Vino Ubino hakkab võistlema Ämma Musuga

 (1)
                     
Maaleht
Vino Ubino hakkab võistlema Ämma Musuga
Veinivilla perenaine Tiina Kuuler kinnitab, et kõiki konkursile saadetud koduveine hakkab mekkima ja hindama meie parimatest sommeljeedest ja veinikriitikutest koosnev žürii.
Foto: Sven Arbet

Maalehe ja Veinivilla koduveinikonkursile saadeti tänavu 133 veini, ligi kaks korda rohkem kui mullu.

Maalehe ja Veinivilla koduveinikonkursile saadeti tänavu 133 veini, ligi kaks korda rohkem kui mullu.

“Eelmisel aastal toodi konkursile 74 veini, nüüd on aga meistrid üle Eesti saatnud juba 133 omatehtud veini,” räägib Veinivilla perenaine ja konkursi üks korraldajaid Tiina Kuuler. “Praegu on ju väga popp teha ise leiba, juustu, miks mitte siis ka veini.”

Kõige rohkem osalejaid on Tallinnast, Harjumaalt, Tartust ja Tartumaalt. Neile järgnevad Viljandi-, Jõgeva- ja Lääne-Virumaa, samas on esindatud pea kõik maakonnad.

Kuuleri sõnul on paljud veinimeistrid suurt vaeva näinud kaunite pudelisiltide ja ilusate nimede väljamõtlemisega.

Mullu oli korralikult sildistatud pudeleid vähevõitu, nüüd on aga korrektselt kirja pandud ka sort, kangus ja tegija.

Nii konkureerivad näiteks Tõeseerum, Vino Ubino, Ämma Musu, Tikri Tango Sõstraga, Kuuvalgus Öös ja teised toredate nimedega koduveinid.

Kõige rohkem on traditsioonilisi dessertveine – 41, tunduvalt on suurenenud kuivade ja poolkuivade veinide osakaal, valgeid poolkuivi on 22, punaseid poolkuivi 22, valgeid kuivi 17, rose’sid 13, punaseid kuivi 12, viinamarjaveine viis ja üks vahuvein.

“Dessertveinid valmivad tihtipeale vana kooli tehnoloogiaga, kus lihtsalt pannakse mahl käärima, muud eriti ei tehtagi. Aga kuiva ja poolkuiva veini saab teha ikkagi teadlikum tegija, kes juba teab natuke rohkem tehnoloogiast ja maitsest,” räägib Kuuler. Ka on tema sõnul hakanud rohkem koduveine valmistama just nooremad inimesed.

Traditsioonilise õuna- ja sõstraveini kõrval osalevad sel aastal konkursil ka kõrvitsaveinid, mida eelmisel aastal polnud ühtegi. Kõige vanem on pihlakavein aastast 1988.

Parima tiitlile konkureerib 61 meistrit, ühe pere liikmed on loetud üheks tegijaks.

Mis maitsega veinid on, Kuuler veel ei tea, sest 10-liikmeline žürii, mis koosneb suures osas Eesti parimatest sommeljeedest ja veinikriitikutest, hakkab degusteerima alles aprilli keskel.

Eelvoorud toimuvad 16., 23., ja 26. aprillil. Finaal, kuhu valitakse igast võistlusklassist kaks-kolm parimat, toimub 9. juunil Haapsalu veinipäevadel.

Logi sisse

Logi sisse kasutades oma
Facebooki, Twitteri või Google'i kontot või e-posti aadressi.


Nimi
Kommenteerimistingimused

Maaleht - viimased uudised
Maalehe 1. grupi 6. päev Itaalias
Locorotondo linnake, kohtumine pruutpaariga
Viss 2013
Ülenurme:Eesti Põllumajandusmuuseumi areenil valiti Viss 2013.Pildil:Ülenurmes Vissiüritusel.
Baltimaade tõuaretuskonverents, mida peetakse juba 1995. aastast, oli tänavu taas Eesti korraldada.
Alge Vare
Pererasti vastuvõtte oli 2013. aastal 1,3 protsenti rohkem kui aasta varem
Eile võis Leisi perearstikonkursi läbikukkunuks lugeda, kuna ainus kandidaat loobus vestlusvoorus.
Jaak Eensalu viinamarjaistanduses
Jaak Eensalu on ligi kümme aastat Otepääl viinamarjadest veini teinud. Käes hoiab ta aparaati, millega hakkab marjade suhkrusisaldust mõõtma.
Kui tekib soov ise viinamarjadest veini teha, ei pea selleks tingimata Lõuna-Prantsusmaale kolima.
Õle tänava päästetud koerad hoiupaigas
Õle tänava päästetud koerad hoiupaigas
Uus elu.