Programm sisaldab reisigrupi tutvumisõhtut ja Maalehe piknikku, kus maitseme kohalikke spetsialiteete ja veini. Reisil on kaasas Maalehe ajakirjanikud.

1. päev LEND TALLINN-VARNA
Koguneme Tallinna lennujaama väljuvate lendude saalis Germalo Reiside teeninduspunktis, kus väljastatakse reisijatele vajalikud reisidokumendid. Otselend Tallinn-Varna (kellaajad täpsustamisel). Palume kontrollida väljalennu kellaaega vahetult enne reisi!

Saabumine Varna lennuväljale ja transfeer hotelli. Majutume kahel järgneval ööl kuurortlinnas Kuldsed Liivad hotellis***. Kuldsed Liivad on Bulgaaria tuntuim ja populaarseim kuurort. Pea neljakilomeetrine rand ja rannapromenaad on palistatud erinevate söögikohtade, baaride, poodide ja suveniirikioskitega.

2. päev ALADZA KLOOSTER – BALCHIK – KALIAKRA – TEOKASVATUS
Hommikusöök hotellis. Hommikupoolik rannas.
Ekskursioon viib meid tutvuma Aladza kloostriga. Aladza kloostri nimi tuleneb türgi keelest ja tähendab hele või kirgas. Nii hakati kloostrit kutsuma seinamaalingute ja freskode pärast, mis paraku küll pole praktiliselt säilinud. Sellest hoolimata tasub Aladza kloostrisse tulla, sest see on üks vähestest säilinud ligipääsetavatest kaljukloostritest piirkonnas. Kahekorruseline klooster on rajatud looduslikku kaljuseina. Klooster tegutses 13.-18. sajandil.

Bussiekskursioon viib meid väikesesse kuurortlinna Balchiki, kus asus Rumeenia kuninganna Maria suveresidents. Arhitektuuris segunevad lääne traditsioonid orientaalsetega, kajastades nii ka suvila perenaise omapärast soovi lähendada kristlust ja islamit. Suvelossi juures asub aed, kuhu on kogu maailmast kokku kogutud üle 2000 erineva taimeliigi. Muuhulgas asub siin hiiglaslike kaktuste kollektsioon. Pärast tutvumist aiaga sõidame rannikule Kaliakra neemele. Tõlkes tähendab Kaliakra „ilus neem“ ja see nimetus iseloomustab paika tõepoolest täpselt. Ühes siinses koopas on väike muuseum, kus on eksponeeritud arheoloogilised leiud, mis jutustavad meile sellest, et inimasustuse ajalugu ulatub siin tagasi kaugesse minevikku.

Teeme peatuse Kaliakra neemel ühes põnevas teokasvatuses. Teokasvatus on väljakutse, millest majanduskriisis Bulgaarias sai uus võimalus mitmetele põllumeestele.

Ühine tervitusõhtusöök (lisatasu eest) koos Maalehe tutvumisõhtuga.

3. päev NESEBAR – PLOVDIV
Hommikusöök hotellis. Linn-muuseum Nesebar asub maalilisel poolsaarel Päikeserannikul (Slantsev Brjag). Nesebar on vanimaid linnu Euroopas ja selle ajalooline keskus on alates 1983. aastast kantud UNESCO maailma kultuuripärandi nimistusse. Imetillukesel territooriumil asus keskajal ligi 40 kirikut, millest mõned on säilinud tänaseni. Jalutuskäik vanalinnas, lähemalt tutvume püha Stefanose ja Lunastaja kirikutega. Vaba aeg idüllilises vanalinnas.

Saabume ühte kõige elegantsemasse linna Bulgaarias – Plovdivisse. Majutume hotellis****.
Plovdiv on olnud Traakia pealinnaks ja väidetavalt on see linn vanem kui Rooma või Ateena. Arheoloogia andmetel oli siin asula juba vähemalt 4000 aastat tagasi. Õhtune jalutuskäik iidses linnas. Traianuse amfiteater ja kaunid vaated üle vana Plovdivi.

4. päev PLOVDIV – PIKNIK – STRUMICA
Hommikusöök hotellis. Jätkame tutvumist Plovdiviga. Muidugi ei jäta me vaatamata ka kauneid pastelltoonides linnamaju 19. sajandist. Külastame kohalikku etnograafiamuuseumi. Võimalusel külastame moodsat veisefarmi Tsalapitsa piirkonnas Plovdivi lähistel.

Jätkame sõitu mägistel teedel ja sõidame Makedoonia suunas. Peame traditsioonilise Maalehe pikniku, proovides kohalikke hõrgutisi.

Ületame riigipiiri ja sõidame edasi Makedoonias. Majutume Strumicas hotellis***.

