Töö tulem, mille heaks ulatavad oma abikäe nii Maaleht kui ka ETV, on juuli alguses ekraanile ilmuv reibas saatesari “Lauluga maale”. Ametlikumat sorti keelepruugis võiks seda nimetada kümme hooaega ETVs jooksnud armastatud sarja “Laulge kaasa” õigusjärglaseks. Tõsi, muudatusi on omajagu. Esiteks pole ühe saate pikkuseks napid 30 minutit, vaid peaaegu terve tund.

Teiseks on senine saatejuht Reet Linna varjunud toimetajana kaamera taha. “Käin maskotina salvestustel kaasas,” naerab Linna. “Aitan publikut kaasa elama panna — nipid, kuidas rahvast üles keerata, on mul selged. Ja muidugi panen lauliku kokku ning toimetan igati saate muusikalist poolt.”

Reet Linna mantlipärija

Kolmandaks on nüüd ametis kaks saatejuhti, mistõttu koosneb iga saade kahest omavahel läbi põimunud osast. Jüri Aarma ülesandeks on uidata mööda salvestuspaigaks valitud küla või alevit, otsida huvitavaid inimesi ja nendega kohalikust elust juttu vesta.

“Nii võiks Avinurmes rääkida kellegagi püttidest-korvidest, Kihnus hülgepüügist ja Ülenurmes meie põllumajanduse suursaavutustest,” pakub Aarma.

Gerli Padar astub aga Reet Linna kingadesse ehk ärgitab eestlaulja rollis olles kokkutulnud rahvast üheskoos laulma. Miks just Gerli?

“See on puhtalt minu valik,” tunnistab Reet Linna. “Mõtlesin juba ammu, et kui mina lõpetan, sobib järeltulijaks kõige paremini just Gerli. Ta on väga karismaatiline ja saab inimestega suurepäraselt hakkama, oskab nendega laulu ajal hästi suhelda.”

Neljanda muudatusena ei peaks kaamera ees sõna saama mitte enam vallavanemad, volikogu esimehed ega muud ametnikud-poliitikud oma tõsiste-ametlike juttudega, vaid tavalised inimesed oma tunnete ja mõtetega — sepp, kangakuduja, koolmeister, põllumees või keegi muu, keda maa soolaks nimetada passib. Viiendaks on muutunud ka laulmist toetav muusikute seltskond, üles astub sedapuhku Antti Kammiste bänd.

“Kammiste tunneb absoluutselt kõiki laule ja teeb saatesarjale ka tunnusmeloodia,” kiidab Reet Linna, kelle suurim soov on kujundada saade “Lauluga maale” tõeliseks rahvalikuks simmaniõhtuks. Kohtades, kuhu võttegrupp sõidab, on samal ajal mõni põnev üritus käimas, näiteks külapidu või linnapäev.

Parim viis puhata

Nii Reet Linna kui Jüri Aarma kinnitavad, et sedasorti saadet tehes ja mööda maad ringi rännates suve veetmine on neile ülimalt mokkamööda.

“Kümme aastat saate “Laulge kaasa” tegemist on mulle tõestanud, et selline töö ja hobi ühitamine on parim puhkus,” sõnab Linna veendunult. “Ilma selle saateta poleks ma elu sees sattunud nii ilusatesse Eestimaa paikadesse nagu nende kümne aasta jooksul. Ka uue saate võttepaikades on palju avastamist.” Jüri Aarmagi tunnistab, et tema suved mööduvad reeglina ringi tuhisedes ning mitmete teatri- ja muude projektidega toimetades. Suvilainimene pole ta nagunii, peenraid rohida ei viitsi ja liivarannal peesitada kah ei malda.

“Olen selles suhtes ikka jobu,” möönab Jüri Aarma. “Mulle meeldibki hommikul kuskile välja sõita, mingi tööots teha, endale ja teistele pinget pakkuda, seejärel väheke lõõga tõmmata ning õhtuks tagasi koju minna. Minu viimased 30 suve ongi just nõnda möödunud.”

Kolmekümne esimene suvi kulgeb siiski natuke teistmoodi. Sest nüüd jõuavad kordasaadetud teod lustakate aruannetena kaamera ja ekraani vahendusel kõigi televaatajate ette.

Ning kaaslaseks on nüüd Maalehe kollane uunik-Pobeda.

Simmanipaigad

Miks Maaleht sel suvel koos rahvaga telepurki kipub?

AIVAR VIIDIK
Maalehe peatoimetaja

Et kõik ausalt ära rääkida, pean ma alustama sellest, kuidas Eesti Rahvusringhääling teatas läinud aasta lõpul, et populaarne telesaade “Laulge kaasa” kaob uuel hooajal eetrist.

Kahju oli head asja niisama raisku lasta ning koos ERRi inimestega mõtet arendades sündiski uus ühine telesaade, mis ei koosne enam ainult laulmisest.

Maalehe peatoimetajana on mul väga hea meel, et saame minna oma rahvale lähemale, rääkida nii nende töödest-tegemistest kui ka pakkuda mitmes Eestimaa kohas toredat külapidu koos ühislaulmise ja mõnusa muusikaga.

Kahjuks ei lubanud meie rahalised võimalused jõuda igasse maakonda, aga vähemalt Kihnu saarele, kuhu “Laulge kaasa” kunagi ei jõudnud, läheme kindlasti. Ning Maalehe kollast roheliste kirjadega Pobedat näeb veel mitmeski Eestimaa
nurgas.

Loodan, et Maaleht koos Eesti Rahvusringhäälinguga pakub head meelelahutust nii simmanitel kohapeal kui ka hiljem telepildis.

Kõik eetris olnud saated on järelvaadatavad ETV veebilehelt saadete arhiivist.