See on jõud, millega annab mägesid paigast nihutada. Kahe aasta eest küla kapteniks ehk vanemaks valitud noor Rainis Helekivi näitab ise oma ettevõtlikkusega kõigile eeskuju.

“Valmistan betoonist kaevu-rõngaid ja -kaasi ning lillevaase,” räägib Helekivi, kes on Rõngameister OÜ eesotsas.

Enne “Lauluga maale” salvestust peetud Sänna laadal on ta oma kaevurõngastega ka väljas.

Raha ei rända välja

MTÜ Sänna Mõisakeskus korraldatav Sänna laat ongi küla aasta tippsündmus, kõige tähtsam ja rahvarohkem ettevõtmine.

Esimese laada korraldamise juures seisnud Riina Köötsi meenutusel tahtsid nad toona aga teha vaid väikese kevadlaada. “Et kohalikud inimesed ei peaks taimi ja istikuid ja muud kevadkraami minema kaugemale ostma,” mäletab Kööts, kes praegugi laadaasju ajab.

Tänavune kandis juubelilaada nime, sest toimus 15. korda. Kauplejaid tuli sadakond, kaugemad Saaremaalt ja isegi Lätist.

Eesti või võru keelega ei pruugi siin enam toime tullagi. Vaja läheb vene, läti või siis kompromissina näppude keelt. Üks Antsla kandi lillemüüja paistis veidi torssiski olevat, et lätlased trügivad oma taimedega, mistõttu ei saa ta head hinda küsida.

“Kõige kiiremini sain lahti 40 kilost kasvuhoones kasvanud maasikast,” räägib lätlane Ivars Rezeknest.

Tema põhikaup on siiski puidust võinoad, leivaalused. Isegi meetripikkused mängumõõgad. Mees ütleb, et eestlased on vist rahumeelne rahvas: mõni poiss on küll mõõka letilt proovimas käinud, kuid osta pole raatsinud.

Nüüd Võru vallas elav Enno Kalde tuli oma sünnikoha laadale maasikataimi ostma. Aga enne seda kutsub ta ajakirjaniku laadaplatsi kõrval asuva mälestuskivi juurde, kus kirjas, et seal sündis kirjanik Juhan Jaik.

Kalde sõnul on Sänna elanike arvult küll väike, kuid suureks ja tuntuks on selle teinud kirjamehed. Jaigi kivist natuke eemal elas Artur Adson. “Ja veel natuke eemal oli Marie Underi suvepeatuspaik, seal nad Adsoniga kokku said ja jäid,” jätkab Kalde.

Kalde mäletab oma ema juttudest, et kui Under ja Adson suviti sealkandis ringi jalutasid, olnud Mariel oma aja ja maakoha kohta uhke kübar peas.

Omakandimees Adson on Sännas au sees siiani. Kuu aega tagasi peeti Sänna mõisas juba 13. korda Adsonile pühendatud võrukeelse luule esitamise võistlust koolinoortele, seekord võttis osa 37 koolilast, kaugemad Tartumaalt. Sellegi taga on MTÜ Sänna Mõisakeskus.

Tänavu sündis siin ka noorte segarahvatantsurühm Käsikäes. Rühmas tantsib ühe paarina kaheksast külavanem Rainis Helekivi koos abikaasa Vivianiga.

“Sel reedel, 25. mail on esimene ülesastumine, Rõuge valla tantsu- ja laulupeol Viitina järvesaarel,” on Rõuge valla kultuurijuhil Riina Köötsil, kes ise tantsijate juhendaja, rõõm teada anda.

“Lauluga maale” õnnestumise üheks eelduseks võib pidada aga seda, et siinkandis elab lisaks Köötsile tubli kolmandik Rõuge segakoori veerandsajast lauljast, ka dirigent Ive Ruusamäe on samast.

Jää jumalaga, Mann!

Juba ongi aeg niikaugel, et salvestus algab.

Kuum on, nagu saate tegijad hooaja esimest, tavatult varajast ühislaulmist Lõuna-Eestisse tuues ilmselt mõtlesid. Terve päeva säras päike. Ühislaulmise ajalgi näitas kraadiklaas varjus 17 kraadi.

Lauluplatsil paisjärve ääres oli sooja kõvasti enamgi, lisaks päikesele küttis rahva meeled kuumaks Gerli Padar koos Kukerpillidega.

“Väga ülev oli rõõmsa seltskonnaga siin koos laulda, ja rahvast tuli üllatuslikult palju,” polnud Kukerpillide mehed Ike Volkov ja Toomas Kõrvits esinemise järel kiitusega kitsid.

“”Jää jumalaga, Mann”, kas selle laulu jaoks on proovi vaja teha?” küsis Gerli Padar rahvalt.

“Ei-ei!” hõisati vastu.

Nii tehtigi. Ja läks ka kohe purki, nagu telemehed ütlevad. Lauldi kohe puhtalt.

Laulmata ei jäänud ka laul suurest toomepuust, mis õisi täis. Laupäeval Sännas toomingad igatahes veel õitsesid.

Aga ülehomme kell 20.10 istub Sänna rahvas kui üks mees teleri ette. Kes siis ei tahaks näha pildimasinast, kuidas neil “Lauluga maale” lindistus läks.

Ja kuidas nad ise “peale jäid”.



LAULUGA MAALE

Maaleht ja ETV kutsusid rahvapeole

- Sel suvel toimub “Lauluga maale” telesaate salvestus kümnes kaunis Eestimaa paigas. Saatejuhid on lauljatar Gerli Padar ja Maalehe ajakirjanik Jüri Aarma.

- Sänna paisjärve ääres koos Kukerpillidega peetud pidu saab ETVst näha 26. mail.

- Järgmised peopaigad on 2. juunil Imaveres, kus Eesti Piimandusmuuseumis astub üles Karl Madis, 9. juunil Häädemeestel laulab koos rahvaga Rosanna Lints ning 10. juunil Harjumaal Metsanurme külas läheb peoks koos Jassi Zahharoviga.