikaasa krahvinna Mirafioriga.  Villa kõrval tamme all peaks siiani alles olema nende teepaviljon.

Kui kaks eelmist villa-aeda olid algselt sobitatud põllumajandusmaastikku, siis Medicite maalossikestest kõige luksuslikum,  Imede aiaks hüütud pargiga villa Pratolino ehitati Apenniinide jalamile metsade rüppe. Arhitekt Bernardo Bouontalenti hakkas suurhertsog Francesco I-le maneristlikus stiilis valdust kavandama 1569. aastal. Imeliseks tegid selle pargi ülikeerukad vee-elemendid ja hüdraulikatrikid ning poolvääriskividega kaetud grotid. Võluv Pratolino, kus iga sammu järel võis vetemängu ootamatu veejuga jalutaja märjaks kasta, ja kus mäe seest kostis vesioreli helisid, oli 16. sajandi lõpul Euroopa kõige imetletum ja jäljendatum aed. 19. sajandi algul maastikupargiks kujundatud valdus sai 1837. aastal toonase omaniku järgi nimeks Villa Davidoff. Paiga kunagist vägevust meenutab aga 11 meetri kõrgune Apennino kuju (autor Giambologna, 1579), mille sees oli salakoobas. 

Aedadega tutvumise vahel jääb aega omal käel lõunastada, päeva lõpetame Settignanos Villa Gaberaia aias. See rekonstrueeritud aed on nähtuist noorim, kuid kõige romantilisem ning mõjub nagu aiakunsti aabitsa renessansi-peatükk. Kõik ajastule omane mahub väikesele maa-alale: meelde jäävad võimsad vaated Arno jõe orule, selged teljed, lilleparter, topiaarkunst, sidrunipuude-terass, küpressiallee, mõjus küpressikaaristu jpm.

Selle ja järgmise öö oleme väikeses hotellis "Posta del Chianti"(Loc.Colonna del Grillo n.12 , Castelnuovo Berardenga (20km Sienast).www.postadelchianti.it.

Kolmapäev  28.09 Filmidest tuttavad viinamäed ja keskaegsed mägilinnad

Täna sõidame ringi Siena ümbruse viinamägede ja veinimõisate piirkonnas, kus tehakse kuulsat musta kuke pitseriga Chianti Classico veini. Geggianos vaatame Bianchi Bandinelli veinimõisa, mis kuulub Bandinelli suguvõsale 1527. aastast. Imetleme sealset barokimõjulist aeda ja villat, mis said oma siiani säilitatud ilme 1768. aastal perepoja pulmadeks. Valdust üüritakse peenteks pidustusteks tänapäevalgi. B. Bertolucci kasutas kaunist mõisa filmi "Süütust näpates" võttekohana, peaosas oli Liv Tyler.

Jätkame oma päeva saja torni linnaks kutsutud San Gimignanos, mis on säilitanud oma haruldase keskaegse ilme. Ehk on see teile tuttav Zeffirelli filmist "Õde Päike, Vend Kuu", mis käsitleb Püha Franciscuse elu. 54 m kõrguse Torre Grossa tippust imetleme Siena ümbruse maastiku võlu, soovi korral jõuate linnas maitsta kuulsat veini Vernaccia di San Gimignano. Sienas on meil ka ühine lõunasöök („Locanda Sant Agostinos", lõuna on juba hinna sees).

Päeva lõpetame Toscana suuruselt teises linnas Sienas. Keskaja kuulus kaubanduskeskus võlub külalisi oma terrakotakarva katuste, gooti stiilis telliskivihoonete ja poolkuukujulise keskväljakuga, mida ehib Giacomo del Quercia purskkaev ja ääristavad uhked palazzod. Ümber keskväljaku (Piazza del Campo) on keskajast peale kaks korda aastas peetud ilma sadulata ratsavõisluse (palio) pidustusi. Siena on ka Itaalia kaitsepühaku Püha Kateriina (Santa Caterina Benincasa, 1347-1380) sünnilinn. Loomulikult vaatame ka Püha Kateriina sünnikodu ja temale pühendatud basiilikat.

Majutus hotellis "Posta del Chianti" (aadress: Loc.Colonna del Grillo n.12 , Castelnuovo Berardenga (26 km Sienast) www.postadelchianti.it.

 

Neljapäev  29.09  Vein, trühvlid, lambapiimajuust ja lõuna kloostri õhustikus

Päeva  alustame San Giovanni d'Asso kindluslinnakeses, kus külastame trühvlimuuseumi ja saame trühvleid maitsta.

Edasi põikame 13. sajandil rajatud Sant Anna in Camprena kloostrisse. Anthony Minghella kasutas seda paika 1996. aastal oma "Inglise patsiendi" kõige mõjusama ja filosoofilisemate kaadrite võttekohana. Tutvume kunagise kloostri hoonete ja ümbrusega ja sööme koos piirkonnale iseloomuliku koduse lõuna.  (Lõunasöök on hinna sees).

Toscana lõunaosas liikudes sõidame edasi Montepulcianosse. Ka see keskaegne piirdemüüriga ümbritsetud mägilinn  on säilitanud oma kunagise ilme. Jalutame linnas, soovijad saavad lisatasu eest külastada  veinikeldrit - Vino Nobile di Montepulciano on Toscana maakonna üks hinnatumaid veine.

Õhtu veedame Pienza linnakeses, mille teeb tuntuks teadlikult planeeritud renessanss-stiilis linnasüda. Kui Eneo Silvio Piccolomini 1458. aastal Pius II nime all paavstiks sai, tahtis ta oma kodukülale Corzignanole anda väärika ja kaaseaegse ilme. Linnasüdant kutsus ta kavandama arhitekt Bernardo Rossellino, kes oli matemaatilisest sümmeetriast ja proportsioonidest lähtuva iluteooria arendaja  insener L-B.Alberti õpilane. Linna peaväljaku ümber kerkisid raekoda, piiskopipalee, rippaedadega paavstipalee, toomkirik jm.  Külastame Palazzo Piccolominit e Pius II 1459. aastal valminud suveresidentsi. Pius II kui oma kuulsaima elaniku järgi Pienzaks nimetatud linnakese tänavailt avanevad vaated maalilisele Orcia jõe orule ja küpressidega palistatud teedele. Turismiteatmike kinnitusel peaksid kõik künkad siin olema lambakarjadega kirjatud, sest Pienzas tehakse Itaalia  parimat lambapiimajuustu pecorino't. Val d'Orcia maalidelt ja filmidest tuttav maastik on kultuuripärandina UNESCO kaitse all. Pienza peatänav Corso Rossellino on aga täis veini- ja juustupoode - kindlasti tasub sisse astuda ja ise proovida, kas siinsed veinid ja juustud on nii head nagu kiidetakse. Pienza oli 1968. aastal Zeffirellil "Romeo ja Julia" võttepaigaks, katedraal aga tuleb ehk tuttav ette "Inglise patsiendist".

Sobiva õhtusöögipaiga otsib igaüks ise. Pienzas ööbides jaotame grupi kahe hotelli vahel: need on Rutilliano ja La Valle.(vt www.albergorutiliano ja www.piccolohotellavalle) .

Reede  30.09 Ülevaade aiakultuurist, termidelinn ja Toscana parimad toidud

Pärast hommikusööki sõidame Pienzast San Quirico d'Orcia linnakesse, kus asub Itaalia ajalooliste aedade arhiivikeskus. Keskuse esimees Ugo Saniga räägib vanade aedade säilitamisest ja nende hooldusest riiklikul tasandil, saame ettekujutuse itaalia aiakultuurist. Linnakeses tutvume ka 12. sajandil ehitatud  Collegiata kiriku ja Horti Leoniga.  Selle linnamüüri ääres paikneva park-aia lasi 1581. aastal kujundada Diomede Leoni. Pöetud pukspuuhekkide ja skulptuuridega aiaosa on säilitanud algse ilme.

Seejärel sõidame  keskaegsesse Bagno Vignoni linnakesse, kus on unikaalne keskväljak - sammastikuga ääristatud termaalveebassein. Seal kümmeldes tohterdas Püha Kateriina oma skrofuloosi ja Lorenzo Tore (Il Magnifico) artriiti. Vaatame ka vanade rooma termide varemed, kes tahab,  jalutab keskajal rajatud parki, kus neli kaljuõõntesse ja maapinda kaevatud veevanni on täidetud 50º termaalveega.

