Kehatüübi juures mängivad Udo Ufferti sõnul rolli nii inimese sünnipärased omadused, hilisemas elus omandatud toitumis- ja liikumisharjumused, töö- ja elukeskkond kui ka mõtted ja emotsioonid. Elu jooksul avaldavad organismile mõju ka haigused.

Kehatüüpideks jagamise viise on mitu: ühel juhul on aluseks võetud kuum, külm, niiske, kuiv, nõrk ja seiskumise; teisel juhul puu, tule, maa, metalli ja vee kehatüüp ning variante on veelgi. Udo Uffert ütleb, et inimene koosneb tavaliselt kahest-kolmest kaasasündinud tüübist, puhta variandi esinemine on haruldane.

Vürts liigutab energiat

Tohter tütleb, et eestlased kipuvad kurtma väsimust ja jõuetust, kuid lohutab, et Eesti inimestel on energiat siiski piisavalt. “Energia on peidus ja seda on vaja liigutada. Kehas võivad olla emotsioonid, mis blokeerivad energiat, samuti liiga palju niiskust ja lima, mis ei lase energial liikuda,” räägib arst. “Neid inimesi on vähe, ehk üks kümnest, kellele on energiat juurde vaja.”

Oluline on saada sünnipärane kehatüüp kontrolli alla. Siis on võimalik ka haigust, mis on pinnavirvendus, kontrollida.
Udo Uffert

Seedimine on füüsilise keha keskne funktsioon, seetõttu aitavad terava maitsega taimed energia liikumisele kaasa. Toitudele on tarvis lisada näiteks ingverit või siis hoopis koriandrit, tšillit ja piparmünti.

Toiduained ja ravimtaimed lisavad või liigutavad energiat, samuti on neil võime soojendada, jahutada, niisutada või kehast niiskust eemaldada. Udo Uffert toob välja, et eestlastel esineb üpris tihti kergeid seedehäireid. Enamjaolt on need probleemid tõepoolest tagasihoidlikud, sagedamini võib esineda südamepööritust ja gaase.

Kuna meil on külm ja niiske, siis on siin küllaltki palju liigeseprobleeme.

Nipinurk

5 soovitust tugeva tervise heaks

1. Toituge tasakaalustatult ja mõõdukas koguses. Toiduga saab mõjutada vaimset ja füüsilist heaolu.

2. Eelistage hooajalist toitu. Kevadel tasub tarvitada rohelisi köögivilju, suvesse passivad hästi maitselt veidi magusad ja teravad toidud, sügisel on head juurviljad ning talvel omakorda teraviljad ja pähklid.

3. Mõõdukas liikumine on hea tervise eelduseks. See aitab säilitada tervist, ületada haigusi ja pikendada eluiga.

4. Olge hooliv oma kaaslaste suhtes, nautige maitsvat toitu heas seltskonnas. Valmistage toitu koos!

5. Mõelge häid mõtteid! Positiivne meeleseisund ja teadlikkus on ka õige toitumise eelduseks.

Eestile oma lähenemine

Tohter nendib, et me peame natuke omaenda Hiina meditsiini välja mõtlema, sest Hiina kliima ja tavad on meie omast omajagu erinevad.

“Miks ei räägita Hiina vanemates meditsiiniraamatutes piimast? Sest nad ei tarvita piima. Ei ole piima, ei ole probleemi! Meil on aga piim, suhkur ja jahu,” ütleb arst. Kui lääne meditsiin kipub üht haigust vaatlema väga kitsalt, siis Hiina meditsiin jälgib, mis laadi muutused leiavad kehas aset.

Samuti seda, mis kehatüübiga on tegu, sest inimesel tekib soodumus teatud haigusi ligi tõmmata.

“Oluline on saada sünnipärane kehatüüp kontrolli alla. Siis on võimalik ka haigust, mis on pinnavirvendus, kontrollida. Vana-Kreeka meditsiinis oli samuti oluline saada aru, mis tüüpi on inimene.”

Unetus, rahutu uni ja kõrge vererõhk võivad olla seotud sünnipärase kehatüübiga, mille märksõnaks on liigne kuumus. Kõrvalekalded võivad olla tingitud ka vihastamisest, alkoholi, liha ja vürtsidega liialdamisest. Sellisel juhul aitavad keha jahutada köögi-, juur- ja puuviljad ning lihatoitude piiramine.

