Ta küsis korduvalt Kärdla perearstidelt, millal saaks vaktsineerima tulla, kuid sai aina vastuseks, et vaktsiini veel ei ole ja kardetavasti ei tule ka.

“Oma raha eest ostan vaktsiini ja ei ole võimalik Hiiumaal vaktsineerida, sest ei ole vaktsiini?” oli ta nördinud. Vaktsiini on perearstid siiski tellinud ja näpuotsaga ka saanud.

Näiteks 24. oktoobriks lubatud kogus jõudis kohale nädal hiljem. “Nii palju, kui tahtsime, ei saanud,” ütles Kärdla perearst Lia Prigoda, et kolmapäeval saadetud 60 doosi olid reede hommikuks otsas.

“Kõik on otsas ja rohkem ei tulegi,” kinnitas tohter. Tema hinnangul on vaktsiininappuse taga ka pidev selgitustöö.

“Kui kõik meediakanalid kutsusid ennast vaktsineerima, siis inimesed ju tulevad,” nentis ta. “Ja perearstidel on väga raske öelda, et vaktsiini ei ole.”

Maaleht uuris, kuidas lood vaktsiiniga tegelikult on ning kas see on tänavuseks hooajaks tõesti lõplikult otsa lõppenud.

Terviseameti pressiesindaja Iris Saluri möönis küll, et tegelikult tuleks info saamiseks pöörduda ravimiameti poole, sest neil on täpne seis ja ülevaade, kui palju ravimeid, sh ka vaktsiine Eestisse tuuakse, kuid selgitas, et õnneks suhtlevad ametid pidevalt ning vaktsiinivarude seis on teada ka terviseametis.

"Eelmise nädala alguses saabus Eestisse täiendavalt 4000 annust gripivaktsiini. Vaktsiin oli juba nädala lõpuks hulgimüügist otsas, kuid paljudes apteekides üle Eesti oli see olemas ja võiks olla veel praegugi kättesaadav," selgitas Saluri.

Kokku on tema sõnul sel gripihooajal Eestisse toodud üle 120 000 annuse gripivaktsiini. Ravimiameti info kohaselt otsivad vaktsiinide müügiloa hoidjad Eesti jaoks lisakoguseid, kuid praegu puudub info täiendavate tarnevõimaluste kohta.

"See on tõsi ja teeb heameelt, et inimesed on hakanud mõistma endaa kaitsmise võimalust. Kuna soov gripi vastu vaktsineerida püsis Eestis aastaid väga madal, siis on raske elanike huvi suurt kasvu millegi pealt prognoosida," viitas Saluri ning lisas, et terviseameti tähelepanekute kohaselt on see neljas järjestikune aasta, kui vaatamata ravimiameti ja ravimifirmade ponnistustele saab gripivaktsiin Eesti turult otsa, kuna vaktsineerida soovijaid on olnud enam kui suudeti prognoosida.

"Meie näeme, et inimeste huvi taga on terviseameti ja arstide aastatepikkuse järjekindel selgitustöö, et gripp ei ole lihtsalt nohu ja sellel võivad olla tõsised tagajärjed. Neid tagajärgi saab leevendada või ennetada erinevate abinõudega, kuid kindlaim viis on ikkagi vaktsineerimine," tõdes Iris Saluri.