Maaleht Islandil: kuidas me kuuma auru sees mune keetsime

 (1)
Maalehe reis Islandil vol 4
Munade keetmine geotermaalses katlas.Foto: Ivar Soopan, Maaleht

Maalehe Islandi-reisi kuues päev leevendas aiandushuviliste uudishimu, kui külastati geotermaalselt köetavat kasvuhoonet ja geotermilist parki.

Mis nii viga külmas kliimas kas või banaane ja viinamarju kasvatada – suunad aga maa seest tuleva sooja õhu torudesse ja kasvuhoones valmivad kõikvõimalikud eksootilised viljad nagu mühin.

Geotermilise pargi üks põhiatraktsioone oli kanamuna keetmine kuuma auru sees. Kuigi maapõuest üles kerkivad aurud on mädamunalõhnaga, maitsesid pahisevas aurukatlas kümme minutit keenud munad nagu munad ikka maitsevad.

Sealsamas küpsetatakse ka leiba, mille taigen pannakse plastikust ämbri põhja ja see asetatakse samuti kuuma auru sisse. Täitsa leib oli, Islandi-päraselt must ja magus nagu martsipan.

Pargi naabrusest leidsime aga väliköögi, kus olid olemas kõik võimalused vulkaaniliste aurude jõul toitu valmistada.

Üks veidrus veel – sealkandis peetakse vist mürgist karuputke aiakaunistuseks, sest kahes aias kasvatati seda kui ilutaime. Kui nad vaid teaks, kuidas me siin Eestis katkuna leviva karuputkega võitleme.

Maaleht maksab igal kuul ühele tellijale Eesti keskmist palka ja nii 12 kuud järjest.
Telli Maaleht ja osale tellijapalga loosimises!
Vaata lähemalt >

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare