“Tuleb kohe ära mainida, et psühhedeelikumid erinevad narkootikumidest, mis tekitavad inimeses sõltuvust ja muutuvad ainevahetuse osaks ning hävitavad inimest. Psühhedeelikumid on ained, mida on kasutatud rituaalselt tuhandeid aastaid inimeste ja kogukonna arengu huvides,” märgib Tamming. Ta lisab, et hoolimata teadusuuringute positiivsetest tulemustest kuuluvad need veel praegu seadusega keelatud ainete hulka.

LOENGUTESARI

Tellige terviseloengu otseülekanne kodukohta

Igal teisel laupäeval korraldab Kirna keskus tuntud arstide ja terapeutide tasuta terviseloenguid teemadel, mis aitavad inimesel püsida terve, rõõmus ja tasakaalus ning hoolitseda oma tervise eest.

Kui soovite terviseloengutest enda kodukohas osa saada, andke sellest teada oma külaseltsi, rahvamaja või muu kohaliku elu keskuse eestvedajale, et ta Kirna kodulehe kaudu tasuta videosillaga liituks. Nii saate otseülekande vahendusel jälgida kõiki loenguid oma kogukonna saalis.

Laupäeval, 11. augustil räägib Alar Tamming teemal “Psühholoogia, teadvus ja psühhedeelikumid”. Samal päeval toimub ka Igor Earthchildi loeng “TerviSeks”.

Igast keskusest saab loengupidajale esitada küsimuse, millele vastatakse otseülekande vahendusel.

Täpsem info ja liitumine: www.kirna.ee/liitu-tasuta-loengutega

Osa suures müsteeriumis

Tamming huvitub transpersonaalsest psühholoogiast, mis uurib muutunud teadvuseseisundeid. Transpersonaalne tähendab isiksuseülene – inimene on ühenduses millegagi, mis on temast kõrgem.

Muutunud teadvuseseisundit, kus inimene tunneb midagi tavateadvuse jaoks üleloomulikku, esineb 60%-l elanikkonnast, kuid sageli ei julgeta sellest rääkida.
Psühholoog Alar Tamming

Kui laps on väike, siis ta mängib üksi oma mänguasjaga ja vajab oma vanemate tähelepanu. Väikelaps reageerib kõigele nii, nagu oleks maailm olemas ainult tema jaoks – tema on selle kese. Mida vanemaks ta saab, seda rohkem hakkab ta samastuma ümbritsevaga.

“Alguse saab vastandumine, näiteks nii, et meie oleme koolis A-kad, aga teised on B-kad. Need teised on mittemeie ehk halvad. Seejärel seostad end oma kooliga ja võrdled teistega. Meie oleme “kusti koolist” aga teie olete “reaali omad” või vastupidi,” toob Tamming näited, “meie oleme eestlased, aga teised ... Seejärel seostad end kogu inimkonnaga. Kõrgeim tasand on see, kui inimene seostab end kogu loodusega ja seejärel kogu universumiga ning tajub ennast osana suures müsteeriumis.”

Tamming ütleb, et muutunud teadvuseseisundit, kus inimene tunneb midagi tavateadvuse jaoks üleloomulikku, esineb 60%-l elanikkonnast, kuid sageli ei julgeta sellest rääkida.

“Kõige kõrgemaks inimkogemuseks aga loetakse müstilist kogemust, kus nähakse maailmast läbi ehk kõigi objektide taga olevat ühtsust. See on seisund, mida on kirjeldanud Dante ja Platinus ning milles viibisid uurijate arvates Gautama Buddha ja Jeesus. Hilisematest suurkujudest olevat selle seisundiga kokku puutunud Honoré de Balzac, William Blake ja Francis Bacon,” toob ta esile.

Transpersonaalne psühholoogia püüdleb inimese terviklikkuse suunas, mille aluseks on tugev siin-ja-praegu-kogemus.

Oma tavaseisundis me oleme kergelt fragmenteeritud – mõtted kisuvad ühes suunas ja tunded teises suunas.

Tamming toob välja kaks hulluse liiki: kui sa mõtled liiga palju minevikule, siis oled depressioonis, kui aga tulevikule, siis ärevuses. Hetkes olemine on inimest arendav tasakaaluseisund. Iga inimene saab iseenda arendamisega tegeleda, teadvustades oma mõtete ja tunnete päritolu.

Igas olukorras on valik

Paljud mõtted ladestuvad meisse ema-isa ning ühiskonna kaudu, kuid mis on need mõtted ja teadmised, milleni jõuab inimene ise, läbi oma tunnetuse? Tunnetus annab teadvusele õige vastuse siis, kui seda ei mõjuta elu jooksul kujunenud kompleksid ega eelarvamused.

Tammingu väitel tunneb väike laps ära head ja halvad inimesed, koerad samuti, nemad ei analüüsi, vaid teavad kohe vastust. Inimene teab vastust, kui ta kuulab oma sisehäält.

Psühholoogi sõnul on kasulik ja huvitav kuulda enda sees mõtteid, mis on täiesti uued. “Suurendades teadlikkust endast, jõuab inimene järeldusele, et tal on igas olukorras valik. Viies selle teadmise ellu, vabaneb ta senistest automaatprogrammidest ning hakkab toimima piltlikult öeldes kooskõlas universumiga,” ütleb Tamming.

