Eelmisel aastal kütiti Islandi vetest kokku 29 kääbusvaala, varasematel aastatel aga pisut rohkem.
Uudishimulikud inimesed ja uudishimulik vaal.

Enamuse sellest saagist söövad ära just turistid, uuringute järgi islandlased ise ei söö kääbusvaala ohjeldamatult. Proovijad teavad rääkida, et kääbusvaala liha meenutab oma maitselt ja olekult ulukiliha. Turul maksab umbes poolekilogrammine tükk kuskil 8-9 eurot.

Kääbusvaalad kasvavad umbes kümne meetri pikkuseks, nad ei sukeldu toitu otsides eriti sügavale ja tulevad iga mõne minuti tagant hingamiseks pinnale.

Süües ajavad nad suu pärani ja püüavad nõnda korraliku ampsu väikseid kalu, planktonit ja vähilisi. Kääbusvaaladel on sarvjad kiused, mille pikkus on umbes 30 sentimeetrit. Kui kääbusvaal toitu täis suu suleb ja kurgulihaseid pingutab, paiskub kogu vesi välja, kiustesse jääb vaid veest välja kurnatud toit. Oma uudishimu ja väheldasemate mõõtmete tõttu on nad vaalapüüdjatele kerge saak.
Vaala sarvjad kiused.

Maalehe reisisellidel õnnestus vaalavaatlusretkel näha nii kääbusvaalu kui ka küürvaala. Seejuures peab küürvaala trehvamiseks olema pigem õnnesärgis sündinud. Samuti kogesid retkelised vaala hingeõhu "lõhna" - terve laht tundus hetkeks täituvat mädamuna ja halvaksläinud kala meenutava haisu kombinatsiooniga.