Maitseainetest tuleb hoiduda kaneelist, nelgist, kardemonist ja ingverist. Seevasti tšilli aitab soojendada keha väliskihti, mis omakorda parandab naha verevarustust – keha vabaneb hõlpsamini liigsest kuumusest, toob välja Rene Bürkland raamatus “Tark tee terviseni”.

Miks tekib mõnel inimesel tükitunne neelamisel või suruv tunne kaelas? Tegu võib olla seiskumise kehatüübiga inimesega, kes tunneb sageli ärevust ja pinget.

Seedekulglas on gaasid ja puhitus, naistel esineb menstruatsioonivalusid. Udo Uffert sõnab, et sellise kehatüübiga inimene peab jälgima, mida sööb, kuid sama oluline on enda väljendamine, kas siis liikumise või kaunite kunstide abil. Toidusedelist tuleb välja jätta rasvased ja praetud toidud, keemilised lisaained, hoiduma peab ka liiga vürtsikatest toitudest.

Enesetundele mõjuvad hästi väiksemad toidukogused, kus on sellerit, redist, ploomi, idandatud seemneid ja krevette.

Kehatüübi määramisel võib aluseks võtta ka puu, tule, maa, metalli ja vee tüübi. Näiteks koleerikud on puu tüüpi. See kiirelt liikuv, soonilise ja sitke kehaga inimene on kergesti ärrituv.

“Sobivad kergelt vürtsitatud toidud, aeg-ajalt kerge naps, mis paneb energia liikuma. Paraku kipuvad nad sellega tihti liialdama,” räägib Udo Uffert.

Kuigi selle kehatüübiga inimesed ei kaldu ülekaalule, siis istuva iseloomuga töö korral tasub end ikka rohkem liigutada. Füüsiline liikumine aitab emotsioone välja elada, olgu selleks siis poksimine, pallimäng või tants. Flegmaatik on aga vee tüüpi, liigutab ennast liiga vähe ja kaldub ülekaalule. Ta armastab süüa magusaid ja rasvaseid toite. Tema meeleolu on rahulik, aeglane, uimane ja kurvameelne. Kehas on probleeme niiskuse ja limaga.

“See võib kaasa tuua kroonilise nohu, kuigi uuringud jäävad valdavalt tulemusteta. Võib esineda kõhulahtisust ning naistel valgevoolust. Vee tüüpi inimene peab vähendama magusate toiduainete, samuti piimatoodete osakaalu,” rõhutab Uffert. “Need niisutavad keha, aitavad seda paisutada, muudavad inimese veel unisemaks ja laisemaks. Menüüsse ei tasu lisada ka liiga palju toorest toitu.”

Taimede vägi

Hiina taimravisse sisse põigates jõuame 3500. aastasse eKr, mil “Uue Hiina meditsiini käsiraamatu” järgi leiutas abielujumal Shen Nong Hiina taimravi. Iidse loo põhjal oli tal kõhus auk, mille läbi ta oma sisikonna tööd vaatles. See võime ajendas teda sööma 365 taime, et tuvastada nende ravitoimet. Hiina meditsiinis kasutatakse üksikuid taimi harva, kasutusel on taimesegude retseptid.

Üks näide kehatüüpidest taimede järgi: rabarberitüübiga inimene on punetava näo ja suure kõhuga, tema olekust kiirgab aktiivsust ja jõulisust.

Tasakaalus olemiseks sobib sellisele isikule taimesegu, milles on rabarberijuur. Haiguse korral lisatakse rabarberisegule aga midagi juurde.

“Kui kõht valutab, siis pannakse pojengi juurde, kui valutab pea, siis jänesekõrva, aga põhiretsept jääb samaks,” kirjeldab Udo Uffert. Kaneeli tüüpi inimene on tagasihoidlik, häbelik, kahvatu, kõhn, lameda kõhuga, mida kadestavad paljud, kuid selline inimene kardab külma ja tuult, higistab palju ning jääb kergesti külmetushaigustesse. Kaneel tugevdab immuunsüsteemi ja annab sooja.

Pojeng sobib vere tugevdamiseks kahvatule ja väsinud inimesele, kellel võib esineda ka südamekloppimist.