Iseendaga peab pikalt tegelema, see ei ole päevaga saavutatav. Tamming pajatab mõistujutu inimesest, kes võetakse helikopteri peale, viiakse mäetippu, kust avaneb ilus vaade. Siis viiakse ta alla tagasi ja öeldakse, et hakka ise ronima ehk tee joogat, mediteeri ja kontrolli oma mõtteid, kuni jõuad taas mäetippu, kust avaneb seesama meeliülendav vaade.

Muutunud teadvuseseisundit kutsuvad esile erinevad tehnikad: jooga, meditatsioon, rütmilised ärritajad, nagu näiteks tants, palve, loits ja laul, spetsiaalsed hingamistehnikad, hõljumispaak, hüpnoos, aga ka mitmesugused keemilised ained.

Muutuma peab mingi keskkonnategur: meeleorganitelt on vaja infot ära võtta või seda suurendada. Alkohol viib teadvuse ühe tasandi võrra allapoole, kohv suurendab tavateadvust siin ja praegu, kuid psühhedeelsed ained viivad inimese tavateadvusest kõrgemale.

1960. aastate lõpus psühhedeelsed ained keelustati, sest neid tarvitanud inimesed ei allunud enam võimule ega tahtnud minna Vietnami sõdima. Viimasel kümnel aastal on aga nende ainete uurimine taas hoogustunud ning leitud, et need võivad olla väga kasulikud. Näiteks psilotsübiini ehk maagiliste seente peamine koostisosa on väga efektiivne ärevuseravim.

KONTAKT OMA HINGEGA

Viis põhjust, miks jõuda tavateadvusest kõrgemale

1. Sellega kaasneb heaolu ja terviklikkuse tunne.

2. Suureneb teadlikkus endast ja maailmast.

3. Nähakse elu suurt pilti.

4. Vabanetakse kompleksidest.

5. Mõistetakse armastuse olemust.

Vabastab sõltuvustest

Psühhedeelikumide abil on võimalik vabaneda alkoholismist ja teistest sõltuvustest. Gabonis rahvuslikuks aardeks nimetatud, kuid USAs keelatud ainete nimekirja kuuluv taim ibooga aitab narkomaania vastu. Ühe seansiga on võimalik vabaneda isegi heroiinisõltuvusest.

“Kogemused sõltuvad sinust endast, sellest, kui avatud sa oled. Kui iboogaga ravitakse heroiinisõltuvust, siis mitte ei suruta maha sümptomit, vaid seansi jooksul jõutakse tagasi esimestesse mälestustesse, miks inimene võttis vastu otsuse heroiini tarvitada. Ja siis muudetakse seda otsust,” kirjeldab Tamming.

Tamming toob näitena ka ayahuasca tee. See Brasiilia šamaanide jook vähendas ühe uuringu andmetel 82%-l inimestest depressiooni. Uuring tehti kaks nädalat pärast tarvitamist.

“Teadvuseuurijale on psühhedeelikumid sama mis teleskoop astronoomile või mikroskoop bioloogile, sest võimaldab teada saada rohkem, kui ilma abivahenditeta,” märgib Tamming.

Ta toob välja maailmakuulsa Inglise teadvuseuurija Susan Blackmore’i, kes on psühhedeelikumide mõju enda peal katsetanud, ka Tamming on käinud näiteks Brasiilia džunglis šamaanilaagris.

Protsessi käigus tekivad mustrid, mis on sageli väga ilusad. “Võib pääseda ligi mälestustesse oma elust kuni lapsepõlveni,” räägib ta, “mina nägin, kuidas ma käima õppisin. See on väga individuaalne.”

Psühhedeelikumide abil on võimalik lahendada psühholoogilised konfliktid, mis kisuvad erinevatesse suundadesse. Sa seod psüühikas tervikuks need asjad, mida sa mäletada ei taha. Sul võib olla mõni kogemus ja psüühikavoog liigub sellest mööda. Mõnikord tahad midagi ära unustada.

Teadvuse avardumise käigus õpid sellest kogemusest ja lepid tõsiasjaga, et see õpetas midagi olulist. Nii väheneb selle kogemuse energeetiline mõju.

“Inimese psüühika liigub selles suunas, et end ise tervendada. Hakkama ei saa siis, kui algab eitamine. Igasugune vastupanu tähendab energiavoo pidurdamist. Everything what happens, let it be okay. Sa pead aktsepteerima seda, mis toimub.”

“Meie teadvuse pealmine kiht on see, mida mõtleme. Mõtete all on järgmisena pildiline kiht, silme ees jooksevad mustrid. Tegemist on une ja ärkveloleku vahelise seisundiga,” kirjeldab Tamming.

On võimalik jõuda uneteadvusse ja jääda samal ajal ärkvele. See läheb tavateadvusest väljapoole. Psühholoog Stanislav Grof on kirjeldanud meie psüühika dimensioone. “Kui mustrite kiht läbitakse, siis on inimese ees tema minevik, n-ö biograafiline mälu, selle all aga kompleksid ja emotsioonidega seotud mälestused. Kui need läbi töötatakse, siis jõutakse sünnikogemuseni. See aga ei asu meie kõnega seotud ajuosas, vaid ürgsemas, sõnade-eelses kehalises mälus.” Tammingu sõnul on tegemist väga põhjaliku teooriaga, millest enamik inimesi pole kuulnud.