Jeruusalemmas Kidroni orus laiuv kalmistu on paik, kuhu maetakse eliit — rabid ja tuntud poliitika- ja kultuuritegelased.

Peaaegu kõik vabad kohad kalmistul on praeguseks juba broneeritud ning üks selline plats maksab 150 000 krooni.

Kuuldavasti on ühe sellise hauaplatsi endale ostnud ka Alla Pugatšova, kelle selline otsus küll juutides tublisti hämmeldust on tekitanud.

Iisraelis ringreisil olev Maalehe-Germalo ühine reisiseltskond on pannud pisut imeks muudki juutide kalmistukultuuri juurde puutuvat — suurtel pindadel laiuvad surnuaiad on harjumatult lagedad, sest lilli viiakse haua juurde harva ning üldse käiakse seal vaid pea kord aastas.

Viimasel ajal on küll läinud moodi haudadele kaktuste istutamine, kuid tihtilugu on need lausa betoneeritud.

Kirstuäri Iisraelis teha ei saa, sest lahkunud mähitakse linasse ja pannakse niiviisi hauda. Kivine kirstutaoline riskülik rajatakse haua peale ning seal on koht küünalde jaoks.

Haua peale on kombeks asetada kive, mis meenutav möödunud aegu, mil kõrbesse maetute haudu jäid tähistama kivid või kivikalmed.

Kui juudid sõidavad Eestisse, siis juhtub, et nad toovad kaasa Iisraelist kive oma lähedaste haudadele, kes ehk küll soovisid, kuid ei saanud oma jalga Pühale Maale. Olgu siis vähemalt sealt maalt kivigi haual.