Seejärel sõidame Fattoria dei Barbisse. Suurmajapidamiseks kasvanud veinitalu ostis Colombini perekond 1790. aastal. Praegu juhib pereettevõtet Stefano Cineli Colombini. Viinamägesid on nüüd 86 hektarit, lisaks veinile toodetakse siin oliiviõli, juustu, salaamit jm põllumajndusaadusi. Tutvume eluga fattorias  ja naudime Colombinide tavernis oma reisi lõpusööki tõeliselt kvaliteetsete ja Toscanale  omaste toitudega.

Päeva lõpetuseks jalutame veel läheduses asuvas keskaegses Montalciano mägilinnakeses, millele on kuulsust toonud Toscana parim vein Brunello.

Õhtuks jõuame Rooma lähedale hotelli, et järgmisel hommikul sõita lennujaama.

Majutus hotellis "La Bellavista".(26 km enne Roomat  Castelnuovo di Portos).

Laupäev  01.10. - kojulennu päev.

Kell 8 suundume lennujaama. Lendame Helsingisse ja sealt Tallinnasse.

AY 782 G 01OCT 6    FCOHEL HK40 1020 3  1120 1545  

AY3929 G 01OCT 6   HELTLL HK40 1620 2  1655 1730

Korraldaja jätab endale õiguse teha programmis asendusi jt. muudatusi sõltuvalt ilmast ja muust meist mitteolenevatest põhjustest.

Reisipaketi hind 985 EUR /15400EEK sisaldab:

  • 6 ööd majutust *** hotellis kahestes tubades koos hommikusöögiga
  • eestikeelse giiditeenuse 7 päeval
  • Finnairi lennupileti TLN- Rooma-TLN
  • bussi kasutuse vastavalt programmile
  • enamik külastatavate vaatamisväärsuste sissepääse (Villa d Este aed Tivolis , Villa Camberaia aed, Banchi Bandinelli villa ja aed, Palazzo Piccolomini Pienzas,  Siena katedraal)    
  • Trühvlimuuseum (sissepääs ja maitsmine)
  • Lõunasöök  28.09 San Gimignanos 
  • Lõunasöök 29.09 kunagises Sant Anna in Camprena kloostris
  • Lõpusöök  ja visiit 30.09 Fattora dei Barbis

                                       

Palume reisifirmale Comtour teatada, kui soovite  tervisekindlustust. Hind sõltub vanusest.

*Tervisekindlustus  7,64 EUR (vanus 19-64 a.v), + 3,61 EUR pagasikindlustus (kate kuni 319,56 EUR)  + 13,38 tõrkekindlustus (kate 1267,23 EUR). Üle 65a kallim tariif.

NB! Reisitõrkekindlustus hakkab kehtima 72 t. peale vormistamist

Reisile registreerimine:

MAAKODU tel 6613 370,                   või e-postile meeli.myyripeal@maakodu.ee

COMTOUR  tel. 6455 925, 52 20 009 või e-postile comtour@comtour.ee

Registreerimisel palume teatada :

  • reisija perekonna- ja eesnimi,
  • isikukood,
  • kontakttelefon,
  • aadress ja e-post.
Tellimus muutub Reisibüroole Comtour siduvaks peale ettemaksu, mis on
reisijalt 300 EUR
(4694 EEK)  tasumist
10 päeva jooksul peale broneerimist
(s.h.lennupileti tagastamatut deposiiti 128 EUR).

Ülejäänud reisimaksumuse palume tasuda hiljemalt 25.juuliks  2011.a.

OÜ Comtouri arveldusarve 10052027836004 AS SEB Pank. Ülekandel palume märkida: reisija ees- ja perekonnanimi ja reis. Soovi korral esitame arve (palume firma nime, aadressi, postiindeksit).

Tasuda saab ka sularahas meie kontoris Tallinn, Lauteri 7 (hotell Olümpia kõrval).

Kohustuslik on võtta kaasa PASS (peab kehtima 3 kuud peale reisi lõppu) või ID kaart.

NB! käsipagas kuni 8kg suurusega 56x45x25, registreeritav pagas kuni 23kg.