Ometi me reisime. Rohkem kui sada inimest sõitis Maalehe ja Germalo ühisreisile Ahvenamaale, kulutades selleks kokku vähemalt 300 000 krooni. Tegelikult aga kindlasti pool miljonit.

Siit kaks järeldust: inimestel oli see raha ja nad olid nõus seda kulutama. Polegi nii kehv tõdemus selleks kehvaks peetaval ajal!

Miks me reisime? Ühtpidi selleks, et saada võimalus vaadata ennast kõrvalt. Mina Pariisis, mina Roomas, mina selle hoone taustal, mina teise hoone taustal.

Aga mitte ainult. Võõrsil olles on võimalus kuidagi vabamalt ja avaramalt mõelda. Ei vaeva nimekiri sellest, mida tuleb toidupoest osta, pole vaja uurida, kas lapsel on homseks koolipäevaks kõik õpitud.

Kui midagi reisil üldse vaevab, siis tõdemus, et me teame maailmast ikka kuradima vähe. Ning veel vähem oleme me näinud. Kell aga muudkui tiksub ja aastaid jääb vähemaks.

Õnneks sõidab Maaleht järgmisel aastal jälle. Võite hakata juba end nimekirja seadma ja raha kõrvale panema.

Aga et miks just Maalehega? Meil on lihtsalt veidi teistlaadne seltskond. Põhiliselt need, kes ostavad pileti igasse muuseumi ja ronivad iga vähegi jõukohase kaljunuki otsa. Kes ei väsi ega virise. Kes ei unusta tervitada ja tänada.

Aitäh teile! Jõudu ja kohtumiseni uuel reisiaastal!