“Erinevalt paljudest teistest suvesaadetest on see interaktiivne – rahvas ei pea ainult pealt vaatama, vaid saab peaaegu kogu aeg osaleda. Lauldakse koos, vaheldumisi, eraldi, aga lõpptulemusena ikka koos. Nii väike rahvas peabki koos laulma,” rääkis saatejuht Jüri Aarma.

Koori asemel toolid

Uus saate formaat nõuab tema sõnul suuremat ettevalmistustööd ja suurem on ka vastutus. Eelmisel nädalal käis ta telemajas, kus tehti n-ö kuiva trenni. “Koori asemel olid toolid, nii et rääkisin koorilauljate asemel toolidega,” ütles Jüri.

“Suvenaabrite” toimetaja Piret Jürmani sõnul on elu näidanud, et ega naaber naabrit väga tunne ja tema kohta kõike teagi. Uues saatesarjas viskab üks naaber teisele n-ö kinda.

“Kui seni käisid Gerli Padar ja Jüri Aarma ringi, et ise laulda, siis nüüd oleme andnud inimestele võimaluse laulda. Kokku tulevad kaks naabrit, kes hakkavad omavahel võistlema ning koos solistidega laule esitama. Samal ajal teeme selliseid lõbusaid ja lustakaid mälumänge,” lisas Jürman.

Nii ongi esimeses telesaates vastakuti Türi ja Tori. Tõsi, tegu pole päris üleaianaabritega, sest vahele jääb Vändra vald, aga kui Türi paadirallilt mööda Pärnu jõge minna, satubki Torisse. Seega võivad saates osaleda nii vallad, linnad kui mingil moel geograafiliselt ühendatud piirkonnad.

Nagu “Lauluga maale”, ei sõida ka “Suvenaabrid” päris tühja kohta, vaid välja on valitud need paigad, kus juba toimub mingi üritus – olgu selleks laat, suvepidu või mõni muu kohalik üritus.

Laulud on saate toimetaja sõnul lihtsad, tuntud ja ilusad, et neid saaks laulda nii koor, kohale tulnud rahvas kui ka kodune televaataja. Saate muusikalise poole eest hoolitsevad Reet Linna ja Kelli Uustani.

Teadmised proovile

Jüri Aarma eestvedamisel pannakse naabrite teadmised proovile, küsimusi esitatakse nii enda kodukoha kui ka naabrite kohta. Küsimused seinast seina, on nii tõsisemaid kui parajalt vimkaga. “Et inimene, kes selle saate ära vaatab, saab ka midagi nende paikade kohta teada,” ütleb Jürman.

Jürmani sõnul lähtus saate meeskond ideest, et üritus toimuks kindlasti nendesamade inimeste juures, kellest saadet tehakse, ja see tähendas, et saate meeskond läheb üheskoos mööda Eestit rändama. Teine asi, millest saate tegijad loobuda ei tahtnud, on laulmine.

“Minu arvates astume selle saatesarjaga suure sammu veelgi rohkem rahva poole. Saate salvestamise õhtuks tuleb ju naabritel külla tulla, seega oodatakse üritusele mitte ainult oma kandi rahvast, vaid ka naabervalda või -linna.

Saatejuhtidena jätkavad Jüri Aarma ja Gerli Padar. Lisaks astuvad saates üles mõlema naabri koorid, kes saavad laulda koos Gerli Padari ja saatekülalisega – esimeses saates on külaliseks Anne Veski. Järgmistes esinevad Lauri Pihlap, Nele-Liis Vaiksoo, Uku Suviste, Birgit Õigemeel-Sarrap, Mikk Mäe ning viimases saates Kaire Vilgats ja Dagmar Oja.

Esimene saade “Suvenaabrid” on eetris 18. juulil.