Tegemist ei ole puhanguga, kõik on üksikjuhud, haigestunuid on praktiliselt üle Eesti, enamuses lapsed.

Kuna praeguseks ei ole veel selgunud allikat või põhjust, mis on esile kutsunud haigestumise sagenemise, siis tuletame meelde põhitõed, millega tuleb arvestada nakatumisest hoidumiseks. Esmalt järgi hügieenireegleid, pese käsi, hoia töötlemata liha töödeldud toiduainetest eraldi. Kuumuta muna ja lihasaaduseid vähemalt +72°C.

Isikuhügieeni nõuded seisnevad järgmises:
• Käte pesemine sooja vee ja seebiga vähemalt 20-30 sekundi jooksul enne ja pärast
a) toidu valmistamist, b) tualetis käimist, c) imiku mähkmete vahetamist ja d) lemmikloomadega tegelemist;
• Pärast iga toidu valmistamist vahetage nõud ja töötlemisvahendid ning peske need
puhtaks,
• Toiduvalmistamise käigus kasutage eelistatult paberist ühekordse kasutamise kuivatus- ja
puhastuspaberit.

Salmonelladega ristsaastumise vältimiseks:
• Hoidke alati (ka külmkapis) looma-, linnu- ja kalaliha ning munad eraldi üksteisest,
• Kasutage võimalusel eraldi looma-, linnu- ja kalaliha lõikelaudu,
• Peske kõiki toiduvalmistamise vahendeid (nõusid, lõikelaudu, nuge jm) pärast seda, kui
need on toore liha või munadega kokku puutunud,
• Ärge asetage valmistoitu nendele nõudele, kus enne seda on hoitud toorliha või -mune.