Bulgaaria ja Makedoonia on naabrid ning mõneski mõttes saatusekaaslased. Ajaloos on mõlemad maad ja rahvad etendanud olulist rolli ning suuresti määranud kogu piirkonna ajaloo kulgu. Oma reisil saame osa ajaloost, tutvume hetkeolukorraga ning naudime piirkonna kultuuripärandit: maitsvad toidud, kohalik naps ja rahvalikud tantsud on tähelepanuväärne osa sellest.

Bulgaaria ja Makedoonia on parim pelgupaik pikaks põhjamaa talveks valmistuvale töörügajale, kelle eesmärk on nädalasel reisil piisavalt puhata, samas palju näha ja kogeda ning elust rõõmu tunda – seda kõike taskukohase hinna eest.

Bulgaaria on Euroopa üks iidsemaid riike, mis paistab silma oma sajanditepikkuste traditsioonide ning väga rikka ajaloo poolest. Pärast 681. aastat, mil khaan Asparah riigi asutas, on Bulgaaria läbi elanud rohkesti tõuse ja mõõnu. Aastal 2004 liitus Bulgaaria NATOga ning 2007. aastal sai Euroopa Liidu liikmeks.

Tuntuimad merekuurordid on Kuldsed Liivad ja Päikeserannik, vähem kuulus pole Nesebar. Legendi kohaselt matsid piraadid Varna lähedale kokkuröövitud kulla, aga õiglane maa neelas selle alla ja muutis kuldseks liivaks. Linn-muuseum Nesebar asub maalilisel poolsaarel Päikeserannikul (Slantsev Brjag) ning on vanimaid linnu Euroopas.

Bussiekskursioon viib meid väiksesse kuurortlinna Balchiki, kus asus Rumeenia kuninganna Maria suveresidents. Samas paikneb aed, kus kasvab üle 2000 taimeliigi, muu hulgas asub siin hiiglaslike kaktuste kollektsioon.

Bulgaarias olles ei saa külastamata jätta ka Kaliakra neeme, mida peetakse üheks kaunimaks Euroopas. Ka jõuavad reisilised legendaarsesse Rooside orgu, kus tutvume roosiõli valmistamisega ja degusteerime roosilikööri. Külastame ka sealset roosiõlitööstuse muuseumi.

Makedoonia on riik Kagu-Euroopas Balkani poolsaarel. Ajaloo vältel on makedoonlased kuulunud nii Kreeka, Serbia kui ka Bulgaaria alla, säilitades ometi rahvusliku identiteedi. 

Reisi kõrghetki on kindlasti Ohridi linn − dramaatiliselt ilus ning ajaloost ja kultuurist läbi imbunud paik, mis asub Ohridi järve idakaldal. See on üks vanimaid linnu Euroopas ning kuulub ka UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Nii Bulgaarias kui Makedoonias on näha sotsialismi jälgi ning samuti kontraste uue ja vana, sõja ja rahu vahel. Siinsed elanikud on kõigele vaatamata väga külalislahked, ja turistid teretulnud.

Reisieelarvet koostades tuleks silmas pidada, et kaasa osta on Bulgaariast palju. Kuna kliima on soe, toimub kauplemine otse tänavatel ning ka keset ööd võib soovi korral soetada riideid, aksessuaare, prille, aga ka roosiõli baasil valmistatud tooteid ja suveniire kodustele kingituseks.

Lõuna-Itaalia (Campania ja Apuulia)
14.−21.09.2014
899 €

Maalehe reis Lõuna-Itaaliasse annab meie reisisellidele võimaluse külastada piirkonna ilusamaid paiku. Mitme väljasõidu hulgas hingematvalt kaunitesse paikadesse külastame näiteks Amalfi rannikut, kunagist Apenniini poolsaare suurimat ja võimsaimat merevabariiki. Reisi jooksul põikame ka Itaalia teisele kaldale, Aadria mere äärde.

Campania on Lõuna-Itaalia maakond, mille keskus on Napoli linn samanimelise lahe ääres. Linna taustal kõrgub veidi ähvardavalt tume Vesuuvi mägi, olles justkui igavene meeldetuletus Pompei ja Herculaneumiga 2000 aastat tagasi juhtunud tragöödiast.

Kindlasti peatume oma reisil Sorrentos, mida peetakse Lõuna-Itaalia üheks kaunimaks paigaks − kui põhjaitaallased vaatavad teinekord Lõuna-Itaaliale veidi üleolevalt, siis Sorrentosse igatsevad kõik.

Campania suurimaks turismimagnetiks võib pidada Sorrentost ligi 50 km lõuna pool paiknevat Amalfi rannikut – püstloodis vahutavasse merevette langevad kaljud, unustamatud vaated ja valged külad. Kuna turismibussidega sellesse maisesse paradiisi enam ligi ei lasta, võtame ette väikese merereisi.

Puhkus Amalfi rannikul on täis Lõuna-Itaalia säravat temperamenti, põimides endasse imelisi linnakesi, Capri peadpööritavaid lõhnu ja loodust. Selle märkamiseks ei pea tegema pikki väljasõite – rikas maailm täis muusikat, maalilist loodust ja kaljunukkidel briljantidena hiilgavaid linnakesi ümbritseb reisilist igal sammul. Kõige krooniks on Itaalia köök hõrgutavate mereandide ja ehtsa Napoli pitsaga. Jääb vaid üle hüüda joovastunult „Mamma Mia!“.

Lõhnav subtroopiline taimestik, mäed ja romantilised rannakaljud on teinud Capri saarest ühe turistide lemmik-väljasõidukoha Itaalias.
Maalehe lugejatele pakume sel reisil maalilisse Lõuna-Itaaliasse lisaks puhkusele ja kultuuripärandiga tutvumisele ka võimalust näha sidrunikasvandust, külastada limoncello’t valmistavat tehast ning tutvuda mozzarella-juustu valmistamise protsessiga pühvlifarmis.

Apuulia (itaalia keeles Puglia) on Lõuna-Itaalia suhteliselt väheavastatud piirkond, mis jääb Aadria ja Joonia mere vahelisele nn saapakanna ja kontsa alale.

Kellele Itaalia on südamelähedane, aga Toscana, Veneetsia ja Rooma ehk juba liiga avastatud, siis neile soovitame just Maalehe Lõuna-Itaalia reisi, mille kõrval romaan „Söö. Palveta. Armasta“ kahvatub. Reis pakub rikkalikult kulinaarseid naudinguid ja kultuuri, aga ka puhkust – kõike, mis on Itaalias au sees.

Maalehe fortuuna selgitab jaanuaris välja kolm võitjat mõlemale reisile. Nende kuue tellija reisikulud katab Maaleht. Kes aga loosiõnne ei usalda, saab end reisile registreerida Maalehe reisipaketi erihinnaga. Reisid korraldab Germalo Reisid.

Reisi info ja broneerimine:
telefonil 680 4458 (Maaleht)
telefonil 611 0600 (Germalo)
e-posti aadressil reis@maaleht.ee