Tervise Arengu Instituudi vanemteadur Kristi Rüüteli sõnul nakkuse heteroseksuaalne levik kasvanud eriti naiste ja vanemate kui 34-aastaste seas. „Seni peamise riskirühma, narkootikume süstivate inimeste seas, on HIV-i levimus stabiilne, kuid nakkuse levik ei ole siiski lakanud. Tõusnud on ka homoseksuaalsel teel levinud juhtude arv,“ lisas Rüütel. „Mis puudutab HIV-testimise üldist taset, siis seda võib Eestis hinnata väga heaks. Küll aga oleks vajalik paremini suunata testimist neile, kes on tõenäolisemalt nakatunud.“

Sotsiaalministeerium on käivitanud mitmeid uusi tegevusi HIV ennetuseks. Sellest aastast on riigieelarvest lahendatud HIV-ravimite kättesaadavus vastavalt patsientide vajadusele ning loodud konkreetne plaan HIV-epideemiaga võitlemiseks. Lisaks on koostamisel HIV ravijuhend, mille eesmärk on tagada HIV-nakkuse võimalikult varajane diagnoosimine, raviga alustamine ja ravi järjepidevus.

Sotsiaalministeeriumil on koostöös Ida-Virumaa perearstidega plaanis läbi viia HIV testimise pilootprojekt, mille käigus testitakse kõiki projektis osalevate perearstinimistute 16-59-aastaseid patsiente.

2015. aastal diagnoositi Eestis 270 uut HIV-i nakatunut, mis teeb 20,5 juhtu 100 000 elaniku kohta. Uute juhtude arvu poolest on Eesti Euroopa Liidus jätkuvalt esimesel kohal.