5. päev PRILEP – OHRID
Hommikusöök. Pärast hommikusööki alustame sõitu Ohridisse. Teel teeme peatuse Prilepi tubakamuuseumis. Külastus annab ülevaate Makedoonia tubakakasvatusest. Ohridi külastus on kahtlemata meie reisi üks kõrghetki, sest tegemist on Balkani ühe kõige olulisema ajaloo- ja kultuurimälestisega. Tõenäoliselt olid esimesesteks asukateks siin illüürid. Arheoloogiliste väljakaevamiste andmetel oli selles paigas linnaline asula juba Makedoonia kuninga Philippos II ajal. Antiikajal kandis linn nime Lychnidos ja see asus Konstantinoopolisse suunduva Via Egnatia ääres. Väljakaevamistel on leitud 5. sajandi basiilika varemed, millest järeldub, et kristlus oli selleks ajaks piirkonnas juba kanda kinnitanud. Lõunaslaavlased jõudsid siia 6. sajandil ja bulgaarlased vallutasid piirkonna aastal 867. Aastatel 990–1015 oli Ohrid Bulgaaria pealinn. 1018 vallutas siinsed alad Bütsants. Linnas on palju arhitektuurimälestisi, millest vanimad pärinevad 11. sajandist. Paljud linna pühakojad on ehitatud Bütsantsi ajal. Kloostrites on säilinud hulgaliselt vanaslaavikeelseid käsikirju. Ohrid on üks neid keskusi, mis pretendeerib kirillitsa sünnikoha tiitlile. Saabumisel ekskursioon: Metodiuse ja Kyrillose mälestussammas, antiikne teater, Jumalaema kirik.

Pärastlõunal jätkame sõitu Skopjesse. Saabumine Makedoonia pealinna Skopjesse ja majutus hotellis***.

6. päev SKOPJE – RILA KLOOSTER – SOFIA
Hommikusöök hotellis. Ülevaatlik tutvumine linnaga. Balkanimaade esimene raudteejaam ning ema Teresa mälestussammas ja maja, kus õndsaks kuulutatud naine sündis. Südalinna kõige uhkem rajatis Kivisild ja 17. sajandi lõpus ehitatud Lunastaja kirik, kuhu on maetud Makedoonia rahvuskangelane, vabadusvõitleja Goce Delchev. Kale kindlus ja püha Pantelemoni kirik.

Tagasi Bulgaarias teeme peatuse maailmakuulsas Rila kloostris. Tee kloostrisse kulgeb läbi Rila oru, kus näeme traditsioonilisi külasid. Klooster asub kitsukeses mägedevahelises orus merepinnast 1147 meetri kõrgusel. Klooster on asutatud 10. sajandil ja on pühendatud erak Ivanile, kes elas siinsetes mägedes. 14. sajandi arhitektuurikompleks ja 19. sajandil ehitatud peakirik. Suurejoonelised freskogaleriid, mis ääristavad kloostri siseõue. Ühine lõunasöök kohalikus restoranis, kus proovime kuulsat Rila forelli (lisatasu eest).

Edasi sõidame Bulgaaria pealinna Sofiasse. Sofia on pealinn aastast 1879, mil Sofia võttis selle tiitli üle Veliko Tarnovolt, mis oli olnud Bulgaaria riigi keskuseks 600 aastat. Linnasüdames domineerib 19. sajandi lõpu historitsistlik arhitektuur. Siin on palju avarust ja rohelust. Ülevaatlik bussiekskursioon ja jalutuskäik kesklinnas. Aleksander Nevsky katedraal ja suurepärased mosaiigid. Võimalusel vaatame Parlamendihoone juures auvahtkonna vahetust.

Ööbimine Sofias hotellis***. Ühine õhtusöök rahvuslikus stiilis restoranis (lisatasu eest).

7. päev KAZANLAKI HAUAKAMBER – ROOSIDE ORG JA MUUSEUM – ŠIPKA – ETARA – VELIKO TARNOVO
Hommikusöök hotellis. Jätkame oma teekonda. Tutvume UNESCO maailma kultuuripärandisse kantud Kazanlaki Kosmatka hauakambriga. Sõidame legendaarsesse Rooside orgu. Külastame siinset muuseumi. Tutvumine roosiõli valmistamisega ja roosilikööride degusteerimine. Ühine lõunasöök (lisatasu eest).

Kazanlaki linna lähistel Stara Planina mägedes Stoletovi kõrgendikul vaatame ringi paigus, kus sesisid 1878. aastal Šipka lahingu ajal vastamisi Vene ja Türgi väed. Edasisel sõidul peatume Etara külas, mis annab suurepärase ülevaate Gabrovo piirkonna külaarhitektuurist ja eluolust 18.-20. sajandil.

Sõit Veliko Tarnovosse – Bulgaaria „kolmandasse pealinna“. Majutus hotellis***.

