Festivalikoht on tegelikult nimekaimust väiksem ja seal elab alla 170 inimese. Samas on tegemist Eesti pikima, seitsmekilomeetrise tänavküla algusega.

Kala- ja veefestivali ajal muundus vaikne küla suureks laadaplatsiks, mida külastas päeva jooksul neli tuhat inimest. Peipsi ääres kasvatatud sibulaid oli sinna aga veelgi rohkem müügile toodud.

Kahel pool tänavat rippusid pikkades rivides pontsakad sibulavanikud, mille eest küsiti olenevalt vaniku pikkusest neli kuni kaheksa eurot.

Tartumaa Kasepääl sibulaid kasvatav Galina Kulak tuli festivalile kasvatatut müüma.

Tema sõnul oli tänavune saak hea, nii et jagub müügiks laatadel ja jääb veel talvekski. Kuna sel korral oli kauplejaid palju, jäi tulemus alla viie aasta tagusele Kallaste laadale, mil ta müüs päevaga 300 sibulavanikut.

 Paljaste kätega kala püüdma!

Sibul ja kala käivad ikka kokku ja loomulikult pakuti Peipsi veeres värskeid, suitsutatud ja kuivatatud uimelisi.

Kalevipoja kalasupivõistluse jaoks keedetud kahe supiga sai ka suu seks teha. Parimaks pärjati Kõnnuoja talu koorene forellisupp.

Kala ja võistlusi oli veel. Publikumagnetiks osutus kätega kala püüdmine. Hiiglasuure vanni voogudes varjas ennast 30 angerjat ja linaskit.

Võistlejatel tuli algul ühe ja järgmistes voorudes kahe käega kala kinni saada ja välja tõsta.

Oh seda möllu, märgi riideid ja neid vette kukkunud mobiiltelefone! Naised ei kartnud rinnuni vanni sukelduda ja kalu värviliste kunstküüntega krabada. Mehed aga heitsid hoopis särgid seljast.

Kõige edukamaks kalameheks osutus 13aastane Tauno-Taimar Tamm Mustveest. Tema tõmbas välja kolm linaskit ja ühe angerja. “Olen Mustvee jõest, kui vesi oli madal, varem kätega hauge püüdnud,” avalikustas ta pärast oma trumbi. Tänavu oli tal teine kord sellest võistlusest osa võtta. “Hasart oli hea, eriti kui sai neli korda kala kätte!” jäi noormees tulemusega rahule.

“Vanaemal ja vanaisal on pulma-aastapäev, nii et suitsutame need kalad ära,” olid tal ka edasised plaanid tehtud.

Naiste arvestuses jagasid võitu Valve Maalman ja Maris Jõgi, mõlemad kolme kalaga. Parim mees Tõnis Sinila sai kätte kaks vee-elukat.

Miljonivaade, millel pole hinda

Paarsada meetrit eemal müdises maa rammumeeste mõõduvõtmisest. Vägilased tõstsid 140kiloseid kive üle rinna kõrgusel seisva lati, keerasid ümber mehekõrguseid 300kiloseid traktorirehve, tõstsid palke ja tassisid sajakiloseid “kohvreid”. Seejuures oli tegu amatööride karikasarjaga.

“Meie oleme siin väikesed mehed, profisarja meeste kaal algab 130 kilost,” naeris kolmanda koha saanud Erki Sloog. “Amatööride parim on profisarja nõrgimaga samas klassis.”

Kasepää rammumeeste võistluse võitis Ida-Virumaalt pärit Henry Tammann.

See päev oli oluline ka kõige väiksemate kasepäälaste jaoks. Presidendi abikaasa Evelin Ilves avas järve kaldal asuva lasteaia õue ehitatud mängumaja.

Selleks tuli raha harrastusfotograafist esileedi pildistatud fotode müügist. Näitus oli üleval tema sõbranna, Kasepää juurtega Veronika Kookmaa ilusalongis Tallinnas.

Kauneid fotosid sai Kasepäältki. “Siin on miljonivaade, aga sellel vaatel pole hinda,” ütles külavanem Heiki Post lasteaia juurest käega järve poole viidates.

Peipsi on selle koha peal kõige laiem, nii et vastaskallas ei paistagi ära.

Ja kui kolm rammumeest pärast võistlust ujuma läksid, tekkis tunne, justkui läheksid kolm Kalevipoega Venemaalt laudu tooma. Tauno Kangro kuju jäi sellele vaatepildile kõvasti alla.

Kaunist vaadet ja rõõmsat ühislaulmist sai nautida suur seltskond hõbekõrisid, kes kogunes sel õhtul järvelava juurde koos Gerli Padari ja Jassi Zahharoviga saate “Lauluga maale” salvestusele.