Kalju suure K-ga

Kui see 326 m kõrgune kaljumürakas mulle varem, 11. septembri keskhommikul äkki bussiaknast paistma hakkas, sain silmsi selgust, miks tema nimi inglise keeles on The Rock (eesti vaste võiks olla umbes Kalju suure K-ga).

Merepinnalt pole Kalju palju kõrgem kui meie Suur Munamägi, ent viimane on ju vaid 45 m kõrge, kui teda jalamilt sihtida. Korruta see Haanjamaa vaatepilt seitsmega, lisa tublisti jõnkse, järskust ja lagedat kivipinda - siis ehk saad mingi ettekujutuse Gibraltari väljanägemisest.

Vanaaja kuulsad Heraklese sambad, kus lõppes maailm, olidki põhja pool Gibraltari kalju ning lõunas kas Monte Hacho mägi Ceutas või Jebel Musa mägi Marokos (vaidlused kestavad).

Aastal 711 alustasid maurid (ehk murjanid, nagu neid kutsub meie giid Ott Sandrak) Ibeeria poolsaare vallutamist mitmeks sajandiks just siit. Berberi väejuhi Tariq ibn-Ziyadi auks pandi siia rajatud linnusele nimeks Jabal Tariq (Tariki mägi), mis on ajapikku muutunud Gibraltariks.

Tükike Inglismaad

Aastast 1713 kuulub Gibraltar Utrechti lepingu põhjal Inglismaale. 1967 peeti siin rahvahääletus, kas jääda UK koosseisu või minna Hispaania alla. Tulemused: 12 138 häält (99,19%) UK poolt, 44 Hispaania poolt. Taksojuht Arthur: "Me otsime siiamaani, kes need 44 olid."

2002 korraldatud teisel rahvahääletusel küsiti, kas UK ja Hispaania võiksid Gibraltarit ühiselt hallata. Tulemus: 98,97% vastu.

Muidugi tahaks Hispaania seda kaljunukki tagasi saada, ent inglastel on peale gibraltari rahva oma tahte veel üks vastus tagataskus. "Teeme siis juba kolmekesi koos kaupa ja teie annate Ceuta Marokole."

Ceuta on Hispaaniale kuuluv linn 28 km kaugusel teisel pool Gibraltari väina Aafrikas, mida Maroko endale nõuab.

Kuuldavasti elaks Ott Sandrak just Gibraltaris, kui millegipärast Eestis elada ei saaks. "Miks, Ott?" - "See on nii-öelda subtroopiline Inglismaa. Siin on väga toredad inimesed. Kõik tunnevad kõiki, räägivad mõlemat keelt, kusjuures vana head Queen's Englishit. Samas väga kirju seltskond. Väike maastik, aga palju põnevat."

Väike on Gibraltar küll, eriti sileda maa poolest - kui lennuk maandub või õhku tõuseb, tuleb liiklus lennurajaga ristuval Winston Churchilli avenüül sulgeda.