8. päev VELIKO TARNOVO – ARBANASI – LYASKOVETS – RAHVUSLIK SHOW, LEND VARNA-TALLINN
Hommikusöök hotellis. Hommikune jalutuskäik Veliko Tarnovos. Ajaloolise linna keskus Tsarevets võimsate fortifikatsioonidega ja käsitööliste kvartal.

Edasi tutvume Bulgaaria keskaegse kultuuriga Arbanasi linnakeses. Arbanasi oli üks tähtsamaid ja jõukamaid keskusi Bulgaarias, kus tegeleti karjakasvatusega ja toodeti siidi. Arbanasi käsitöölised võisid oma kaupu müüa maksuvabalt kogu Osmani impeeriumi territooriumil, kaubandussidemed ulatusid ka Indiasse ja Pärsia aladele. Küla on kuulus 16.-17. sajandi kompaktselt säilinud arhitektuuri poolest. Tutvume Jumalaema kloostriga ja vaatame ringi ajaloolises keskuses. Lyaskovetsi külas degusteerime kohalikke vahuveine.

Sõidame taas Musta mere rannikule. Ekskursioonipäeva lõpuks pakume soovijatele suurepärast õhtusööki koos veini ja folkloorikavaga vabaõhurestoranis. Õhtu kulminatsiooniks esitavad tantsijad hõõguvatel sütel kuulsaid nestinari tantse. See on vana komme, millega austatakse pühakuid Konstantini ja Helenat.

Hilisõhtune lend Varna-Tallinn (kellaajad täpsustamisel). NB! Kuupäevaliselt jõuab lend tagasi Tallinnasse 2. septembri öösel.

Reisi hind
799 €*

* Hind kehtib Maalehe reisijatele.

Hind sisaldab

* Lennupilet otselendudele Tallinn-Varna-Tallinn
* Lennujaamamaksud, käibemaks
* Sõit kõigi mugavustega bussis
* Majutus 7 ööd hotellis***/**** vastavalt programmile (2-in. toad), 7 hommikusööki
* Ekskursioonid eesti keeles, giidi/reisisaatja teenused

Lisakulud

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

Muuseumide ja teiste tasuliste objektide hinnad täpsustamisel!
Aladza klooster 5 BGN
Maria suveresidents Balchikis 10 BGN
Kaliakra muuseum 3 BGN
Nesebari kirikud ja arheoloogiamuuseum 8 BGN
Prilepi tubakamuuseum (täpsustamisel)
Ohridi tasulised vaatamisväärsused 20 BGN
Rila klooster 10 BGN
Rooside oru muuseum 3 BGN
Kazanlak Kosmatka hauakamber ja muuseum 3 BGN
Etara muuseum 8 BGN
Tsarevets 6 BGN
Arbanasi kirik ja kohalik elamu 12 BGN
Õhtusöök ja folkloorishow 30 € (sisaldab edasi-tagasi transfeeri)
Lyaskovetsi veinidegusteerimine (täpsustamisel)

Sissepääsude hinnad võivad muutuda olenemata reisikorraldajast!

Lisatasu eest on võimalik:
* Ühene majutus hotellis.
* Tervisekindlustus al. 8,21 €, maksumus sõltuvalt vanusest (kuni 65 a., vanematele kõrgem tariif, lisainfo reisikindlustuse kohta). Soovitame vormistada ka reisitõrkekindlustuse!
* Toitlustamine lennukis lisatasu eest pardamenüü alusel.

Lisainfo

Oluline teada:
* Lennukis on lubatud äraantav pagas kaaluga kuni 15 kg ja mõõtmetega kuni 32x84x56 cm. Lennuki salongi tohib kaasa võtta ühe käsipagasi ühiku, mille kogukaal ei tohi ületada 5 kg ja käsipagasi maksimaalne suurus ei tohi ületada mõõtmeid 55x45x25 cm.
* Eesti kodanikule on Bulgaariasse reisimine viisavaba. Saab reisida nii kehtiva passi kui isikutunnistuse (ID-kaardi) alusel. Makedoonia on Eesti kodanikele viisavaba kuni 90 päeva poole aasta jooksul. Saab reisida nii kehtiva passi kui isikutunnistuse (ID-kaardi) alusel.
* Bulgaarias on kehtiv rahaühik leev (BGN). Orienteeruv kurss 1 € = 1,96 BGN.
* Mõned hinnanäited: pudel vett ca 0,50 BGN, üks toidukord 10-15 BGN.
* Makedoonias on kehtiv rahaühik Makedoonia dinaar. Orienteeruv kurss 1 € = 61 DEN.

Jätame endale õiguse teha muudatusi reisiprogrammis.

Lisainfo ja broneerimine telefonil 680 4458 (Maaleht), 611 0600 (Germalo) või e-posti aadressil reis@maaleht.ee.