Miks Apuulia maakonna inimesed selliseid majakesi hakkasid tegema, pole päris selge. Üks populaarne teooria pakub välja, et kuna maksud olid kõrged ja majade ehitamise eest kasseeriti raha, siis tehti sellised onnid, mida võis inspektorite tulles kergesti maha võtta ja väita, et see polegi maja!
Aga on ka arvatud, et hooneid tehti ajutisteks elamuteks põldude äärde, varjupaigaks loomadele või püstitati millegi hoidmiseks. Trullid olid populaarsed ka linnaarhitektuuris – kivist müüridega, otse aluskivimile rajatud ümaraid maju oli kerge sättida võtma just nii palju ruumi, kui seda kasutada oli. Trull on küll väljast ümar, kuid mitut sellist kokku planeerides saab üsna ruumika elamu.

Trullide kuldaeg oli 19. sajandil ning praegu on nad taas muutunud väga populaarseks. Eriti meeldivad majakeste rajoonid inglise ja saksa turistidele, kelle huvi on pannud majaomanikud tegutsema ning avama oma ruumides väikeseid galeriisid, poekesi, töötubasid ja ööbimiskohti.

Katustele on tihti võõbatud mitmesuguseid sümboleid, mis kandsid mõnd religioosset tähendust või olid kasutusel nii-öelda majamärgina.

Kahjuks on oskajaid mehi jäänud väga väheks ja uusi trulle pole enam nii lihtne juurde ehitada. Kui näiteks veel 1999. aastal maksis trulli katuse taastamine 1500 eurot, siis 2009. aastaks oli hind tõusnud juba 15 000 eurole.

Trullisid leiab Itaalias Apuulia regioonis eriti rohkelt Alberobellos ja selle ümbruses, aga samuti Locorotondo, Fasano, Ostuni, Cisternino, Martina, Franca ja Ceglir Messapica lähedalt.
Alberobellos on trulle eriti rohkelt ja koos pakuvad nad vaatepilti, mis oleks justkui pärit mingist filmist: hallid katused, ümarad vormid ja salapärased märgid majadel.